Home » Szállások » Kemping, kempingezés, táborozás. Honnan ered és mit jelent?

A kemping ⛺elnevezés eredete összetett és többféleképpen magyarázható. Katonai 🎖️eredet, polgári használatban ismert, ősi etimológiai összefüggések. 📜

Összessségében az elnevezés katonai és polgári forrásokból származik, és a szabadtéri táborozás tevékenységét jelöli. A szó pontos eredete nem egyértelmű, de a katonai táborozáshoz való kapcsolódása erősen valószínűsíthető. A kempingek a szálláslehetőségeknek csak az egyik formája.

Kempingek, kempingezés, táborozás. Katonai sátor és egy egyszemélyes sátor.

A kemping szó eredete

Katonai eredet:

A legelterjedtebb magyarázat szerint a francia „camper” igéből származik, ami „táborozni” jelent. A francia szó eredete a középkori latin „campare” ige, ami „mezőn táborozni” jelent. Ez a katonai táborozásra utal, ahol a sátrakat nyílt terepen állították fel.

Polgári használat:

A 19. század elején a kemping szó elkezdte jelölni a szabadtéri rekreációs tevékenységet is, amikor a polgárok sátrakban kezdtek táborozni a természetben. Ez a használat valószínűleg a katonai táborozásból ered, de a hangsúly már nem a katonai célokon, hanem a pihenésen és a kikapcsolódáson volt.

Etimológiai összefüggések:

Egyesek úgy vélik, hogy a kemping szó a kelta nyelvekből származik, és a mező vagy nyílt terület jelentésű szavakkal rokon. Ez a magyarázat összhangban van a kemping nyílt terepen történő gyakorlásával.

Magyar nyelvű források:

A magyar nyelvben a 20. század elején jelent meg először. A táborozni ige mellett a kempingezni ige is használatos lett.
Összefoglalva, a kemping elnevezés katonai és polgári forrásokból származik, és a szabadtéri táborozás tevékenységét jelöli. A szó pontos eredete nem egyértelmű, de a katonai táborozáshoz való kapcsolódása valószínűsíthető.

Történelmi gyökerek

Katonai táborozás: Már az ókori civilizációkban is léteztek ideiglenes táborok katonai célokra. Ezek a táborok sátrak, jurták és más ideiglenes építményekből álltak, és hasonlítottak a mai kempingekhez. Adottak voltak a szálláshelyek, építettek ki illemhelyeket, fürdőket, biztosították az étkezési lehetőséget, és a szórakozást is a katonák számára. Volt egészségügyi szolgáltatás is.

Vadászat és gyűjtögetés: A nomád népek sátrakban és jurtékban éltek, vándorlásaik során a természetben táboroztak. Ez a fajta életmód előrevetítette a modern kempingezést, mint a természethez való visszatérést.

Felfedező utazások: A felfedezők és utazók sátrakat használtak táborozáshoz távoli vidékeken. Ezek az utazások népszerűsítették a szabadtéri tevékenységeket és a természettel való kapcsolatot.

A modern kemping kialakulása:

Thomas Cook: Az 1860-as években Thomas Cook, az utazási iroda úttörője szervezett kirándulásokat a brit középosztály számára. Ezek a kirándulások gyakran kempingezést is magában foglaltak, és hozzájárultak a kemping, mint szabadidős tevékenység népszerűsítéséhez.

Az autók elterjedése: A 20. század elején az autók elterjedése lehetővé tette az emberek számára, hogy könnyebben jussanak el a természeti helyekre. Ez ösztönözte a kempingek fejlődését, amelyek kényelmesebb szállást és szolgáltatásokat nyújtottak a sátrazóknak.

Természetvédelmi mozgalmak: A 20. század elején a természetvédelmi mozgalmak népszerűsítették a természet megőrzését és a szabadtéri rekreációt. Ez a trend hozzájárult a kempingek, mint a természettel való harmonikus kapcsolat módjának elismeréséhez.

Az első kemping:

A cím vitatott. Egyesek szerint az 1860-as években Thomas Cook által szervezett brit kirándulások tekinthetők az első igazi kempingeknek. Mások a cserkészmozgalom 1900-as évek eleji táborozásait tartják a modern kemping kezdetének. Függetlenül attól, hogy melyik táborozási formát tekintjük az elsőnek, a kemping azóta is népszerű szabadidős tevékenység, emberek millióinak nyújt lehetőséget arra, hogy élvezzék a természetet.

A magyar kempingek története a 20. század elejére nyúlik vissza. Az első hivatalos kempinget 1927-ben nyitották meg Balatonfüreden. A kempingek népszerűsége az 1950-es években tovább nőtt, a sátorozás és a lakókocsis turizmus elterjedésével. Ma Magyarországon több száz kemping található, amelyek változatos szolgáltatásokat nyújtanak a sátrazóknak, lakókocsisoknak és lakóautósoknak.

A régi táborok felszereltsége és milyen egy mai kemping?

Az ókori ideiglenes táborok felszerelése a táborozás céljától, a táborozók kulturális hátterétől és a rendelkezésre álló anyagoktól függően változott. Azonban a régészeti leletek és a történelmi források alapján általános képet kaphatunk arról, hogy milyen felszerelést használtak ezekben a táborokban.

A sátrak és a jurták voltak a leggyakoribb szállásformák az ókori ideiglenes táborokban. A sátrakat általában bőrből, szövetből vagy nádból készítették, és karókkal vagy oszlopokkal támasztották ki. A jurték kúpos alakú sátrak voltak, fából és nemezkből építettek.

Ágyak és fekvőhelyek:

A táborozók gyakran a földön aludtak, de a kiváltságosak használhattak egyszerű ágyakat. Az ágyakat fából vagy nádból készítették, és bőrből vagy szövetből készült matracokkal borították. Az egyszerű fekvőhelyek a földre terített szőnyegek vagy bőrből készült pokrócok voltak.

Főzőeszközök:

A táborozóknak szükségük volt főzőeszközökre az étel elkészítéséhez. A leggyakoribb főzőeszközök közé tartoztak a fazekak, serpenyők, edények és tűzhelyek. Gyakran nyílt tűzön főztek, de használtak hordozható tűzhelyeket is.

A kempingek elődje, katonai táborok
katonai tabor

Eszközök és szerszámok:

A táborozóknak szükségük volt eszközökre és szerszámokra a tábor felállításához, a tűzifa gyűjtéséhez, az étel elkészítéséhez és a javítási munkákhoz. A leggyakoribb eszközök közé tartoztak a kések, fejszék, ásók, kalapácsok és kötelek.

Fegyverek és páncélok:

A katonai táborokban a táborozóknak fegyverekre és páncélokra is szükségük volt a harcok, gyakorlatok során. A leggyakoribb fegyverek közé tartoztak a kardok, lándzsák, íjak és nyilak. A páncél általában bőrből, fémből vagy fából készült.

Egyéb felszerelések:

A táborozóknak szükségük volt egyéb felszerelésekre is, ruhákra, cipőkre, élelmiszerekre, vízre és orvosságokra. Gyakran hordoztak magukkal játékokat, szórakoztató eszközöket, amuletteket is.

Szinte semmilyen különbség sincs a régi és a mai táborozás között. A legnagyobb különbség a felhasznált anyagok minőségében, súlyában van.

Mire van szükséged ma egy kempingezés során?

A kempingezéshez szükséges felszerelés a kempingezés időtartamától, az évszaktól és a kempingezési helytől függően változik. Azért van néhány alapvető dolog, amire minden kempingezőnek szüksége van.

Sátor: A legfontosabb felszerelés a kempingezés során. Védelmet nyújt az időjárás viszontagságaival szemben, és kényelmes helyet biztosít az alváshoz. Úgy válassz sátrat, hogy a mérete megfelelő legyen a kempingezők számához, az időjárási körülményekhez.

Hálózsák: Melegen tart éjszaka. Megfelelő legyen az éjszakai hőmérséklethez.

Matrac, vagy derékalj: Kényelmesebbé teszi az alvást a kemény talajon. Megfelelő vastagságú és szigetelőképességű legyen.

Élelmiszer és víz: Fontos, hogy elegendő élelmiszert és vizet vigyél magaddal. Válassz tartós élelmiszereket, ezek nem romlanak meg, és győződj meg róla, hogy van elegendő víz a hidratációhoz és a főzéshez.

Főzőfelszerelés: Ha nem tervezed, hogy csak hideg élelmiszert eszel, szükséged lesz főzőfelszerelésre. Ez lehet egy kempingfőző, egy gázégő vagy egy tábortűz.

Étkészlet: Tányér, bögre, evőeszköz az étkezéshez. Válassz könnyű és tartós edényeket.

Főzőfelszerelés kempingezéshez, táborozáshoz

Lámpa: Szükséged lesz rá a sötétben.

Elsősegélykészlet: Fontos a kisebb sérülések és betegségek kezelésére.

Rovarriasztó: Segít távol tartani a szúnyogokat és más rovarokat.

Napvédő: Megvéd a nap káros sugaraitól. Télen is kellhet!

Szemeteszacskó: Fontos, hogy összeszedd a szemetet magad után, és ne hagyjon nyomot a kempingezés helyén.

Még sokáig lehetne sorolni a listát: hátizsák, térkép, tájoló, telefon, fényképezőgép, tartalék ruha, esőkabát, napszemüveg, kalap, papucs, kesztyű, kés, fűrész, vízszűrő, stb.

Nagyon sok türelemmel, anyagiak ráfordításával sikerült összerakni egy jó felszerelést a kempingezéshez, akkor már csak egy kis lépés a következő szint, a vadkempingezés. Csak Te és a természet.

Felszerelések kempingezéshez, táborozáshoz

Kempingek Magyarországon

Magyarországi kempingek listája kategorizálva. Ez a fejezet még szerkesztés alatt. Várom a többi kemping jelentkezését is.

A kempingek értékelése a gyertekvelem.hu szemszögéből

  • Az oldalunkon bemutatott összes kempinget sajnos nem volt szerencsénk kipróbálni. Amelyikben már jártunk, azoknál az érkezés, a fogadtatás szerepel a kemping bemutatásában. Saját készítésű fényképek kerülnek az weboldalunkra. Figyelembe van véve az ár, a szolgáltatás és annak a minősége. Egy olcsó kemping puritán lehetőségekkel is megkaphatja részünkről az ⭐⭐⭐⭐⭐ ot. Egy drága, minden csúcs felszereléssel ellátott kemping is kaphat ⭐ot. A személyes benyomások nagyon fontosak.
  • Azokat a kempingeket ahol még nem szálltunk meg, sokkal nehezebb értékelni. Sokat nyom a latban, hogy az interneten milyen értékeléseket kaptak. A Google segít ebben is! Nagyon sok kemping, szálláshely, étterem, szolgáltatás, stb. már megtalálható a neten, és az emberek értékelik őket. Ezt vesszük alapnak, és a Google értékelésre egy link mutat. A mi értékelésünket ebben az esetben a kapcsolattartás minősége erősen befolyásolja. Külön jelöljük.
  • Kapcsolattartás minősége! A weboldalunkra felkerült szállások minden esetben kapnak legalább egy értesítést emailben. Az esetek többségében többet. Amennyiben nem kapunk választ, a kapcsolattartást nem lehet értékelni.
  • Hogy lehet bekerülni az adatbázisunkba? Egyszerűen csak küldeni kell egy email-t a szabolcs.gyertekvelem@gmail.com címre a jelentkezési szándékkal. Több szállás úgy kerül az adatbázisunkba, hogy az olvasóink szempontjait, igényeit figyelembevéve, beszámolóink teljessége miatt szállásokat is célszerűnek tartunk bemutatni. Ebben az esetben a fellelhető adatok alapján írunk a kempingről egy bemutatást és emailben megkeressük a szállásadót. Az általunk írt bemutatáshoz kérhet kiegészítést, közvetlen linkelést, adhat hozzá fényképeket. Amennyiben nem kapunk választ, a kapcsolattartást nem lehet értékelni.

Gyakori kérdések a kempingekkel kapcsolatban

Milyen besorolások vannak a kepingeknél?

A kempingeket 1-5 csillagos rendszerbe sorolják be. Az egycsillagosoknak elegendő megfelelniük az általános engedélyeztetési feltételeknek, addig a kétcsillagosoknál már megszabják a területegységek nagyságát, az infrastrukturális követelményt és a programlehetőséget. Az ötcsillagos kempingeknek olyan kritériumoknak is meg kell felelni, mint a mozgássérültek részére kialakított WC és fürdő, a csecsemőfürdető szoba, a pelenkázó vagy a bérelhető fürdőszoba.

Mi alapján kapják meg a kempingek a csillagokat?

Magyarországon létezik egy KEMPINGMINŐSÍTÉS Útmutató. Az ebben megadott feltételeknek kell teljesülnie.

Milyen felszerelésre van szükségem a kempingezéshez?

A szükséges felszerelés a kempingezés típusától és a tartózkodás hosszától függően változik. Azonban a lényeges elemek közé tartoznak: sátor, hálózsák, matrac, főzőberendezés, étkészlet, víz, lámpa, rovarriasztó.

Hogyan állítsam fel a sátramat?

A sátor felállítása típusonként változik. Mielőtt elindulnál kempingezni, olvasd el a sátor használati útmutatóját, vagy nézz meg egy oktatóvideót. A sátor felállítása során válassz egy sima, vízmentes területet. A sátor felállítása után győződj meg róla, hogy jól van-e rögzítve a cövek és a zsinór segítségével.

Hogyan főzzek kempingezés közben?

Számos lehetőség van kempingezés közben a főzésre. Használhatsz gáztűzhelyet, benzinégőt, vagy táborhelyi tűzhelyet. A tűzrakásra vonatkozó szabályokat be kell tartani!

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.
Kategóriák: Szállások

Gazsi Szabolcs

Főszerkesztő, admin.

SEOzseni