Home » Felszereléseink » Kerékpárok » Kerékpár Caprine, egy lenézett márka

Caprine a lenézett 😮, de mégis kiválóan teljesítő elpusztíthatatlan túrakerékpárom🚴‍♀️volt. Egyszerű mint a faék, nehéz mint a kő 🪨. Sajnáltam az elválásunkat 😪.

Ez a cikk egy régi túrakerékpáromról fog szólni. Felszereléseim egyik emlékezetes darabja, sok éven át hűen szolgált. Hosszútávú teszt, éveken át használtam. Tényleg sokan lenézték a márkát, sok olcsó távolkeleti alkatrésszel volt szerelve. Ennek ellenére kis odafigyeléssel nagyon sokat kibírt időnként mostoha körülmények között. Odafigyelés nélkül pár hónap használat után a kerekek kihullottak volna alólam. Sosem hagyott cserben, legnagyobb gondom az első csomagtartó leszakadása volt.

A márkáról némi információ

A Caprine a Hauser gyártó „testvére”, mivel mind a kettő egy vállalat vezetése alatt áll. A Hauser kerékpárok a belépő csoportot képviselik, választéka főként családi modellekből tevődik össze. A Caprine kerékpár márka a nyugati gyártókkal ellentétben az élen jár átgondolt vázgeometriájával, ízléses alkatrész-specifikációjával, s csodálatra méltó külső megjelenésével.

idézet forrása: https://www.ecobike.hu/hu/gyartok/caprine/

Az idézet vége brutálisan marketing duma. Ár/érték arányban volt verhetetlen számomra! (A szerző megjegyzése.) 2024-ben ennyi infót találni a márkáról!

Alu vázas Caprine túrabringám

Caprine túra, eredeti állapotában

Az össztelós GT kerékpárommal több napra elmentem kerékpározni. Szinte végig terepen vezetett az útvonal, a felfüggesztést sikerült kihasználni. A csomagok cipelése viszont nem kellemes a hátizsákban. A már sokszor említett ,,kompromisszumot kell kötni,, kérdése itt van előttem. Kell egy túrakerékpár, mert sátrazós, vadkempingezős, sok cuccot viszek magammal útra össztelóssal nem fogok elmenni.

Nem akartam sokat foglalkozni a kerékpár kiválasztásával, fő szempont a garancia volt. Jó lenne nyugati fizetés, olyan választék, mint Németországban. Sajnos ez nálunk Magyarországon nincs meg. Pár hetes keresgélés után a Caprine család alap gépére esett a választásom. A váz stabil, a hátsó csomagtartó erős, az alkatrészek szinte kivétel nélkül kínai valamik. A vázra és még pár alkatrészre élettartam garanciát kaptam. Már akkor is egy komoly felszereltségű bringa és egy alapfelszereltségű között az alkatrészek miatt több tízezer, százezer forint volt a különbség. Az évek során lepusztuló alkatrészeket majd kicserélem. Érdekes, a kő nehéz kínai középcsapágy nem ment tönkre. Szét lehetett szedni, takarítani, zsírozni. Egy strapára készült túrakerékpárnál ilyen megoldásokra van szükség. Az első csomagtartó nem volt gyári, vettem egyet és felraktam. Úgy nyolc évnyi használat után menet közben letört, még jó, hogy nem álltam fejre. A neves gyártók megoldásai azért ennél komolyabbak, megoldottak a felfogatásipontok, az anyagminőség is jobb. Az isztriai kerékpártúrán és a Krk szigeti kerékpártúrán volt kihívás a rossz utak miatt, semmi gondom nem volt a géppel. Az első és hátsóagyak kónuszosak, szerelhetőek, takaríthatóak. Jó zsírral, jó beállítással úgy gurult a bringa, mint egy jobb Shimano aggyal. Az első és hátsó fogsor acél, bitang nehéz, de nem is kopik. Gyárilag a küllők szinte lógtak, azokat pár nap gurulás után meghúzattam, centíroztattam a kerekeket. A V fékkel sem volt sok bajom, száraz úton. Kis eső esetén a féktávolság már kezdett kiszámíthatatlan lenni. Próbáltam több fékbetétet is, alig változott a helyzet.

Szintén egy horvátországi kerékpártúra

Caprine felújítva

Caprine felújítva

Pár alkatrész megöregedett és sikerült több nagyon jó minőségű alkatrészt megvennem.

A vázat újra festettem, a régi szürke festék több helyen gyurmává alakult. Meglágyult, felpúposodott, és megfogta a ruhámat. DT felnik, küllők, Schwalbe Marathon gumik, Shimano agydinamó és Busch and Muller világítás került a kerékpárra. Majd elfelejtettem, a régi V fék helyett Magura olajos felnifék. Ez már esőben is jól fogott. Első csomagtartó nem került fel, nincs jó megoldásom rá. Nagyon szép és jó lett így a bringa.

Két kerékpárom van és ez a kettő jól kiegészíti egymást.

Ez a Caprine túra és mellette egy GT MTB.

Kiegészítés: Múltak az évek és a fenti bringák közül egyik sincs meg.

Gyakori kérdések

Milyen márka a Caprine

1991-ben a Hauser termékeket forgalmazó Avex Kft. hozta létre a CAPRINE

Milyen minőségűek a Caprine kerékpárok

A középkategória alsó szintjét hozták a kerékpárok. Odafigyeléssel sokat kibírtak. Fontos megjegyezni, amatőr versenyzői szintet nem tudták.

Lehet még Caprine kerékpárokat kapni?

Már csak használtak kaphatók. Érdemes elgondolkodni a megvételén, ha jó a váz mérete és nem sérült. Anno élettartam garanciát adtak rá az első tulajdonosnak.

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.

Gazsi Szabolcs

Főszerkesztő, admin.

SEOzseni