Home » Itt jártunk » Egyesült Arab Emírségek – United-Arab-Emirates

United Arab Emirates, Egyesült Arab Emírségek, néha egyszerűen Emírségeknek vagy Egyesült Arab Emírségeknek nevezzük, hét emírség (állam) szövetsége:
Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ras Al Khaimah, Ajman, Umm Al Quwain és Fujairah.

Az ország hivatalos neve: Dawlat Al Amarat al Arabiyah al Muttahidah

A terület tájképe

Az ország nagyrészt kavicsos síkságok és homokdűnés sivatag alkotja.
Nagyobb városai és városközpontjai főleg a tenger partja mentén helyezkednek el.

Az ÉK-i részén, az Ománi-öböl partján magasodó hegység (Hadzsar) – magassága miatt – valamivel hűvösebb és csapadékosabb, mint az ország zömét kitevő síkság. Legmagasabb pontja a Dzsabal Jibir 1727 méter.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Egyes%C3%BClt_Arab_Em%C3%ADrs%C3%A9gek

Határországok: Omán és Szaúd-Arábia, közös tengeri határa van Iránnal és Katarral.
Van egy vitatott terület az Abu-Dzabi Emirátus nyugati részén, ezért nem világos, hogy az Egyesült Arab Emírségeknek valóban van-e szárazföldi határa Katarral.

Területe, lakossága

Az ország területe 83 600 km², kb. akkora mint Ausztria.

Lakossága jelenleg kb. 10.000.000 fő. Az országban durván kétszer annyi férfi él, mint nő. Népesség megoszlás, körülbelül 10% az emirátusi és a többi bevándorló. 1960-ban a népesség közel 90.000 fő volt, 1997-ben már 2.600.000 fő.

Az Emírségek politikai rendszere és közigazgatása

Egy szövetségi, választásos, abszolút monarchia. Az államfő az elnök, akit a Szövetségi Legfelsőbb Tanács öt évente választ meg hivatalosan, de mivel Abu Dhabi uralkodója szokás szerint az Egyesült Arab Emírségek elnöki tisztét is betölti, a tisztség örökletes. A kormányfő az alelnök és a miniszterelnök. A Szövetségi Legfelsőbb Tanács a legfelsőbb törvényhozó és végrehajtó testület, amely hét tagból áll (minden emírség számára egy-egy).

Gazdaság

Az Egyesült Arab Emírségek 414 milliárd USD GDP-jével a második legnagyobb gazdasággal rendelkezik az arab világban (Szaúd-Arábia után). A GDP egyharmada az olajbevételekből származik.
Az Egyesült Arab Emírségek nyitott vegyes szabadpiaci gazdasággal rendelkeznek, amely főleg olaj- és földgáztermelésen alapul.


A gazdasági diverzifikáció 30%-ra csökkentette az olaj- és gázszektor részesedését az ország GDP-jében. Ráadásul az ország szabadkereskedelmi övezetei 100%-os külföldi tulajdont és szinte nulla adót kínálva vonzzák a külföldi befektetőket. 2018 januárja óta öt százalékos általános forgalmi adó van.

https://www.nationsonline.org/oneworld/arab_emirates.htm

Fényképek

Belépés az EAE-be

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel beléphetnek az Emírségekbe. Arra figyelni kell, hogy az útlevél a belépés pillanatában még legalább fél évig érvényes legyen. Az útlevélbe kapsz egy dátumos pecsétet, ez hat hónapig és összesen 90 napos tartózkodásra érvényes.

Minden, amit tudni kell az Egyesült Arab Emírségekbe való belépésre feljogosító vízumokról és támogatásról.

Közlekedés

Legolcsóbb a tömegközlekedés. Jó választás még a taxi is, mi többször igénybe vettük, lényegesen olcsóbb, mint Magyarországon. Gyorsak, pontosak. Beszállás előtt kérdezd meg, hogy van-e kártyaleolvasója a sofőrnek. Van akinél nincs és készpénzt kér. Ha nincs nálad, macerás lehet automatát keresni. A legkisebb címlet amit kivehetsz 100 Dirham (AED).

Dubajban a metrón időnként nagy lehet a zsúfoltság. Tömegközlekedéshez ,,NOL,, kártyát kell használni.

Országon belül megoldott az autóbuszos közlekedés ,,távolsági,, járatok is vannak. Érdemes végállomástól indulni, ha tele a busz, nem fog felvenni köztes megállóban. Tömegközlekedésről mindent!

Történelem az 1800-as évektől napjainkig

Az 1800-as évek elején a területen élő arab törzsek független emírségeket alapítottak, amelyeket a britek Trucial államoknak neveztek el.

1820-ban a britekkel kötött tengeri szerződés alapján az angolok védelmet nyújtottak a török és perzsa támadások ellen, cserébe a törzsek lemondtak a külső kapcsolatokról és a külpolitikáról.

Az 1890-es években a britek kiterjesztették befolyásukat a területre, és kizárólagos kereskedelmi jogokat szereztek. A Trucial államok gyakorlatilag brit protektorátussá váltak, amelyeknek nem volt saját pénzneme, postája, vagy vámrendszere.

Az 1930-as években a Perzsa-öbölben olajat fedeztek fel, ami megváltoztatta a régió gazdasági és politikai helyzetét. A britek megkezdték az olajkitermelést és -exportot, amelyből a helyi uralkodók is részesedtek.

A bevételek lehetővé tették az infrastruktúra, az oktatás, az egészségügy és a szociális szolgáltatások fejlesztését.

Az 1960-as években a Trucial államok törekedtek a függetlenségre és a szövetségre. Az angolok 1968-ban bejelentették, hogy 1971-re kivonulnak a régióból.

  1. december 2-án létrehozták az Egyesült Arab Emírségeket, amelynek első elnöke Abu-Dhabi emírje, Zájed bin Szultán al Nahján lett.
    A hetedik emírség, Rász el-Haima 1972-ben csatlakozott a szövetséghez.

Az 1970-es években az Egyesült Arab Emírségek élvezte a magas olajárakat, gyors gazdasági növekedést ért el. Modernizálták az ipart, a mezőgazdaságot, a kereskedelmet, a pénzügyeket, és befektetettek a külföldi piacokon.

1980-as évek. Esik az olaj ára. Csökkentik a költségvetési kiadásokat, és diverzifikálják a gazdaságot.

Az Egyesült Arab Emírségek biztonságát is fenyegette az Irán-Irak háború, amelyben az ország Irakot támogatta.

Az 1990-es években az Egyesült Arab Emírségek részt vett a Perzsa-öböl háborúban, amelyben az iraki megszállás ellen harcolt Kuvaitban, és humanitárius segítséget nyújtott a háború sújtotta országoknak.

Több demokratikus reformot is bevezettek, például a nők választójogát, és a nemzeti tanács választását.

A 2000-es években az Egyesült Arab Emírségek továbbra is élvezte a magas olajárakat, a gazdasági növekedést. Számos nagyszabású projektet valósított meg, például a világ legmagasabb épületét, a Burdzs Kalifát, vagy a mesterséges szigeteket, a Pálma-szigetek, vagy a Világ-szigetek.

Kulturális, oktatási, és tudományos intézményeket is létrehozott, például a Louvre Abu-Dhabi, vagy a Maszdar város.

A 2010-es években az Egyesült Arab Emírségek folytatta gazdasági fejlődését, további lépéseket tetta gazdaság stabilitásának érdekében. Az olajtól való függőségét tovább csökkentette.

Beruházások történtek a megújuló energiaforrásokba, a mesterséges intelligenciába, a űrkutatásba, és a negyedik ipari forradalomba.
2020-ban normalizálta kapcsolatait Izraellel az Ábrahám-egyezmény keretében

Büntetések az Egyesült Arab Emírségekben

Szabálysértési értékhatár: 0,- Ft – 50.000,- Ft-ig. A büntetés pénzbírság vagy legfeljebb három hónap szabadságvesztés.

Kisebb érték: 50.000,- Ft. – 500.000,- Ft. A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a lopást bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal, zsebtolvajlás útján, vagy más súlyosbító körülmények között követik el.

Nagyobb érték: 500.000,- Ft. – 5.000.000,- Ft. A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a lopást védett kulturális javakra, vallási tisztelet tárgyára, holttesten lévő tárgyra, nemesfémre, vagy közveszély színhelyén követik el.

Jelentős érték: 5.000.000,- Ft. – 50.000.000,- Ft. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a lopást közveszély színhelyén követik el.

Különösen nagy érték: 50.000.000,- Ft. – 500.000.000,- Ft. A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a lopást közveszély színhelyén követik el.

Különösen jelentős érték: 500.000.000,- Ft-tól. A büntetés tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztés, ha a lopást közveszély színhelyén követik el.

Pár törvény, amiket a turistáknak is be kell tartaniuk

Az alkoholfogyasztás csak bizonyos engedéllyel rendelkező helyeken megengedett, és tilos ittas állapotban vagy befolyás alatt állni a nyilvánosság előtt. Minden nemzetiségű személyt őrizetbe lehet venni és vád alá helyezni, különösen akkor, ha a mámor sértő vagy szervezetlen viselkedést eredményez.

A drogok birtoklása, használata, terjesztése vagy gyártása súlyos bűncselekménynek számít, amely akár életfogytiglani börtönbüntetést vagy halálbüntetést is eredményezhet. A drogok közé tartoznak a gyógyszerek is, amelyeket csak orvosi recepttel lehet behozni az országba.

A szexuális kapcsolatok csak házasságon belül megengedettek, és a homoszexualitás illegális. A közösülés, a csókolózás, a kézen fogás vagy más intim gesztusok a nyilvánosság előtt tilosak, és akár börtönbüntetést is vonhatnak maguk után.

A vallási tiszteletlenség, a kormány, az uralkodók, a nemzeti szimbólumok vagy a törvények kritizálása vagy gúnyolódása büntetendő bűncselekménynek minősül.

Nem szabad anyagot közzétenni (például fényképeket és videókat), amelyek sértőek vagy károsak az Emirati vállalatok, emberek vagy a kormány szempontjából.

A viseletnek illedelmesnek és tisztelettudónak kell lennie, különösen a vallási helyeken, mint a mecsetek. A nőknek takarniuk kell a vállukat, a dekoltázsukat és a térdüket, a férfiaknak pedig kerülniük kell a rövidnadrágot és a kivágott pólót. A fürdőruhát csak a strandokon és a medencéknél lehet viselni.

Étkezés és ételek

Az Egyesült Arab Emírségek étkezési szokásait az arab konyha befolyásolja, amelyet a következő jellemzők jellemeznek:

A rizs az étrend alapvető eleme, és gyakran köretként szolgálják fel. hús- vagy zöldségételekhez.

A bárány és csirkehús a legnépszerűbb húsfajták, de marhahúst és halat is fogyasztanak.

Népszerű zöldségek közé tartozik a paradicsom, a hagyma, az uborka és a cukkini.

Kedvelt gyümölcsök a datolya, a füge, a szőlő és a narancs.

A fűszerek széles tárházával gazdálkodnak, kedveltek a kurkuma, a kömény, a koriander és a sáfrány.

A kenyér népszerű étel, és gyakran mártogatóssal vagy mártással tálalják. Az arab kenyér, más néven pita, egy kerek, lapos kenyér, amelyet a Közel-Keleten és Észak-Afrikában már évszázadok óta fogyasztanak. A kenyér elkészítése egyszerű, és csak néhány alapvető összetevőre van szükség

Hummus egy csicseriborsóból, szezámpasztából, olívaolajból és citromléből készült mártogatós.

Falafel, csicseriborsóból vagy babból készült sült golyó.

Shawarma egy szeletelt húsból, pitából és zöldségekből készült szendvics.

Kebab grillezett húsból készült étel, amelyet nyársal tálalnak.

Louqaimat mézes, olajban sült tészta.

Khuzi egy iráni étel, amelyet rizzsel, hússal, babbal és fűszerekkel készítenek. A Khuzi eredete Dél-Iránból, Khuzestan tartományból származik, és az arab konyha egyik legnépszerűbb étele.

Az Egyesült Arab Emírségekben számos nemzetközi étterem is található, így a látogatók a világ minden tájáról származó konyhákat élvezhetik.

Az étkezés fontos szerepet játszik az arab kultúrában. Gyakran a család és a barátok összejövetelének és a társadalmi összejöveteleknek a módja. Az ételt gyakran megosztják, és a vendégszeretet jeleként adják. Az Egyesült Arab Emírségekben az étkezési etikett fontos.

A következőkre kell ügyelni:

Az ételt mindig a jobb kézzel kell enni.
Nem illik disznóhúst enni.
Az alkoholt nem mindenhol szolgálják fel, és mértékkel kell fogyasztani.
Fontos, hogy tiszteletben tartsuk a ramadánt, az iszlám szent hónapját. A ramadán ideje alatt a muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek.

Innivalók:

Az arabok által fogyasztott italok változatosak, és az étrendjük, a vallásuk és a kulturális hátterük függvényében változnak. Íme néhány a legnépszerűbb italok közül:

Nem alkoholos italok:

A víz a leggyakrabban fogyasztott ital. A forró éghajlat miatt fontos, hogy hidratáltak maradjanak.

A tea a másik kedvelt ital az arab világban, és gyakran mentával, fahéjjal vagy kardamommal ízesítik.

A kávé, gyakran arabul „gahwa”-nak hívják. Gyakran erősre főzik, és kardamommal ízesítik.

A friss gyümölcslevek is népszerűek, és gyakran gránátalmából, narancsból, mangóból vagy datolyából készülnek.

Az Ayran egy joghurtalapú ital, amelyet víz, só és néha menta hozzáadásával készítenek.

Jellab egy édes ital, amelyet szőlőléből, rózsavízből és diófélékből állítanak össze.

Alkoholos italok:

(Az iszlám vallás tiltja az alkohol fogyasztását, így a muszlim arabok nem fogyaszthatják. Azonban a keresztény és zsidó arabok számára az alkohol fogyasztása megengedett a vallásukban.)

Az Arak egy ánizsmag ízű ánizspálinka, amelyet gyakran vízzel hígítanak, és jéggel fogyasztanak.
Bor fogyasztása megengedett a kereszténység és a judaizmus bizonyos ágazataiban, és az arab világban is kapható.
Sör is kapható az arab világban, de kevésbé népszerű, mint az arak vagy a bor.
Fontos megjegyezni, hogy az alkohol fogyasztása tiltott az iszlám vallásban, és sok arab országban szigorú alkoholtilalom van érvényben.

Az arabok gyakran teát és kávét isznak társadalmi összejöveteleken, és az italok fontos szerepet játszanak a vendégszeretetben. A vendégeket gyakran kínálnak meg teával vagy kávéval, és ez a tisztelet jele.

Az EAE bemutatása

Abu Dhabi

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosa és az Abu Dhabi emírség fővárosa. Az ország legnagyobb városa, a Perzsa-öböl partján fekszik. Egy modern metropolisz, amely számos felhőkarcolóval, luxushotellel és bevásárlóközponttal büszkélkedhet. A városban számos kulturális látnivaló található, például a Sheikh Zayed Nagymecset, a Louvre Abu Dhabi és a Ferrari World.

Dubai

Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városa és a Dubai emírség fővárosa. A Perzsa-öböl partján fekszik, a Föld egyik legfényűzőbb városa. Dubai a Burj Khalifa, a világ legmagasabb épületének, a Palm Jumeirah mesterséges szigetének és a Dubai Mall, a világ legnagyobb bevásárlóközpontjának ad otthont. A város számos stranddal büszkélkedhet. Kikapcsolódási lehetőségek skálája nagyon széles.

Sharjah

Az Egyesült Arab Emírségek harmadik legnépesebb városa és a Sharjah emírség fővárosa. A Perzsa-öböl partján fekvő város az „Iszlám Kulturális Fővárosa” néven is ismert. Sharjah számos múzeummal, művészeti galériával és történelmi látnivalóval büszkélkedhet. A városban számos családbarát látnivaló is található, mint például az Sharjah Aquarium és az Al Montazah Parks.

Ras Al Khaimah

Ras Al Khaimah az Egyesült Arab Emírségek negyedik legnépesebb városa és a Ras Al Khaimah emírség fővárosa. Az ország északi részén, az Ománi-öböl partján fekvő város hegyekkel és tengerparttal büszkélkedhet. Ras Al Khaimah történelmi látnivalóiból: Dhayah Fort és a Jazirat Al Hamra régészeti lelőhely. A város számos szabadtéri tevékenységet is kínál, mint például túrázás, kerékpározás és vízi sportok.

Ajman

Az Egyesült Arab Emírségek ötödik legnépesebb városa és az Ajman emírség fővárosa. A Perzsa-öböl partján fekvő város az ország legkisebb emírsége. Történelmi látnivalók: például az Ajman Museum és az Al Zorah Fort. A város számos stranddal és vízi sportolási lehetőséggel is várja a vendégeket.

Umm Al Quwain

Az Egyesült Arab Emírségek hatodik legnépesebb városa és az Umm Al Quwain emírség fővárosa. A Perzsa-öböl partján fekvő város az ország egyik legcsendesebb emírsége. Umm Al Quwain történelmi látnivalóiból pár: Umm Al Quwain Fort és a Falaj Al Mualla. Strandolásra, sportolásra is van lehetőség.

Fujairah

Az Egyesült Arab Emírségek hetedik legnépesebb városa és a Fujairah emírség fővárosa. Az Ománi-öböl partján fekvő város az ország keleti partján fekszik. Fujairah hegyekkel és tengerparttal is büszkélkedhet. A történelmi látnivalói bőségesek: például a Fujairah Fort és a Al Badiyah mecset. A város számos szabadtéri tevékenységet is kínál, túrázás, kerékpározás és vízi sportok.

Gyakori kérdések a EAE-ről

Mi az EAE hivatalos pénzneme?

Dirham (AED)

Mi az EAE fővárosa?

Abu Dhabi

Hány emírségből áll az EAE?

Hét emírségből: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ras Al Khaimah, Ajman, Umm Al Quwain és Fujairah.

Mi a hivatalos nyelv az EAE-ben?

Arab

Milyen nyelvi nehézséggel találkozhatunk az Egyesült Arab Emírségekben?

  1. A nyelv: Az EAE hivatalos nyelve az arab, és a lakosság nagy része ezen a nyelven beszél. Angolul is sokan beszélnek, főleg a turisztikai területeken, de az arab nyelvtudás előnyt jelenthet.
  2. A dialektus: Az arab nyelvnek az EAE-ben beszélt dialektusa eltér a sztenderd arabtól, így a sztenderd arabot beszélőknek nehézségeik lehetnek a helyiekkel való kommunikációban.
  3. A nyelvi akadályok: Azon kívül, hogy a nyelvtudás hiánya akadályozhatja a kommunikációt, a kulturális különbségek is nehezíthetik a megértést.
  4. A nonverbális kommunikáció: A nonverbális kommunikáció fontos szerepet játszik az arab kultúrában, és a nyugati kultúrából érkezőknek meg kell tanulniuk a helyi nonverbális jeleket.
  5. A hivatalos ügyintézés: A hivatalos ügyintézéshez általában arab nyelvtudás szükséges, de angolul is lehet segítséget kapni.

Mi a hivatalos vallás az EAE-ben?

Iszlám

Milyen az EAE vízumpolitikája?

A magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak az EAE-be 90 napra.

Milyen az EAE éghajlata?

Forró és száraz, nyáron rendkívül magas hőmérséklettel.

Milyen a tömegközlekedés az EAE-ben?

Jól kiépített buszhálózat és metró van Dubaiban és Abu Dhabiban. Taxik is széles körben elérhetőek. A többi Emírségben a tömegközlekedés folyamatosan javul.

Milyen a ruházati kód az EAE-ben?

Konzervatív öltözködés javasolt, különösen nyilvános helyeken.

Milyen a nők helyzete az EAE-ben?

Az elmúlt években jelentős előrelépés történt a nők jogai terén, de még mindig van tennivaló a nemek közötti egyenlőség elérése érdekében.

Milyen az élelmiszer az EAE-ben?

Az EAE-ben sokféle nemzetközi konyha megtalálható. A helyi konyha arab ételekből áll.

Milyen a vásárlási lehetőség az EAE-ben?

Az EAE-ben számos bevásárlóközpont és piac található, ahol luxuscikkeket és helyi kézműves termékeket is vásárolhat.

Milyen a szórakozási lehetőség az EAE-ben?

Az EAE-ben számos strand, bevásárlóközpont, múzeum, témapark és éjszakai szórakozóhely található.

Milyen a biztonság az EAE-ben?

Az EAE egy nagyon biztonságos ország.

Melyik a legjobb időpont az EAE meglátogatására?

Októbertől áprilisig, amikor az időjárás kellemesebb. Nincs akkora forróság.

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.
Kategóriák: Itt jártunk

Gazsi Szabolcs

Főszerkesztő, admin.

SEOzseni