Bőven az őszben járunk, gyalogtúráim egyik kedvenc évszaka. Az OKT. 6. szakaszát járom Gábor barátommal. Badacsonytördemic-Nagyvázsony, két éjszaka valahol a Kék nyomvonala közelében ponyvával, sátorral. Badacsonytomajtól indulva két óra alatt elérhető a Kisfaludy-kilátó, persze van rövidebb út is, de mi az éj leple alatt a Kéktúra jelzésen sétálunk.

Természetesen annak is van története, miért a Kisfaludy-kilátó a választás helyszíne!

Már jártam itt, halovány emlékeim vannak a helyről. Indulás előtt még rákerestem a neten, és teljesen jó helynek tűnt. Főleg ebben az őszi időben. Már kevesen töltik kint az éjszakát, szinte száz százalékos biztonsággal előre kijelentem, csak mi ketten leszünk ott éjszaka. A kilátó mellett vannak asztalok, padok, ha úgy adódik tüzet is tudunk rakni.

Kisfaludy-kilátó Badacsonytomaj, az őszi köd szépsége

Azért érdekes, hogy a vadkempinges beszámolók többségében tüzet raknak, sütnek, főznek. Persze ezt én is szoktam csinálni, de ebben az esetben csak hobbizásnak nevezem a vadkempingezésemet. Ennek megfelelően kell készülni edénnyel, alapanyaggal, idővel, stb.

Ezek a számomra hobbizós dolgok a mostani túra során (is) kimaradnak.

Mit kell tudni a kilátóról?

A kilátó Badacsony 438 méteres magassági pontjánál épült. A badacsonyi kilátó (Badacsony Kisfaludy kilátó) a hegy egyik látványossága, de amit látványban kínál, azt a tanúhegy egyéb pontjairól is láthatjuk.
GPS: 46.803230 17.496260 Megközelítés: Badacsony vasútállomástól a sárga jelzést kövessük észak felé, egészen a Szegedy Róza házig. Az igazi erdei túra innen indul. A parkolóban található térkép segítségével kiválaszthatjuk a számunkra megfelelő útvonalat.
Az új, 2011-ben épült kilátó 18 méter magas és a Szent György-hegytől egészen a déli parton található fonyódi hegyekig körpanorámában gyönyörködhetünk.

https://balcsi.net/balatoni-kilatok/badacsony-kisfaludy-kilato/

Vadkempingezés szempontjából amit érdemes átadnom!

Az elvárásaimnak teljesen megfelelt a Kisfaludy-kilátó. A kilátó első szintjén rendezkedtem be éjszakára, ott feszítettem ponyvát és a a kilátó fém szerkezete adta a derékaljam támaszát. Ez utóbbit rosszul gondoltam át. A fém szerkezet valami hihetetlen módon szívta el a meleget. 15C fok környékétől lefelé már sokkal jobb a földön tanyát verni!

Bízva a szép napkeltében, bizony csalódás volt a reggel. Sűrű köd ereszkedett a tájra, mindenen csöpög a víz. Majd legközelebb!

Jó hely, szép hely, próbáljátok ki!

  • Szerző
  • Fényképek
  • A túrát bejárta

Gazsi Szabolcs

Kapcsolat a szerzővel: szabolcs.gyertekvelem@gmail.com

Feliratkozás hírlevélre

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.

Gazsi Szabolcs

Főszerkesztő, admin.

SEOzseni