Home » Szállások » Vadkempingező helyek » Toldi-kunyhó, egy vadkempingezőnek hotel a Bükk erdejében

A vadkempingezés szinte úri lehetőségét biztosítja a Bükkben a Toldi-kunyhó. Felsőtárkánytól szűk tíz kilométerre, az Országos Kéktúra jelzés legközelebbi pontjától másfél kilométerre található. Keskeny völgy védi a nagy szelektől, kályhája meleget ad a túrázóknak.

Bükk, Toldi-kunyhó

A Toldi-kunyhó miért számít vadkempingezésnek?

Szó szerint az én értelmezésemben a vadkempingezés az, amit az őseink csináltak több tízezer éven keresztül. Viszont fejlődtünk, jobbak lettek az eszközeink, egy kellemesebb helyzetet megszokva már ragaszkodunk is hozzá. Elődeink vadkempingeztek, túléltek barlangokban, sátrakban, üregekben, stb. Azok a helyek ahol a gyalogtúráim, kerékpártúráim alatt sikerül ingyen megszállnom éjszakára a természetben, azt vadkempingezésnek veszem, ebbe a kategóriába sorolom.

A kunyhó története

Első emlékeim a Toldi-kunyhóról nagyon ijesztőek. Mikor kinyitottam az ajtaját, egy régen elhagyott kacatos, patkánysz..os kalyibára emlékeztetett. Tele volt lommal, a kályha szét volt esve, a füstcső lyukas volt, mint a szita. Nem is maradtam ott, pedig fáradt voltam, inkább felsétáltam a Cserepes-kőhöz.

(Éveken át a Cserepes-kő barlangszállót használtam éji menedéknek.)

A Toldi-kunyhót nagy eséllyel favágók építették, talán az 1900-as évek elején. A kunyhó 660 méteres magasságban van a Bükk derekánál. A környező településekről gyalog feljönni ide közel 3 óra. Teljesen érthető, hogy a sok gyaloglás, szekéren utazás helyett építettek egy kunyhót. Elkészültével már több napig, hétig is adott volt a lehetőség pihenésre, vihar előli elbújásra. Az utánpótlásról gondoskodtak a szekeres faszállítók.

Pusztulás és feltámadás

A kunyhó sajnos lepusztult az évtizedek alatt, mígnem lelkes természetjárók összefogásával, az Egererdő Zrt. támogatásával megújult.

Évtizedek alatt sok megfáradt vándor hajtotta itt álomra a fejét, akik rendszeres visszajáró vendégei a környéknek. Szűcs Paula, alföldi túrázó szívesen választja úticélnak a Bükk vidékét és esti menedéknek a Toldi-kunyhót. Sajnos, az idő vasfoga ezt sem kímélte, tetőszerkezete, cserepei, berendezése elég leromlott állapotba kerültek.


A lelkes alföldi túrázó hölgy az interneten kezdeményezést indított a kunyhó teljes felújítására,
melyhez az EGERERDŐ Zrt. is segítséget nyújtott. Az ország több pontjáról jöttek a felajánlások,
főként tűzoltók személyében, akik szintén szívesen választják kirándulási célpontnak a Bükköt.

https://erdeiprogramok.hu/2019/06/04/megujult-a-bukki-kovek-alatt-rejtozo-toldi-kunyho/

Saját és túratársaim nevében is sok köszönet az áldozatos munkáért, a lehetőségért, hogy a megújult kunyhóban évről évre visszatérve megpihenhetünk.

A Toldi-kunyhó elérhetősége

Felsőtárkánytól, Szarvaskőtől, Szilvásváradtól is jöttem már a gunyhóhoz. (Sokan csak így hívják.) A Toldi-kunyhó leggyorsabban Felsőtárkányból indulva érhető el.

Felsőtárkány-Stimecz-ház a Bükki Kéken, majd Stimecz-ház-Toldi-kunyhó a Kék kereszt jezésen.

A Toldi-kunyhónak lelkes követőtábora is van!

Felszereltség

A kunyhó előtt van egy asztal két paddal és egy nagy tűzrakóhely. Az épületben szemben a bejárattal a kis kályha, mögötte egy feltűnően vastag kémény. A füstcső és a betongyűrű között homok van, mikor ez átmelegszik, sokáig tartja a hőt. A kémény mögött egy széles priccs, két ember picit szűkösen, de elfér rajta. A kályha mellett balról és jobbról szintén van egy-egy ágy. Bogrács, szalonnasütők a kályha felett felakasztva. A bejáratnál jobbra asztal.

Tűzrakás

A kunyhóban szinte mindig van fa bekészítve. Én nem számolok ezzel a lehetőséggel, így is tervezem az útjaimat.

Élő fát ne vágj ki! Sok elszáradt fa van a környéken, kis időt kell szánni a gyűjtésére. Jó ha találsz olyat ami már leesett és valahol fennakadt. (Így légszáraz, a földről nem szívja fel a nedvességet.) Esőben a vizes kéreg lefaragható.

Én előszeretettel keresek 5-15 centiméter átmérőjű száraz ágakat. Ezeket még könnyű átvágni egy kisebb fűrésszel is. Nem biztos, hogy lesz fűrész, balta a kunyhóban! (Viszek magammal.)

A talált fából 15-20 centis darabokat fűrészelek. Télen a mínuszokban 60 darabra van szükségem! Nem szeretem a hosszabb fadarabokat, nem lehet rendesen elhelyezni a kályhában! A 8-10 centinél vastagabbakat hasogatom, sokszor a vékonyabbakat is. Attól függ, mennyire vizes. A fa belsejében kevesebb a nedvesség, könnyebben begyullad. Vigyél magaddal Pepo gyújtóst, sokat segít.

Plusz egy tanács! Hideg kémény esetén kojtolhat a kályha, még akkor is, ha mindent tutira jól csinálsz.

Tűzrakás előtt míg készíted a gyújtóst, tegyél a kályhába egy égő gyertyát. A lángja lassan melegíteni kezdi a kéményben lévő hideg levegőt, beindul keringés.

Alvás

Mindig a legrosszabbra készülj, és örülj az ennél jobbnak! A biztonság kedvéért legyen megfelelő felszerelésed, légy felkészült! Ezeket betartva nyugodtan tudsz aludni.

Galéria

Videó

  • Szerző
  • Fényképek
  • A túrát bejárta

Gazsi Szabolcs

Kapcsolat a szerzővel: szabolcs.gyertekvelem@gmail.com

Feliratkozás hírlevélre

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.

Gazsi Szabolcs

Főszerkesztő, admin.

SEOzseni