2019. február közepén indultam útnak, pár nap vadkempingezés, kiszakadás a léleksorvasztó hétköznapokból. Országos Kéktúra, Írott-kő-Sárvár, első szakasz. A több éves kaland kezdete!

2019.02.15.

Kőszeg-Velem-Írott-kő-Tömörd

Vonattal könnyen elérhető Kőszeg, innen sokan busszal mennek Velemig és aztán onnan már gyalog Írott-kő, és kezdődik a nagy kaland.
Nekem nincs kedvem buszra várni, Kőszegtől a Piros sáv jelzésen indulok Velemnek, majd fel Írott-kőhöz.
Nagyon szép ez a szakasz, csak ajánlani tudom. A Kőszegi-hegység kaptatói megizzasztják az embert, főleg ilyen szép időben, téli cuccal túrázva.

Kőszegen a vasútállomásnál már rá is lehet térni a Piros sáv jelzésre. Ezt követve érek be Kőszeg szívébe.
Február közepe van, de tavaszias az idő.
Aki még nem járt Kőszegen, vagy régen sétált a város utcáin, az könnyen elidőzhet itt pár órát.
Én az elmúlt években párszor már voltam itt, csak az emlékeimet frissítem fel pár perces nézelődéssel.

Nem célom a rohanás, nézelődve szeretném a Kéket járni most.

(Sajnos hajlamos vagyok magamat kihajtani, mint a szökésben lévő kutya. Megrészegít a pillanat mikor kiszabadulok a természetbe, és csak megyek-megyek, étlen, szomjan, erőltetve a menetet, kiéhezve várom az újabb és újabb látnivalókat, élményeket.)

Ragyogó napsütés van, a kék ég sokat dob a táj szépségén, az ember hangulatán.
A természet csak most kezd ébredezni a téli álomból. Február közepén ilyet mondani?

Péntek van, munkanap. Az emberek többsége nem tartja ezt az időszakot kiránduló szezonnak.
Még a kertekbe se mennek ki dolgozni, így kevés emberrel találkozom.
Én szeretem ezt a csendet, élvezem a nyugalmat. Már Cák fölött bandukolok.
Gondolkodom, hogy a híres pincesort is megnézem, de annyira tetszik ez a rész, hogy azt majd egy másik túra alkalmával teszem meg. Kifejezetten mediterrán hangulatot érzek a portákon. Ragyogó hely egy kis borozáshoz, beszélgetéshez. Falatoznék egyet, de még nem vagyok éhes.

Kiérek az erdőből, a jurta látvány annyira megkap, le is térek egy kis időre a jelzésről. Időközben megéheztem, ezen a napsütötte padon falatozom.
Ez is egy olyan hely, ahol valami különleges ereje van a Földnek. Órákat tudnék eltölteni itt.

Velem közelében járok, klassz kis helyet találok. Tűzrakók, padok, asztalok és esőbeálló. Akár egy éjszakát is el lehetne itt tölteni.

Velemben az Avar szálló folyamatosan pusztuló látványa fogad. Talán már folyamatban van a felújítása.

A fagyizó is az enyészeté?

13 óra 30 perc van, még csak 12 kilométert tettem meg, tényleg kényelmesre vettem a tempót eddig.
Még fel kell jutnom Írott-kőig és onnan a tervezett szállásomig. Nincs sok időm, még mindig korán sötétedik.

Velemtől a Szerdahelyi-Patak völgyében sétálok Írott-kő felé. Árnyas, nyirkos szakasz, kánikulában kellemes lehet. Most fázós hangulata van. Nincs az a rendezettség, mint a Cák melletti pincesoron.

Úgy érzem, hogy nagyon lassan haladok, folyamatosan emelkedik.

Írott-kő már kézzel fogható közelségben van, az utolsó pár méteren az út le van fagyva, csúszik. Vigyázni kell a lépésekkel.

A kilátónál csodásan süt a nap, de hűvös van. Egyik lábam Ausztriában, a másik Magyarországon. Hideg szél fúj, gyorsan áthűt. Nincs időm nézelődni,
ráadásul nem is vagyok jó állapotban. Az előbbi dagonyázásnál kifáradtam. Többször megcsúsztam, a jobb combhajlítóm meg is húzódott.

Az első pecsét 2019. 02. 15. 15 óra 40 perckor kerül a füzetembe.

A lefagyott jeges úton csúszkálok, de hamarosan leérek a Hörmann-Forráshoz. A kulacsomba engedek a hideg forrásvízből, szomjas vagyok, de nem tudok belőle nagyot inni. Hideg. Batyu fel a hátamra, lépdelek tovább a szürke fák között és a kék ég alatt. Nekem nagyon tetszik ez a nyugodtság, ez a gyönyörűséges napja a februári tavasznak. Sokaknak ez a helyzet egy kínvallatással érne fel.

,,Semmi szépet nem lehet látni. Minden olyan rideg. Hideg van! Mi ebben a szép?,,

Hát barátom, ha ezt nem érted, akkor szerintem sok más dolgot sem értessz az életből, amit érteni kellene ahhoz, HOGY JÓL ÉREZD MAGADAT A BŐRÖDBEN!

Elérem az Erdészeti utat, gyorsabb tempóra tudok váltani, és már itt is vannak a Stájerházak. Rendezett a környék, nomád túrázó itt mindent megtalál egy jó éjszakai táborozáshoz.
Tűzrakó, padok, jókora esőbeálló. Akár függőággyal, akár derékaljjal kényelmes helyet találni itt. Fantasztikus élmény lehetne itt egy augusztusi csillaghullós éjszakát függőágyban eltölteni. Nagyon gondolkodom, itt töltöm az éjszakát, az Óház Kilátó még egy órányi járásra van.

Végül úgy döntök, ezt a távot még bevállalom, meghúzom a lépteim. Fáradtan, lábamat kissé húzva érem el éjszakai vadkempinges szálláshelyemet.

Egy ilyen túránál azért nem csak úgy van, hogy ledobom a zsákomat és már kész is van a tábor. Van vele munka.

Egy vékony ponyva kerül a földre, hogy a derékalj ne kopjon. Derékalj felfújása. Hálózsák kicsomagolása, felrázása. Ha van rajtad izzadt cucc, akkor annak a cseréje szárazra. Főzőcucc összerakása, izzítása, vízforralás a meleg teához. Ha kemény csávó vagy, akkor kihagyható epizód. Én nem vagyok kemény. Most már jöhet a kaja! Persze most szerencsés vagyok, pazar tető van a fejem felett, nem kell sátrat állítani, vagy függőágyat kikötni. Annak is megvan a NAGYBETŰS VARÁZSA!

Időközben besötétedett, a fejlámpám fényénél egy jó vacsora! Pazar! Zsíroskenyér, sültoldalas, vöröshagyma, meleg tea! A nap egyik fénypontja!

Bőven van helyem a kilátóban, nagyszerű hely egy éjszakára, nem kívánhatnék jobbat. A komfortzónámba még bőven belefér. +2 fok lehet, bizony jól esik a meleg tea.

Éjszakai izgalmak az Óház Kilátóban!

Hamar megyek aludni, aztán éjjel 11 felé hangokra ébredek.
Egy nyugdíjas csapat indult éjszakai túrára, most érnek ide. Nagy zörejjel, nagy hanggal érkeznek.
Én sem készültem erre a találkozóra és ők sem. Én azon lepődök meg, hogy ilyenkor jönnek túrázók, ők pedig azon, hogy valaki itt alszik. Beszélgetünk egy keveset, búcsúzunk egymástól, aztán pár perc múlva ismét csend terül a tájra. Legyek őszinte? Igen, szeretem ezt a csendet! Félelmetes az éjszaka az erdőben?

Igen! Nagyon! És miért? Mert nem ismered! Az agyad teszi félelmetessé! A félelmeidtől lesz félelmetes. Amit nem ismersz, attól félsz.

Jó éjszakát kívánok….találkozunk holnap reggel.

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.
SEOzseni