Home » Gyalogtúrák » Többnapos gyalogtúrák » Téli túra a Bükk 900-as csúcsaira, ötnapos kaland

Milyen egy tökéletes téli túra? Hunyd le a szemed és képzeld el! A tájat ragyogó fehér hó borítja, kristálytiszta az ég. Élesen süt a nap, érzed, hogy melegít, de amikor veszel egy nagy levegőt, szinte összetapadnak az orrcimpáid.

A körülötted lévő fenyők ágai mélyen meghajlanak a hó súlyától. Időnkén jön egy kósza szél, a fák ágai megmozdulnak, terhe lecsúszik róla és tompa puffanásokkal ér földet. Te ott állsz ebben a csodában, már fázik a kezed és a lábad, de nem törődve vele csak vársz és nézed ezt a gyönyörűséget. Ilyen egy mesebeli téli túra. Egy ilyen útra viszlek most. Ennyire szép, emlékezetes havas téli túrám ritkán van.

Az igazi téli túra kezdete, kalandos megérkezés a Cserepes-kőhöz

Tatabányától Felsőtárkányig az utazásom már szinte rutin. Itt leszállva a buszról variálom, hogy melyik jelzésen induljak meg a Bükk bércei felé. Most a Zöld sávot választom. Egy igazi téli túra van beígérve, biztosan gondolkodtok, ez valyon mikor lehetett. 2018. március eleje.

Felsőtárkány-Cserepes-kő, első nap

A tavasz első napjaiban járunk, de az időjárás igazi telet hozott. Egyáltalán nem bánom. Hideget és havat szeretnék, igazi téli túra a vágyam.! A Zöld sáv jelzésen megyek a Bükk felé. Hideg van, a pár napja sáros föld keményre fagyott, minden nyomot konzervált. Havat csak nyomokban látok, csetlek-botlok a rossz földúton.

A felsőtárkányi pincesornál hagyom el a települést.

Komótosan, óvatosan szedem a lábam. Sokadik túrám egyedül, tudom, vigyázni kell minden pillanatban. 17, 30-kor még nincs sötét, nem is kell kapkodnom. Bánkútra 50-60 centiméteres havat írnak, a következő napokban még napközben is nulla fok alatt lesz a hőmérséklet. Megvan az esély a téli túrára!

Lassan elérem a hóhatárt. Ennek örülök! Másfél órája jövök, elérek egy pihenőhelyet. Jól esik enni, inni, régen volt reggel. Fél négykor keltem.

A Kék sáv jelzésig megyek a Zöld sáv jelzésen. A jelzések találkozási pontja 800 méteres szinten van, itt már 40 centis a hó. Gondolkodom a kamásli felvételén.

Pár napos nyom lehet előttem, valaki kizászlózta ezt az útvonalat.
Az Őr-Kő háznál már lassan tudok lépkedni. Többször süllyedek térdig a hóba.
Ketten jönnek szembe. Nagy batyukat cipelnek.
Mint kiderül, holnap futóverseny lesz, itt lesznek pontőrök. A Cserepes-Kő szintén ellenőrzőpont, tehát nem leszek egyedül!

Egyre többször süllyedek térdig a hóba, a hóátfúvásos helyeken még mélyebbre. El is esek. Egyik alkalommal hanyatt, két oldalról csak a hófalat láttam. Igazi vergődés, míg sikerül kapaszkodót találni és felállni. Érdekes helyzet!

A Cserepes-Kő barlanghoz 3/4 5-re érek, pár perc múlva megérkeznek a pontőrök is.
Az ismerkedésen gyorsan túlesünk, megkezdjük a felkészülést az éjszakára.

A bejutás sem egyszerű az odúba, az ajtót vastagon behordta hóval a szél. Hosszú perceken át kézzel lapátoljuk, mire sikerül az ajtót résnyire kinyitni, és a benti lapátot kihozni.

Nem terveztem befűteni, rossz a kémény. Így hármasban más a helyzet. A srácok kéményt javítanak, tüzelőt fűrészelnek. Természetesen én is segítek, de addig nem cuccolok be, míg a tűz vidáman nem kezd el égni. Tudom mennyire visszaböfögi a kémény a füstöt. Csak akkor szelel rendesen, mikor már jól át van melegedve.

Akik előttünk jártak mindent eltüzeltek. A priccs lécei ki vannak tördelve, gondolom ezt használták gyújtósnak. Fene a kezüket.

Mint kiderül, még jönnek pontőrök. Most indulnak, éjjel 11-re futhatnak be.
Az este többi része pálinkázással, borozással és a barlang szellőztetésével telik.
Nyomvonal

Az igazi bükki téli túra képei, első nap

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.
SEOzseni