Home » Felszereléseink » Kerékpárok » Peugeot MTB kerékpár, a többször átalakított montim

👀 Ennél jobb bringám 🚴‍♀️ talán sose lesz! 👍 Volt az első érzés. 😍 Aztán lett több is! A szép 🌝 szavakat megérdemli a Peugeot vázas régi MTB-m. 🚴‍♀️

Ez a beszámoló, kerékpárteszt, egy régi acélvázas montiról fog szólni. Felszereléseim egyik letűnt darabja. Sajnos alig találok róla digitális fényképet. Megérdemli a szép szavakat! Hegyi utakra bátrabban ezzel már ki tudtam merészkedni.

Pár mondat a Peugeot kerékpárokról

Peugeot kerékpárokat a franciaországi Sochaux-ban gyártanak már 1882 óta. Relatív széles skáláját kínálják a bringáknak, országúti, mountain bike, trekking, elektromos és városi kerékpárokat. A Peugeot kerékpárok a minőségről, a tartósságról és a teljesítményről ismertek.

Típusok

Országúti kerékpárok: Versenyzésre és túrázásra is alkalmasak. Könnyűek, merevek és aerodinamikusak.

Mountain bike-ok: Minden terepre alkalmasak. Erősek, tartósak és sokoldalúak.

Trekking kerékpárok: Kényelmesek, sokoldalúak. Városi közlekedésre, túrázásra és ingázásra is tökéletesek.

Elektromos kerékpárok: Megkönnyítik a dombok megmászását és a hosszabb távolságok megtételét.

Városi kerékpárok: Stílusosak és praktikusak. Rövid utazásokhoz és városi közlekedéshez ideálisak.

A Peugeot kerékpárok előnyei

Minőség: Kiváló minőségű anyagokból készülnek, és szigorú minőségellenőrzésen esnek át.
Tartósság: Úgy vannak kialakítva, hogy bírják a mindennapos használatot.
Teljesítmény: Gyorsak, hatékonyak és élvezetes a használatuk.
Kényelem: Kényelmesek a hosszabb túrákhoz is.
Sokoldalúság: A Peugeot széles skáláját kínálja a kerékpároknak, így mindenki megtalálhatja a számára tökéletest.

Hátrányok

Ár: Drágábbak lehetnek, mint más márkák kerékpárjai.
Elérhetőség: Nem kaphatók minden kerékpárüzletben.

A Peugeot fénykora

A 19. század végén és a 20. század elején érték el legnagyobb sikereiket.

1885: Párizs-Roubaix, a Peugeot kerékpárokkal szép eredményt érnek el a versenyzők
1899: Az első Tour de France. Itt is jó eredményt érnek el.
1903: A Peugeot kerékpárok megnyerik a Giro d’Italiát.
Az 1920-as és 1930-as évek: A Peugeot kerékpárok továbbra is dominálják a kerékpársportágat.

Innováció: A Peugeot kerékpárok a korai időkben innovatívak voltak, és számos új technológiát vezettek be, a pneumatikus gumiabroncsokat és a szabadonfutós hátsó kereket.

A Peugeot kerékpárok sikerei az 1950-es években hanyatlásnak indultak, ahogy más márkák is elkezdték gyártani a minőségi kerékpárokat.

Az első montim

Igazából azért lett Peugeot az első montim, mert baráti áron jutottam hozzá egy nagyon jó vázhoz.

A kerékpárjaim és én is fejlődtem. Az ember teste és szelleme is fejlődik az évek során. Aktív időszakban alig venni észre változást, nem is figyeled, de tíz, húsz évre visszatekintve már a sok kicsi sokra megy alapon komoly változás figyelhető meg.

A kerékpár is ilyen. Az idő múlásával nagyon jól látható milyen irányba változtam, és ezt a változást többször is komoly kerékpár kategória váltással tudom leginkább szemléltetni.

Gyermekkorom háromkerekű és kerékpározást tanuló gépeiről nem mondok semmit, amiket bemutatok, azok már az aktív, szinte mindenre használom bringáival kezdődik. Természetesen hamar rájöttem, nincs olyan, hogy mindenre jó. Lássuk a rövidített listát amikről találtam fényképeket. Az acélvázas Peugeot kerékpárommal kezdem.

Az első MTB kerékpárom

egyedi építésű peugeot kerékpár

Acélvázas Peugeot MTB bringám.

Columbus acélvázra lett a kerékpár építve. A régi, nehéz, névtelen acélvázak után ez maga az álom volt. Elöl egy RST teleszkóp, (az RST elött egy Ballistic volt, de hamar kinőttem) elöl LX, hátul XTR váltó.

A hátsó féket gyorsan egy merevítővel kellett ellátni, mert a V fék nagy fékezéseknél feszítette a hátsó villát. Jó pár évig használtam, kapott egy csomagtartót is, hogy túrázásokhoz is jó legyen.

Kb. nyolc évig volt nyúztam, de vigyáztam rá, és eladtam. Jött a váltás, aminek a bringázási tudásom javulása és egy gerincsérv is oka volt. Ezen a fényképen erősen meg van emelve a kormány, ekkor már küzdöttem a sérvvel.

A Peugeot előtt volt Csepel Schwinn túra, egy Ausztriában a Metroban vásárolt Torino nevű acélvázas túrám, volt Favorit versenybringám, még régebben pedig édesapámtól megörökölt Fecske Orosz kontrafékes csoda. Mielőtt leszólná valaki, baromi kényelmes volt és nagyon jól gurult.

Visszatérve a Peugeotra, az első teleszkóp kinövése mit is jelent. Úgy fél év használat után, sokat gyakorolva vacak utakon, már olyan sebességgel mertem lejtőn lejönni, hogy a teleszkóp folyton kopogott, csattogott. Elfogyott a rugóút.

Egy komolyabb teló segített a problémán, de a következő években és további pár ezer kilométer megtétele rossz utakon, hegyi ösvényeken már a kerékpár határait súrolva tudtam csak menni vele. Ez annyit jelent, nyeregből kiállva sem tudtam szemmel követni az utat. Annyira ugrált, pattogott a bringa hátulja, hogy a látásomat zavarta, összefolyt előttem a kép. Ilyen használat mellett az alkatrészek is egyre jobban és gyorsabban lepusztultak. Agyakat, küllőket, felniket kellett cserélni. Ez a folyamatos javítás, csere, sokba kerül. A kerékpár csere oka: kinőttem és a gerincsérv.

Felhasználási terület:

Munkába járás szinte napi szinten, montizás a környező hegyekben, kerékpártúrák, és talán háromszor mentem vele valamilyen maratonra. Duna, Szivásvárad. Ezek a ,,versenyek,, megviselték, utánuk mindig cserélnem kellett valamilyen zsebbenyúlós alkatrészt.

Mikor túrázni mentem felkerült a csomagtartó és keskeny, aszfaltgumit tettem fel.

Peugeot csomaggal

Alig találok fényképet a régi Peugeot bringámról. Kis gépem így nézett ki málhával 2003.-ban, a Zemplént jártuk a barátommal. Az a csomag valami katasztrófa volt, az is ki lesz majd elemezve.

Kis Peugeot bringámat bringázási igényeim kinőtték, váltásra került a sor. Egy összetelós GT a következő paripám.

Az első össztelós MTB kerékpárom

Gyakori kérdések a Pugeot kerékpárokról

Milyen típusú kerékpárokat gyárt a Peugeot?

A Peugeot városi, túra, országúti, hegyi és elektromos kerékpárokat gyárt.

A Peugeot gyárt össztelós kerékpárt terepre?

Igen, de csak elektromos rásegítéssel.

Hol vásárolhatok Peugeot kerékpárt?

Új Peugeot kerékpárokat csak néhány helyen lehet vásárolni. Interneten rendelhető. Magyarországi szaküzletről nem tudok.

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.

Gazsi Szabolcs

Főszerkesztő, admin.

SEOzseni