Home » Baleset és biztosítás » Balesetek: Nem minden móka, kacagás! Amiről nem beszélnek!

A túrázás, kerékpározás sokak számára a kikapcsolódás, a természettel való harmónia és a kaland élményét nyújtja. Azonban fontos, hogy ne feledkezzünk meg a túrázással járó kockázatokról sem. A balesetek sajnos nem ritkák, és bármelyikünkkel megtörténhet. Ezzel a cikkel szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a túrabeszámolók nem mindig mutatják meg a teljes képet. A csillogás mögött ott rejlik a valóság, amiben a baleseteknek is sajnos helyük van.

Miért aktuális téma, hogy beszéljünk a balesetekről?

Az internet elterjedésével rengeteg információhoz juthatunk hozzá a világhálón. Ez nagyszerű lehetőség, de egyben veszélyforrást is jelent. Sokan csak a gyönyörű fényképeket, a lenyűgöző beszámolókat látják, és nem veszik figyelembe a lehetséges veszélyeket. Pedig vannak!

Nagyon egyszerű példa! A szobából kinézve egy napsütéses tavaszi napon bőrünkön érezzük a meleget.

A balesetek sok esetben a felelőtlen magatartás és a tapasztalat hiánya miatt következik be.

Rövidnadrágban, pólóban ugrunk le a boltba vásárolni, és sokszor az erdőbe is így mennek ki az emberek. Egy hirtelen jött felhő némi esővel pár perc alatt térdre is kényszeríti a felelőtlen túrázót. Természetesen más gond is lehet!

Mi a helyzet a fizikummal? Felkészültem egyáltalán?

Amit látok, tapasztalok, és túrás barátaim is állítják, nagyon sokan fizikailag sem állnak kész egy komolyabb kihívásra. Az, hogy a maximumot hozom ki magamból és sikerül teljesíteni egy túrát, az a szerencsének is köszönhető. Nem várt, hirtelen bekövetkező probléma esetén már nincs tartalék. Egy ilyen esetben bekövetkezett legkisebb baleset is súlyossá válhat.

Őseink lényegesen jobb fizikummal bírtak. Az átlagember állóképessége sokkal jobb volt, és jobban alkalmazkodtak a természet kihívásaihoz. A mai kor embere a sok üléstől és tévézéstől elkényelmesedett, mozgása a természetben labilisabb. Ez utóbbi tényt érdemes kihangsúlyozni!

Néhány apróság a balesetek megelőzése érdekében

Tájékozódjunk:

Mielőtt elindulnánk egy túrára vagy utazásra, tájékozódjunk a célterületről. Olvassunk el útikönyveket, blogokat, és tájékozódjunk a helyi hatóságok honlapján.

Készüljünk fel:

Gondoskodjunk a megfelelő felszerelésről, ruházatról és élelemről. Ne felejtsünk el térképet, iránytűt és mobiltelefont vinni magunkkal.

Legyünk óvatosak:

Figyeljünk a környezetünkre, és ne kockáztassunk. Ne induljunk el egyedül túrázni, és ne menjünk be ismeretlen terepre. Ez nem minden esetben teljesíthető. Fontos, hogy valakinek adjuk meg a pontos útvonalat amerre megyünk, és a várható érkezési időpontunkat.

Ismerjük a teendőket:

Tudjuk, hogy mit kell tenni baleset esetén. Ismerjük az elsősegélynyújtás alapjait, és jegyezzük meg a segélyhívószámokat.

Nagyon fontos, külföldi utazásaink során rendelkezzünk a megfelelő biztosítással és Európában legyen nálunk az Európai Egészségbiztosítási kártya. Egyik a másikat nem helyettesíti!

Felelőtlen lépések és az eredményei

Két turista eltévedt a fagyos pilisi erdőben.

Három túrázó kimentése a Pilisből

Halálos kerékpáros baleset szintén a Pilisben

Egy rossz lépés és megvan a baj

Tragédia a Börzsönyben

Pár perc alatt ennél sokkal több kerékpáros és túrás balesetet találtam az interneten. Ez nem véletlen, tényleg nagyon sokszor hozunk rossz döntést akarva és akaratlanul is. Ilyen az emberi természet, az emberi gondolkodás. A lakásban, az utcán, az erdőben, a hegyekben is meg kell tanulni azt, hogy tudunk jó döntéseket hozni. Az ismert környezetben már könnyebb a dolgunk. Ismeretlen helyeken, a komfortzónán kívül sokkal nehezebb a feladat.

Miért hozunk rossz döntéseket és mi a magyarázata?

Számos oka lehet annak, hogy az emberek rossz döntéseket hoznak.

Információhiány:

Nem rendelkezünk az összes szükséges információval ahhoz, hogy megalapozott döntést hozzunk.
Lehet, hogy a rendelkezésükre álló információk pontatlanok vagy félrevezetőek.

Korlátozott racionalitás:

Nem mindig vagyunk racionális lények. Döntéseinket gyakran befolyásolják az érzelmek, a preferenciák és a torzítások. A kognitív torzítások hibás gondolkodási minták, amelyek rossz döntésekhez vezethetnek.

Külső nyomás:

Időnként mások nyomására hozunk rossz döntéseket.
A társadalmi normák, a kulturális elvárások és a marketing befolyásolhatja a döntéshozatalt.

Hibás ítélkezés:

Időnként hibásan ítéljük meg a helyzetet, és emiatt rossz döntéseket hozunk.
A túlzott magabiztosság, a kockázatvállalás és a pesszimizmus mind vezethet rossz döntésekhez.

Stressz:

A stressz hatással lehet a gondolkodási képességre és a döntéshozatalra.
Stresszes helyzetben hajlamosabbak vagyunk a hibázásra.

Ismeretlenség:

Néha egyszerűen nem tudjuk, mi a helyes döntés.
Bizonytalan helyzetekben nehéz lehet megjósolni a döntések következményeit.
Fontos megjegyezni, hogy a rossz döntéshozatal nem feltétlenül vezet negatív következményekhez. Azonban a tudatos döntéshozatal és a lehetséges kockázatok és előnyök mérlegelése segíthet a jobb döntések meghozatalában.

Tippek a jobb döntéshozatalhoz:

Gyűjtsünk be minél több információt a döntéshez kapcsolódóan.
Gondoljuk át a lehetséges kockázatokat és előnyöket.
Vegyük figyelembe a lehetséges torzításokat és hibás ítélkezést.
Ne hozzunk döntéseket stresszes helyzetben.
Kérjünk tanácsot másoktól.
Bízzunk a megérzéseinkben.

A rossz döntésekből is tanulhatunk. Ha megértjük a hibáinkat, akkor a jövőben jobb döntéseket hozhatunk.

Mindent elkövetsz, hogy ne érjen baleset. Ennek ellenére számolni kell vele!

A balesetek sajnos megtörténnek akkor is, amikor nagyon vigyázol.
A balesetek sajnos megtörténnek akkor is amikor nagyon vigyázol

Kisebb – nagyobb balesetek amik velünk és a szűkebb baráti körben történtek

Csuklótörés

Attila barátom, közel harminc éve ismerjük egymást, több ezer kilométert bringáztunk együtt.

A Szilvásvárad Maratonra mentünk, a rajt előtti napon már a kempingben készülődtünk a jó kis montizásra. Este beszélgetés a tábortűznél, hülyéskedés, egymás bringáinak a kipróbálása. Attila az én régi Peugeot MTB-et próbálta, vissza is ért, viszont megállásnál az SPD nem oldott ki, szinte álló helyzetben esett egyet az aszfaltra.

Nagyon fájlalta a csuklóját, irány az egri kórház. A szerencsétlen esés eredménye: csuklótörés.

Édesanyám csuklótörése

A balesetek sorában ez sem mindennapi. A kertben dolgozott, már indult a lakásba mikor megbotlott. Olyan szerencsétlenül esett, hogy mind a két csuklója eltört. Nagy nehezen felállt, bement a lakásba, és törött csuklókkal hívott fel telefonon, menjek segíteni.

Koponyaalapi törés

Még mindig Attila barátom balesetei következnek.

Esti szürkületben már közel a lakáshoz egy tó partján tekert haza. Több százszor bejárt út. Autósok elől sorompó zárja el a behajtást, nyugodtan lehet tekerni. Az úton régen volt még több lezárás, ezeket drótkötéllel oldották meg, A drótkötél évek óta kiakasztva, az emberek már beletaposták a földbe. Valaki úgy gondolta, hogy visszaakasztja a helyére.

Attila a szürkületben nem láthatta meg a rozsdás drótkötelet, figyelmeztetés nem volt, teljes sebességgel nekiment. Nagyon csúnya esés, ájulás, stb. Mikor magához tért, vér folyt a füléből, így ment haza. Onnan vitték kórházba, vizsgálat, és a pontos diagnózis: egy szerencsés koponyaalapi törés és agyrázkódás. A vér utat talált a fülön keresztül. Szerencsére megúszta ezt a nagy bukást.

Attila újabb balesete, válltörés

Saját hibáján kívül történt ez is, egy másik bringás volt figyelmetlen. A szemben jövő kerékpáros váratlanul ráhúzta a kormányt. Attila jobbra húzott és a kormányának a széle elakadt valamiben. Az első kerék keresztbe állt, és megkezdődött a repülés a kormány fölött. Szerencsétlen érkezés az aszfaltra. A válla több helyen eltört, csavarozni kellett.

A balesetek közül egy nagyon súlyos: nyílt lábszártörés, állkapocs és arccsont törés, fogak kiverése, agyrázkódás

Baráti társasággal mentünk Ausztriába síelni. Direkt pályaszállást foglaltunk. A társaság fele kezdő, apránként oktatnak minket. A csapatban van egy 10 éves kisgyerek, szintén ismerkedik a léc használatával. Mindannyiunknak feltűnik, hogy a sípályán van egy idős manus, úgy megy, mint egy eszetlen. Hatalmas sebességgel, alig elkerülve előz mindenkit.

Az egyik nap végén gyülekezünk a sípálya szélén, a kis Danit a körbevesszük, nehogy elsodorják. Ebben a pillanatban a vén barom bezúg közénk, Danit telibe találja. Szegény métereket repül, egy fenyőfa fogja meg. Nagy csend, aztán nyöszörgés. A baleset okozója is elesik, nem tud meglépni. Dani sír, nyöszörög, nagy fájdalmai vannak. Nem merjük megmozdítani. Többen megállnak, már hívják is a mentőt, a rendőrséget.

Danit mentőhelikopter viszi el, több órás műtét. Az állkapcsát több alkalommal is műteni kellett.

Kulcscsonttörés

Béla barátom balesete, egy téli bringázás az erdőben. A napok óta tartó hideg keményre fagyasztotta a földet, nincs sár, pocsolyák be vannak fagyva. Szekérúton enyhe lejtőn gurul lefelé, valamin megcsúsznak a bringa kerekei. Az egyensúlyt nem tudja megtartani, elesik.

Vállával nekicsapódik a traktorok által kinyomott és mostanra keményre fagyott keréknyom széléhez. A fájdalom azonnal érkezik és az adrenalin löket is. Még van ereje visszaülni a bringára és betekerni a kórházba. Hat hét kényszerpihenő, kulcscsonttörés a baleset vége.

Kriszta balesete

2016. május 14., szombat – Alpok-Adria (Salzburg – Grado) bringatúra első napja: a balesetem

Még előző éjjel indultunk el itthonról; éjjel 1-kor Budapestről. Reggel 7-kor már Salzburgban voltunk, szakadó esőben pakoltuk ki a bicajokat a ’kisbuszból’. Esett, esett rendületlenül, folyamatosan. Vártunk.
Valamelyest csendesedett, amikor elindultunk végre két keréken. 😊 Sőt, az első kb. 5-10 km után, már teljesen el is állt az eső.

Nyolcan voltunk; összeszokott csapat. Tibi vezette a sort, utána Roli ment, majd én jöttem a sorban. Szépen gurultunk. 😊

És ekkor, jött egy olyan pillanat, ami most is bennem van teljesen, és kb. 10 másodperc alatt ’lezajlik’ – ahogy akkor is volt!

Tibi hátrafelé szól és közben kezével integet, hogy: ’Balra bicajút, oda megyünk át, gyertek, nem jön semmi!’ – mentünk.

Én közben az előttem guruló Rolinak mondtam, hogy:

Rolcsi, megyek balról, előzlek, már túl jól gurulok (– kb. 20 km/h-val -) egy enyhénél is enyhébb lejtőn mentünk épp.

Még hallom Roli hangját, hogy: ’Persze, gyere Kriszta’

Aztán egy rossz korrigálás, sajnos a féket is meghúztam ’reflexből’ ☹, máris csattant a fejem az aszfalton.

Befelé, az út közepére. Sisak nincs a buksimon. Felpattanok, világomról is tudok. 😊 Ez, utólag, egyébként nagyon érdekes. Roli, Jani rögtön mellettem. Mondom Nekik, semmi gáz, mehetünk tovább. 😊 Ahha, Krisztaaa, ömlik a vér a fejedből…… Nem megyünk sehova! – parancsolt rám Jani. 😊 Én ott állok bután, dehogy vérzik, tök jól vagyok.

Gyere Kriszta, ülj le ide!

Ez a következő emlékkép részemről.

Közben megállt egy autó, hogy miben tud segíteni, és már mentőt hívnak – hallom.
Egyébként pedig, pontosan úgy zajlik minden, mint a mesékben – a valós mesékben. Ami, ha csak egyszer is bekövetkezik, tényleg azt gondolod, hogy mekkora mázlid van, milyen szerencsés vagy. Pedig nem, csak annyi, hogy kötöttél biztosítást! 😊

Szóval, ahogy azt a nagy könyvben megírták, sisak nélkül (ok, tudom, tudom, én lenni hibás ezért), szakadó esőben tanyáztam egy nagyot.

Fej betört, ömlik belőle a vér, térd, könyök szintén vérzik, mindkét kézfejem azonnal bedagadt, sebes, kék-zöld foltok még mindenhol is. Mentő jön szirénázva, kórházba be, és tényleg, mint a filmekben! Egyszerre többen vesznek körbe, mindenki tudja a dolgát….Az eséstől számítva két órán belül!, teljes testi ct-n, röntgenen túl, fejem hat kapoccsal összehúzva, különféle, egyéb sebek ellátva, bekötözve; ‘kényelembe helyezve’ fekszem a luxus megfigyelő, külön szobában.

Magyarul intenzíven. Mindenféle méricskéző műszer rajtam; óránként jön a doki, a nővér, jól vagyok-e, mi fáj, mire van szükségem, minden rendben van!?

Igen, minden rendben volt.
Másnap reggel, vasárnap, átvittek egy kórterembe. Tökéletesen kényelmes ágy, emelhető támlával. És a figyelem sem lankad részükről. Folyamatosan kérdezik – fél óránként, óránként -, hogy „mivan, mikéne”? 😊. Reggeli, ebéd, vacsora az jár, azokat meg is eszem szépen, de mindezek ellenére is: éhes vagyok, szomjas vagyok, jól vagyok?

Május 16., hétfő reggel. Igen, jól vagyok, jöttek értem. ’Hazamehetek’. 😊 Micsoda szerencse, hogy az épp Salzburgban lévő ismerősök segítettek – vonatra cangával fel, és irány a Barátok után; Tarvisioban vártak rám a vasútállomáson. Az utolsó három napot letekertem velük Gradoba, a tengerig. A mai napig nem tudom, hogy erre, hogyan voltam képes. Hat kapocs a fejemben, telistele vagyok kékzöld foltokkal, mindenem fáj, leginkább a bordák, bordáim. Talán az adrenalin segített. 😊

A mentősök, egyébként azonnal kérték a ’személyes’ adataimat, és a biztosításomat. Hát nyilván nem tudtam ezeket megmutatni Nekik akkor, rögvest, de a kórházban erre külön kitértünk. 😊

Szóval, szombat kb. déltől, hétfő reggel nagyjából 10-ig kórházban, és amit leírtam vizsgálatok = 857.000,-Ft-ba kerültek. Plusz a mentő, ami bevitt, + 65.000,-Ft volt akkoriban. 2016-ról írok.. 😊
Ez, ma, mennyibe kerülne? 😊

Teljesen mindegy; egy a lényeg: biztosítást mindig, minden egyes alkalommal kell kötni, ha külföldre megyünk. 😊 Bárhova és bármennyi időre.
3700 Ft-ért kötöttem biztosítást erre a 6 napos bicajtúrára! Nyertem vele!? Simán! 😊

Balesetek nélkül én sem úsztam meg

Sípcsonttörés

Állítólag ezerből egy olyan törés van, mint amilyet elszenvedtem. A doki megállapítása, nincs eltörve, menjek haza, ne szimuláljak. Másnap vissza, mert még jobban fáj. Csak most volt hajlandó megröntgeneztetni. Az eredmény: kezét összecsapja, ez tényleg el van törve. Combközépig gipsz, négy hét fekvés, két hét járógipsz.

Kisujj törés

Röntgen után megrángatják, sínbe teszik. Egy hónap múlva vissza a dokihoz, megnézi, ezt nem sikerült helyretenni, ismét eltörjük. Ezt aztán nem, otthagytam őket. A mai napig görbe.

Tenyércsont törés

Középen eltört, forgóban kiugrott és spirálisan elfordult. Műtét nélkül próbálták helyretenni, nem sikerült. A mai napig ez is rosszul van bennem.

Bokaficam

Túrázás közben a Rám-szakadékban. Katonaságnál menetgyakorlat alatt, Via Ferrata közben.

Bordatörés

Többnapos kerékpártúra utolsó napja. Szemből jön két bringás egymás mellett, és nem állnak be egymás mögé. Húzódok jobbra a szűk helyen, de a kormányom széle elakad. Úgy járok mint Attila, nekem nem a vállam tört el, a bordám tört el. A maradék harminc kilométer nem volt kellemes.

Felelőtlenségből és direkt előidézett balesetek

Baleset okozása felelőtlenségből, viccből

Minden évben, szinte az összes strandolásra alkalmas élővízben előszeretettel ásnak gödröket. Milyen vicces, ahogy belelép valaki! Bokaficam, térd kifordulása, medence kibillenés, akár csonttörés is lehet egy ilyen vicc eredménye.

Szögek, fém és üvegszilánkok szétszórása

Akik nem bringáznak rendszeresen, el sem tudják képzelni milyen sokszor találkozni ezekkel a példákkal. A közutak melletti kerékpárutakra rendszeresen dobnak az autókból üveget. Tényleg baromi vicces!

Pár fős kerékpáros csoport esetén nagy galibát okozhat. Hirtelen defekt, gyors kormánymozdulat és bukás lehet a vége. Ha a szétszóródott üvegszilánkokba beleesik valaki? Szétvágja a lábát, karját, hasát?

Extrém példák baleset okozására! Megtörtént esetek!

A másik ember megijesztése, direkt veszélybe sodrása! Két konkrét példa következik!

Mátraverebélyen hárman bringáztunk, Az út szélén, szabályosan egymás mögött haladtunk. Bal oldalon három, négy gyerkőc játszott. Látták, hogy jövünk, mikor a közelükbe értünk kifutottak az útra, egyenesen nekünk. Elkerültük az ütközést, Péter barátom csak úgy, hogy az árokba kormányozta a bringát. Mi történt volna, ha véletlenül elsodorjuk, vagy elütjük valamelyik gyerkőcöt?

Másik eset, nem ilyen szerencsésen végződött.

A munkatársam Csepelen kerékpározott a kerékpárúton. Egy gyerek direkt kiugrott vele szemben. Hirtelen fékezés, átesés a kormányon és nagyon kemény érkezés. A gyerek röhög egyet és elszalad. Kollégám összetörte magát, több helyen eltört az arca, nyakcsigolyája sérült. Több hónap betegállomány. A mai napig nincs jól. A sérült csigolya nyomja az ideget, folyamatos fájdalmai vannak.

Utazási balesetek

Nagyon sok párhuzam fedezhető fel a sport és utazási balesetek között.

Az utazási balesetek sajnos bárkivel megtörténhetnek, és bármennyire is igyekszünk óvatosnak lenni, nem mindig lehetünk biztosak a testi épségünkben. Azonban az elővigyázatossággal és a megfelelő felkészüléssel jelentősen csökkenthetjük a balesetek kockázatát.

Különböző típusú utazási balesetek

Közlekedési balesetek:

Ezek a leggyakoribb közlekedési balesetek: Autó, busz, vonat, repülőgép, és kerékpáros balesetek.

Egészségügyi problémák miatt bekövetkező balesetek:

Utazási stressz, a nem megfelelő táplálkozás, a vízhiány és a helyi kórokozók mind hozzájárulhatnak az egészségügyi problémákhoz. Gyomorpanaszok, fertőzések, napszúrás, allergiás reakciók, krónikus betegségek fellángolása is veszélybe sodorhatják az utazást.


Bűncselekmények:

Sajnos az utazók gyakran válnak bűncselekmények áldozatává. Lopás, rablás, zsarolás, testi sértés vagy szexuális erőszak is szerepel a palettán.

Tippek az utazási balesetek elkerülésére

Elővigyázatosság:

Mindig legyünk figyelmesek a környezetünkre, és kövessük a helyi szabályokat és előírásokat.

Felkészültség:

Ismerjük meg az úti célunkat, a helyi szokásokat, a lehetséges veszélyforrásokat, és csomagoljunk be minden szükséges eszközt és gyógyszert.

Egészségügyi óvintézkedések:

Gondoskodjunk a megfelelő oltásokról, védekezzünk a szúnyogok, élősködők ellen, és figyeljünk a higiéniára.

Józan ész:

Ne vállaljunk felesleges kockázatokat, és ne menjünk bele veszélyes helyzetekbe.

Baleset esetén:

Azonnali segítségnyújtás:

Ha súlyos balesetről van szó, azonnal hívjunk mentőt vagy rendőrséget.

Dokumentálás:

Jegyezzük fel a baleset körülményeit, fényképezzük le a sérüléseket és a helyszínt, és gyűjtsünk be minden szükséges dokumentumot (pl. orvosi látlelet, rendőrségi jegyzőkönyv).

Kapcsolatfelvétel a biztosítóval:

A lehető leghamarabb értesítsük a biztosítót a balesetről, és kövessük a kárigény benyújtásához szükséges lépéseket.

Utazási biztosítás:

A legfontosabb dolog amit tehetünk, hogy megvédjük magunkat a balesetektől és a váratlan kiadásoktól. Sajnos a balesetek nem kérdezik meg, hogy jöhetnek-e!

Egy megfelelő utazásbiztosítás megkötése sem garantálja, hogy minden rendben lesz. Amit garantál az nem más, mint segítség a bajban.


További információ:

A Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapja: https://konzinfo.mfa.gov.hu/
A Magyar Biztosítók Szövetségének honlapja: https://mabisz.hu/

A cikk megírásában az EUB biztosító segített.

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.

Gazsi Szabolcs

Főszerkesztő, admin.

SEOzseni