Seespitze 3021 méter

Kelet-Tirol nagyon jó helyezést érne el a 3000 méteres hegycsúcsok mennyiségi versenyében. Most az egyik legkönnyebben teljesíthető csúcsra kaptatunk fel, a Seespitze 3021 méter magasan lévő keresztjéig. A könnyű ne tévesszen meg senkit. A rutinos túrázók azonban könnyen vehetik az akadályt. (Osztrák szemmel nézve a magyarországi csúcsok csak buckák, nekünk viszont ez már igen komoly hegy.)

A mi léptékünkkel számítva magashegyi túrára indulunk, bízva abban, mindenki rendesen felkészült testileg és szellemileg is. Ezt komolyan gondoljuk, nem kellemes egy arra alkalmatlan trekkingelő miatt visszafordulnia az egész csapatnak. Bírni fogod?

Táv: 19 kilométer

Szint: 2000 méter

Teljes időtartam: 9 óra 30 perc

Útjelző a Seespitze csúcsához

A háromezres csúcsaim közül az egyik legkönyebben teljesíthető, kezdők is vállalkozhatnak rá jó állóképességgel. Helyszín St. Jakob in Defereggen, Kelet-Tirol. Budapesttől 700 km és 8 óra autóval. Szállást a faluban (1400 m) találsz igényednek megfelelően. Indulás 6.45-kor az Oberrotte Jausenstation Jagastube előtti utolsó parkolóból. A sárga tájékoztató tábla szerint 3 és fél óra a Seespitzhüttéig (ami sajnos már évek óta zárva tart), viszonylag könnyű a terep. Az Oberseitsee-ig közepes, tovább a csúcsra viszont már mászós, több helyen acélsodronnyal segítenek, hogy biztonságban érezhesd magad. Ami a szemed elé tárul az itt is meseszép. Könnyen kivehető a Großvenediger masszív gleccsere, a Rotspitze ámulatba ejtő meredek sapkája és a környék többi csodás csúcsa. Mivel bőven van még időm, így indulok a Weisses Beil 2767-en lévő keresztjéhez. A csúcsot 8 km és 2,5 óra után érem el. Az utolsó 300 méter igazán meredek, de megéri akkor is ha jobban fogy a levegő. A hegyről levezető szakasz mindig több figyelmet igényel, legyünk óvatosak, mivel ilyenkor már fáradtabbak vagyunk. A túra nem a csúccsal ér véget, hanem azzal, hogy visszaérünk a kiindulási pontra. Két, teleszkópos túrabot az ilyen túrákon nagyon nagy segítség. Az egyensúlyunkat is könyebben megtarthatjuk vele, komoly sérülésektől tud megvédeni. Nagyon ajánlom a beszerzését és a használatát. Most jól esik az utolsó kilométereken bringával legurolni a szállásomra.

Tavak látvány a Seespitze csúcsáról

Tavak látványa a csúcsról

author avatar
Varga Tibor
SEOzseni