A kerékpárod és közötted az egyik legfontosabb érintkezési felület a feneked. Fájt már? Meddig bírod a nyeregben? A Brooks Flyer Carved nyereg bemutatása, rövid vélemény róla.

Brooks kerékpárülés

Minden bringásnak volt már kellemetlen tapasztalata a kerékpár nyereggel.

Divat, ízlés, felhasználási terület, súly, fenékforma, alapanyag, férfi, női, stb. alapján lehet keresgélni a bődületes választékban.

Lassan ötven éve kerékpározom. A kezdeti választék? 

Szinte semmi.

Bármikor gondolok kényelmes kerékpárülésre, mindig édesapám orosz Fecske kerékpárja jut eszembe a rugós bőr nyergével.

Volt pár kerékpárom és még több ülésem. 

Puha, kemény, keskeny, széles, anatómiai, zselés, rugós és zselés kombó, stb.

Minél többet tekertem egy ülésen, annál kényelmesebb lett. Kényelmesebb lett? Igen, mert egyre jobban megszokta a fenekem. Ez minden üléssel így van és minden új nyeregnek van egy kis betörési ideje.

Jelen esetben a régi idők emléke, a bevált bőr bakancsaim ismerete, és a gerincsérvem indított el egy úton, ami a Brooks Flyer Carved kerékpárnyereg beszerzéséig juttattak el. 2020. októberben kezdtem el használni.

A lecke fel van adva a választásnál, nagyon széles a Brooks választéka. Montira, túrára, versenyre, milyen szögben ülsz, mekkora a feneked, stb. Több hetes gondolkodás után jutottam el ennek az ülésnek a kiválasztásához.

Brooks kerékpárnyereg a dobozában
A Brooks nyereg még a dobozában az ápolószer hozzá és egy esővédő

A nyereghez alapból jár egy célszerszám, feszítő szalagok több színben és egy első kezelésre való folyadék. Az első használat előtt be kell kenni ezzel a szerrel, ez némileg megpuhítja a bőrt, segítve a betörést, a fenék formájának a felvételét.

A nyereg váza rugóacél. A fenék alatt két spirálrugó, ezek csillapítják a kerekektől érkező ütéseket. Amit ezek a rugók nem nyelnek el, azoknak az ütéseknek egy részét még elnyeli a kifeszített bőr rugalmassága. 

A bőr idővel nyúlik, a kapott célszerszámmal lehet megfeszíteni.

Felszerelés és beállítás után bekentem az ülést a kapott szerrel, majd másnap elmentem kerékpározni a Meridámmal.

Az első benyomás?

A fizikai állapotom ramaty, talán tíz kilométert tudok letekerni, így nincs első benyomás.

Az első benyomások csak két hónap múlva jönnek, ennyi idő kell ahhoz, hogy harminc-negyven kilométert is le tudjak tekerni.

Jók a benyomások, persze a fenekem is kezdi megszokni a nyerget.

Mivel bőr ülésről van szó, így az ápolását a kezdetben sűrűbben kell elvégezni. Én két hónapig két hetente kentem át. Hagyományos kék dobozos Nivea kézkrémmel, alul és felül is, illetve kifejezetten az üléshez árult ápolószerrel. 

Pár hónappal később

Jó fél éve használom már az ülést, ez háromezer kilométert jelent. Már csak havonta egyszer kenem át. 

Meddig tart ennek az ülésnek a betörése? Kezelés, nyeregben töltött órák, fenék kérdése. Minél többet használod, annál kényelmesebb lesz! 

Vannak, akik speciális kerékpáros nadrág nélkül tekernek ilyen ülésen heteken át. 

Én nagyon megszerettem. Egy biztos, nem gramm huszároknak való ülés!

Újabb pár hónap múlva

Most 2023. január közepe van. Még mindig örömmel ülök bringára, a nyerget két kerékpáron is használom felváltva. A nyeregcső szerencsére egyforma a két brinyón, a csere pár perc alatt megvan.

Több hetes, hónapos kihagyás után ismét szoktatnom kell a fenekemet a nyereghez. Ha ez megtörtént, akkor már nincs semmi gond.

Az edzőkörökhöz használok betétes bringásgatyát, a rövidebb túrákhoz is. Hosszabb, töbnapos kerékpártúrákra viszek magammal ezekből a ,,pelenkás,,nadrágokból, de nem szeretem őket, használatukat próbálom minimalizálni. A felvidéki kerékpártúrán egyáltalán nem használtam.

A kerékpáros nadrágok bemutatása egy másik bejegyzés lesz. Szigorúan csaj saját vélemény.

Brooks kerékpárnyereg vélemény 2023. augusztus

Pár napja értem haza egy rövidebb kerékpáros csillagtúráról. Naponta 60-100 kilométeres túrákat tettünk meg barátaimmal. Bringásgatyát nem vittem magammal, a Brooks nyergem most is kiválóan teljesített. Természetesen tavasz óta minden héten kerékpározom pár órát. Ez azt is jelenti, a fenekem is edzésben van.

Kérdések amiket kaptam a cikk megjelenése után

  • Szerző
  • Fényképek
  • A túrát bejárta

Gazsi Szabolcs

Kapcsolat a szerzővel: szabolcs.gyertekvelem@gmail.com

Feliratkozás hírlevélre

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.

Gazsi Szabolcs

Főszerkesztő, admin.

SEOzseni