Három kereszt egy napon, a Defereggental csúcsai!

Wetterkreuz 2233 m, Langschneid 2688 m, Rote Spitze 2956 m, mindez egy napon a Defereggental csúcsai közül. Gyertek velem egy izgalmas túrára St Jakob hegyei közé Ausztriában.

Szint: 1850 méter, Táv: 19 km, Időtartam: 10 óra

Reggel 7-kor indulok St.Jakob-ból. Innivaló, szendvicsek, szőlőcukor, müzliszelet került a hátizsákba. Az elengedhetetlen felszerelések is velem tartanak, túrabot, magas szárú bakancs, napszemüveg, baseball sapka, naptej.

A Defereggental túloldala sokféle zöldben

A túra első szakasza fenyőerdőn keresztül halad. Kellemes gyanta illat érződik a levegőben. Megannyi bogár és madár hallatja hangját, kíséri az utamat. Jó a tempó, 9 óra előtt, ~ 4 km, és kb. 820 méter emelkedés után érem el az első keresztet. Defereggental, (Defereggen-völgy) bejárására, pár csúcs meghódítására érdemes legalább egy hetet szentelni, az élmények garantáltak.

Már innen is gyönyörű a kilátás. Nem tartok túl sok pihenőt, haladok tovább. Eltűnnek a fák, majd a bokrok is. Köves szakasz következik. Több, mint 1 óra intenzív mászással érek fel a következő kereszthez. Itt már 360 fokban csodálom a tájat. Megannyi szép hegycsúcs látszik a közelben és a távolban. Többet felismerek.

Innen 2 km-t lefelé haladok, hogy aztán ismét felfelé vegyem az irányt, hóval nehezített terepen. Igaz, hogy június van, de ezen a részen még nem olvadt el teljesen a téli csapadék. Hosszan megmarad a fekvése miatt. Ide nem hatolnak be a nap sugarai és a hőmérséklet is lassabban emelkedik, mint a völgyben.

Nagy haszna van ilyenkor a túrabotnak. Karral is tudod segíteni a haladásod, az egyensúlyod megtartásában pedig nagy szerepet kap, ha olyan helyzet alakul ki a hó és a csúszós kövek miatt. Vannak részek, ahol drótkötelet is beépítettek a sziklába a biztonság érdekében.

Már látom magam előtt a célt. Hamarosan elérem a harmadik keresztet is. Mindjárt 13 óra.

A nap teljes erejével süt le rám. Írok a csúcskönyvbe, előkerül az elemózsia, jócskán fogyott a kalóriákból az ide vezető úton, azt most pótolom. A 6 méterrel magasabb, szomszédos Weiße spitze-n több embert is látok. Viszont oda nincs közvetlen átjárás egy mély szakadék választja el a kettőt egymástól. Napozás, pihenés után indulok lefelé.

Egy szakaszon ott ereszkedek, ahol felfelé tartottam.

Óvatosan, mert elég egy rossz lépés és a következmények beláthatatlanok. Sportbiztosítást mindig kössetek, ha hegyet másztok külföldön. Egy sérülés esetén a helikopteres mentés milliókba is kerülhet.

Jobbra veszem az irányt a Brugger alm irányában. Innen még 2 óra kényelmesen, mire visszaérek St. Jakobba.

Varga Tibor

Email: tibor.gyertekvelem@gmail.com

author avatar
Varga Tibor
SEOzseni