Home » Itt jártunk » Európa folyói » Rajna, Nyugat-Európa egyik legfontosabb folyója

Nyers adatok a Rajna folyóról. 1230 kilométer a hossza, átlagos vízhozama a torkolat előtt 2330 m3/s. Svájcban Graubünden kantonban két forráspatakból ered. Alsó és Felső-Rajna. A legfelső forrás 2902 méteres magasságban van. Európa legnagyobb vízesése a Rajna vízesés, itt már csak 360 méteres magasságban folyik. Mit nyújt nekünk bringásoknak a Rajna folyó? Több mint ezer kilométernyi ragyogó kerékpárutat, szép tájat, fantasztikus élményeket!

A Rajna által érintett országok

Svájci szakasz

A folyó liechtensteini része

A folyam ausztriai szakasza

Kempingek a Rajnán Bazelig

Mit tudhatunk a Rajnáról Franciaországban?

A németországi felső szakasz

Kempingek a Felső-Rajnán

Közép-Rajna, Bengentől Bonnig

Kastélyok a Közép-Rajna mellett

Kempingek a Rajna-völgyben

Alsó-Rajna

Rajna-Delta

Kerékpárutak a Rajna mellett

Ingyen letölthető útvonalak

Gyakori kérdések a Rajnáról

Rajna vízesés. Ez is egy olyan élmény, amit látni kell. Kerékpárral a Rajna mellett.

Kevesen tudják, de a Rajna vízének egy része a Dunából származik. Nagyon érdekes történet, hogy ez pontosan mióta van így nem lehet tudni. A Duna elszivárgásának jelenségét csak 1705 után írták le. Földtörténeti szempontból ez egy villanásnyi idő csupán. A következő pillanatban már azt látjuk csak, hogy a Duna jelenlegi forrása a Rajnát fogja táplálni.

A Rajna által érintett országok

Svájc, Liechtenstein, Ausztria, a Boden-tóba ömölve éri el Németországot, a német–svájci, később pedig a német–francia határon folytatja útját. A Ruhr-vidéket átszelve nyugat felé veszi az irányt, és Hollandiában, a Holland-síkságon deltatorkolattal ömlik az Északi-tengerbe.

A Rajna svájci szakasza

Az Alsó-Rajna a Badus-Stock lábánál 2344 méternyi magasban a Toma-tóból fakad. A tavat több gleccserpatak táplálja.

A svájci szakasz egyik kiemelkedő látványossága a Rajna-vízesés, Schaffhausenben található, közel a német határhoz. A vízesés 150 méter hosszan, 23 méter magasról zúdul le. A dübörgő víztömeg gyönyörű látványt nyújt, így abszolút bakancslistás hely.

A Rajna menti kerékpáros útvonal Svájcban teljes mértékben kijelölt és védett kerékpárúton halad. Sík, a folyó mentén, jól kitáblázott, minimális tájékozódási készséggel könnyedén végig biciklizhető.
A töltések tetején sokszor csak kavicsos, döngölt út vezet, de közel a folyóhoz műutakon is lehet tekerni.

A folyó liechtensteini szakasza

Liechtenstein (hivatalosan Liechtensteini Hercegség vagy Liechtensteini Fejedelemség, németül: Fürstentum Liechtenstein, alemannul: Liachtaschta vagy Förschtatum Liachtaschta) európai monarchia Ausztria és Svájc között, a Rajna völgyében. Kis mérete ellenére nagy nemzetközi hírnévnek örvend, mivel az adóparadicsomok egyike.

Uralkodója 1989 óta II. János Ádám fejedelem, kinek székhelye a főváros, Vaduz, mely az ország második legnépesebb városa. A legnépesebb település az országban Schaan. Az egyetlen ország, ami csak az Alpokban fekszik és Üzbegisztán mellett az egyetlen ország, amelynek csak tengerparttal nem rendelkező szomszédai vannak. Liechtenstein Közép-Európa legkisebb, Európa 4. legkisebb (megelőzi a Vatikán, Monaco, San Marino) és a Föld 6. legkisebb állama.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Liechtenstein

A Rajna, mint határfolyó érinti a kis monarchiát. Gyönyörű hegyek között kanyarog Svájc és Liechtenstein határán.

A Rajna határfolyó Liechtenstein és Svájc között.

Nagyon hangulatos hidak vezetnek át a Rajnán, érdemes Svájcból áttekerni a szomszédos hercegségbe.

A Rajna ausztriai szakasza

Liechtenstein határát elérve Ausztria és Svájc határán folyik tovább a Rajna és közel 35 kilométert megtéve a csodaszép Boden-tóba ömlik Bregenz közelében.

Bringával a Rajna mellett, Boden-tó és egy öreg fűzfa

A Felső-tóba megérkezve, légvonalban úgy 80 kilométerrel lejjebb, az Alsó-tóból folytatja tovább az útját a folyó, már Németországban.

A Boden-tó Európa harmadik legnagyobb tava. Ausztria, Németország és Svájc határán az Alpok északi lábánál fekszik.

Folytatva utunkat a Rajnával, még előtte nézzünk szét Bodensee környékén. A természeti látnivalókon kívül a városok is ámulatba ejtenek.

Konstanz:

bájos, történelmi város Németország délnyugati csücskében. Svájccal és Ausztriával is határos, így egyedülálló kulturális keveréket kínál.

A város római kori múltra tekint vissza, és számos lenyűgöző történelmi látnivalóval büszkélkedhet, mint a Konstanzi Münster (katedrális), vagy az Imperia szobor. A kultúra szerelmeseit múzeumok, színházak és koncertek is várják.

A Bodeni-tó lenyűgöző tája ideális a kikapcsolódásra. Strandolhatunk, úszhatunk, csónakázhatunk, túrázhatunk a tó partján, vagy gyönyörködhetünk a panorámában a Hohentwiel hegyről.

Konstanz pezsgő egyetemi város, fiatalos hangulattal. Éttermek, bárok, kávézók és üzletek sokasága várja a látogatókat.

Friedrichshafen, Zeppelin Múzeum:

az egyik legérdekesebb látnivaló a Zeppelin NT léghajó. Ez az eredeti Zeppelin léghajó modernkori másolata, és a látogatók felrepülhetnek vele egy lélegzetelállító útra a Bodensee fölé. .

Bregenz, híres az Ünnepi Játékokról:

Ausztria egyik leghíresebb kulturális eseménye, amelyet minden évben júliusban és augusztusban rendeznek. A fesztivál opera-, színházi- és koncertelőadások széles skáláját kínálja, valamint egyedülálló helyszínéről ismert: a Bregenzi-tó úszó színpadán.

Lindau:

A 8. században alapították, óvárosi hangulata garantált. Természetesen legendákban sincs hiány.

A Lindau-i oroszlán:

A legenda szerint egy hatalmas oroszlán élt a Bodeni-tó partján, és rettegésben tartotta a helyieket. Egy napon egy bátor lovag legyőzte az oroszlánt, és megmentette a várost. Az oroszlán emlékére egy szobrot állítottak a városháza mellett.

A Lindau-i kút:

A legenda szerint a város kútja egy tündér ajándéka. A tündér azt ígérte, hogy a kút soha nem fog kiszáradni, amíg a helyiek tiszteletben tartják a természetet és segítik a rászorulókat.

A Lindau-i szellem:

A legenda szerint egy szellem kísért a városban, aki egy elsüllyedt hajó kapitánya volt. A kapitány elvesztette a hajóját és a legénységét egy viharban, és azóta sem találja nyugalmát. A szellem állítólag a viharos éjszakákon kísért a tóparton.

A Lindau-i boszorkány:

A legenda szerint egy boszorkány élt a városban, aki gonosz varázslatokat vetett a helyiekre. Egy napon a boszorkányt elűzték a városból, de a varázslatok továbbra is hatottak. A varázslatokat csak egy bátor varázsló tudta megtörni.

Überlingen, híres a középkori városfaláról

Németország egyik leghosszabb és legépebben fennmaradt városfala. A fal hossza kb. 5 kilométer, és 52 torony, 6 kapu és számos bástya őrzi. A falat a 13. és 14. században építették

Néhány kemping Bazelig

Camping Rigi Kaltbad, Bregenz, Dornbirn, Nendeln, Schaan, Rankweil, Rheinau, Schaanwald, Vaduz, Basel-Badischer Bahnhof, Wyhlen, Grenzach, Rheinfelden.

A Rajna folyó franciaországi szakasza

A Rajna franciaországi szakasza 188 km hosszú, és Basel városánál kezdődik, ahol Svájcból belép Franciaországba. A folyó ezen a szakaszon Elzász régióját szeli át, észak felé haladva, egészen Lauterbourgig, ahol Németországba lép.

A folyó festői tájon halad át, szőlőültetvényekkel, gyümölcsösökkel és buja erdőkkel szegélyezve. A Rajna mentén itt is számos bájos város és falu található, történelmi látnivalókkal, hangulatos utcákkal és ízletes helyi konyhával.

Néhány kiemelt látnivaló a francia Rajna mentén:

Strasbourg:

A régió fővárosa, lenyűgöző gótikus katedrálissal, történelmi belvárossal és a híres Petite France negyeddel.

Colmar:

A „Rajna gyöngyszeme” néven is ismert város, festői csatornákkal, színes favázas házakkal és a Hansi Múzeummal.

Obernai:

A „borkirályné” néven is ismert város, gyönyörű gótikus templommal, történelmi városfallal és a kastélyával.

Ribeauvillé:

A „három vár városa” festői környezetben, szőlőültetvényekkel körülvéve.

Marmoutier:

A bencés apátságról és a gótikus templomról ismert település.

A Rajna ezen a szakaszán hajókirándulások, kerékpározás, túrázás és kajakozás is lehetséges. A folyó mentén számos kemping és szálloda található, így ideális választás a pihenni vágyók számára.

A Rajna franciaországi szakasza nemcsak gyönyörű tájairól, de gazdag történelméről és kulturális örökségéről is híres. A folyó mentén számos vár, kastély és történelmi város található, amelyek betekintést nyújtanak a régió múltjába.

A Rajna ezen a vidéken a helyi gasztronómia fellegvára is. A folyó mentén számos étterem és borozó található, ahol a helyi specialitásokat kóstolhatjuk meg, mint a choucroute (savanyú káposzta étel), a flammekueche (elzászi pizza) és a riesling bor.

A Rajna franciaországi szakasza ideális választás azok számára, akik gyönyörű tájakon szeretnének pihenni, aktívan tölteni az időt, és megismerni a helyi történelmet és gasztronómiát.

A folyó németországi szakasza

A Rajna Németországban kb. 865 kilométeren keresztül folyik. Három szakaszra lett felosztva, éspedig:

Felső-Rajna, Bazeltől Mainzig 361 kilométer

A táj gyönyörű, tavasztól őszig ideális a kerékpározáshoz. Nincsenek nagy szintkülönbségek, ennek köszönhetően nagyon sok bringással találkozhatunk. Szinte egymást érik a híres városok. A Rajna Bázelnél hirtelen 90 fokos kanyarulatot vesz, ami egyedülálló látványt nyújt. A folyó szabályozása során számos holtág keletkezett, amelyek ma értékes élőhelyek a növény- és állatvilág számára.

Basel

Svájc harmadik legnépesebb városa, és a Rajna folyó partján fekszik. A város számos múzeumnak, művészeti galériának és történelmi látnivalónak ad otthont, köztük a Bázeli Minsternek, a városházának és a Mittlere Brücke-nek

Strasbourg

Franciaország keleti részén fekvő város, a Rajna folyó partján. A város az Európai Parlament székhelye, és számos történelmi látnivalónak ad otthont, köztük a Notre Dame-székesegyháznak, a Petite France-nak és a Rohan-palotának.

Karlsruhe

Németország délnyugati részén fekvő város, a Rajna folyó partján. A város a Badeni Tartományi Bíróság székhelye, és számos történelmi látnivalónak ad otthont, köztük a Karlsruhei Kastélynak, a Botanikus Kertnek és a ZKM-nek.

Mannheim

Németország délnyugati részén fekvő város, a Rajna és a Neckar folyók összefolyásánál. A város a világ legnagyobb folyami kikötőjének, és számos történelmi látnivalónak ad otthont, köztük a Mannheimer Schlossnak, a Wasserturmnak és a Luisenparknak.

Wiesbaden

A város Hessen tartomány fővárosa, és számos történelmi látnivalónak ad otthont, köztük a Kurhausnak, a Schlossplatznak és a Nerobergbahnnak.

Csak néhány a Felső-Rajna menti sok híres város közül. Minden városnak megvan a maga egyedi varázsa és története, így remek hely a felfedezéshez.

A Felső-Rajna melletti bringatúránk során érdemes előre tervezni, időben szállást foglalni. Szezonban, egy hirtelen ötlettől vezérelve jobban bele kell nyúlni a pénztárcába. Természetesen választhatunk a kempingek közül is.

Pár lehetőség a sátrasoknak:

Campingplatz Basel-Weil am Rhein: Ez a kemping Bázel és Weil am Rhein között, a Rajna folyó partján található. Kínál, sátorhelyeket és bérelhető faházakat. A kempingben úszómedence, játszótér és étterem is található.

Camping de Strasbourg: Strasbourgban található, a Rajna folyó partján. Sátorhelyeket és bérelhető mobilházakat kínál. A kempingben úszómedence, játszótér és étterem is található.

Campingplatz Karlsruhe: Karlsruheban található, a Rajna folyó partján. Sátorhelyeket és bérelhető faházakat kínál. A kempingben úszómedence, játszótér és étterem is található.

Közép-Rajna, Bengentől Bonnig, 132 kilométer

Ha gyönyörű tájakat és történelmi látnivalókat keresel, a Közép-Rajna tökéletes választás. Ezen a szakaszon a folyó szűk völgyön áthaladva kanyarog, és számos várat, kastélyt és szőlőültetvényt érint. A Közép-Rajna a Rajna-völgy legszebb és legromantikusabb részeként ismert. 2002 óta az UNESCO Világörökség része.

A Rajna-völgy emberi lakhatásra alkalmas terület már a paleolit ​​kor óta. (Kb. 100 000 éve) A régészeti leletek azt mutatják, hogy a korai emberek vadászattal, gyűjtögetéssel és halászattal foglalkoztak a völgyben.

Az első állandó települések a neolitikumban (kb. 10 000 évvel ezelőtt) alakultak ki. A neolitikum emberei mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkoztak, kőből és fából építették házaikat.

A bronzkorban (kb. 5 000 évvel ezelőtt) a Rajna-völgy fontos kereskedelmi útvonal lett. A bronzkori emberek bronzból fegyvereket, eszközöket és ékszereket készítettek.

A vaskorban (kb. 2 500 évvel ezelőtt) a kelták telepedtek le a Rajna-völgyben. A kelták fejlett vasművességgel rendelkeztek, és erődített településeket építettek.

A rómaiak Kr. e. 1. században hódították meg a Rajna-völgyet. Utakat, hidakat és városokat építettek a völgyben. A római uralom a 5. században ért véget.

A germán törzsek a rómaiak után telepedtek le a Rajna-völgyben. A frankok a 6. században hozták létre a Frank Királyságot, amelynek a Rajna-völgy is része volt.

A középkorban a Rajna-völgy fontos kulturális és gazdasági központ volt. Számos város, kolostor és vár épült a völgyben.

A modern korban a Rajna-völgy ipari és kereskedelmi központtá vált. A 19. században a vasútvonalak és a gőzhajózás fejlődése tovább növelte a völgy gazdasági jelentőségét.

Ma is fontos kulturális, gazdasági és turisztikai terület. A völgyben számos történelmi emlék, gyönyörű tájak és pezsgő városok találhatók.

Néhány fontosabb város

Bingen am Rhein,

A rómaiak alapították Kr. u. 1. században. A város a középkorban fontos kereskedelmi központ volt. Bingen számos történelmi épületnek ad otthont, köztük a 12. századi Szent Rupertus-templomnak és a 13. századi Drusus-toronynak.

Rüdesheim am Rhein

Népszerű turisztikai célpont. A város gyönyörű fekvése, történelmi épületei és bortermelése vonzza a látogatókat a világ minden tájáról. Amiket érdemes megnézni: Brömserburg kastély, amely egy 10. századi vár, ma múzeum. Szűk utcáiról is híres, Drosselgasse, ahol számos borozó, étterem és ajándékbolt található.
Niederwald emlékmű, egy 38 méter magas szobor, a német egység emlékére emeltek.
Siegfried zenemúzeum mechanikus zeneszerszámok gyűjteményét mutatja be.

Koblenz

A Rajna és a Mosel folyók összefolyásánál fekszik. Fontos kulturális és gazdasági központ.

Koblenz történelme római korig nyúlik vissza. A várost Kr. e. 58-ban alapították a rómaiak. A középkorban fontos kereskedelmi központ volt. A város számos történelmi épületnek ad otthont, köztük a 12. századi Stolzenfels kastélynak és a 18. századi választófejedelmi palotának. A város évente számos fesztiválnak ad otthont, köztük a Koblenzi Nyári Fesztiválnak és a Karácsonyi Vásárnak.

Kastélyok a Közép-Rajna mellett

Marksburg kastély:

Braubach városában található, és a Rajna egyetlen kastélya, amely soha nem pusztult el vagy romosodott le. A 12. században épült, és ma múzeumként működik.

Stolzenfels kastély:

Koblenz városában található, és a porosz királyi család nyári rezidenciájaként épült a 19. században. Ma múzeumként és népszerű turisztikai látványosságként működik.

Rheinstein kastély:

Trechtingshausen városában található, és a 13. században épült. Jelenleg magántulajdonban van, de vezetett túrák keretében látogatható. A Rajna-völgy egyik leghíresebb kastélya. Festői elhelyezkedéséről és lenyűgöző építészetéről ismert. Nyitva áll a látogatók számára, és vezetett túrák keretében megtekinthető.

Pfalzgrafenstein kastély:

A Rajna közepén található szigeten található, Kaub városa közelében. A 14. században épült. 800 évvel ezelőtt a szigeten csak egy torony volt.

Neu-Katzenelnbogen kastély:

Katzenelnbogen városában található, és a 14. században épült. században. Jelenleg magántulajdonban van, de rendezvényekre bérelhető.

Sátrazási lehetőségek a Rajna-völgyben

Campingplatz Goldene Meile, Remagen
Ferienpark Brüder Zum stillen Winkel, Niederbreitbach
Campingpark Knaus, Koblenz-Lützel
Camping Loreleyblick, St. Goar
Campingplatz Marienort, Trechtingshausen
Freizeitcenter Oberrhein, Stollhofen
Kemping Hindenburgbrücke, Bingen
Camping Maaraue, Mainz
Sátrazási lehetőség még Berger, Köln

Bővebb információ

Alsó-Rajna, 343 kilométer

Kölnnél kezdődik az Alsó-Rajna, ez a torkolatáig 343 km hosszú (ebből német területre esik 177 km). Bal oldalán a hegység egészen elenyészik, jobb partján is mindig hátrább vonul, míg végre egészen sík vidéken folytatja útját. Az osztatlan alsó Rajna szélessége Kölnnél 522, Weselnél 616, Emmerich am Rheinnél 992 m.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rajna#Az_Als%C3%B3-Rajna_K%C3%B6lnt%C5%91l_a_holland_hat%C3%A1rig

Köln átlagos tengerszint feletti magassága 52 méter. Kerékpárral kellemes sík terepen lehet haladni a Rajna mellett Kölntől a torkolatig. Szemünk az eddig megszokott hegyek helyett lassan csak a sík vidéket pásztázza. Látnivalókban azért nem lesz hiány.

Köln

A nagyváros gótikus katedrálisáról, a Rajnai Múzeumról és a Schokoladenmuseumról (Csokoládé Múzeum) híres.

Düsseldorf

Észak-Rajna-Vesztfália tartomány fővárosa a divatról, a művészetről és a karneváli ünnepségeiről ismert.

Duisburg

A Ruhr-vidék ipari központja számos múzeumnak, színháznak és parknak ad otthont

Arnhem

Hollandia keleti részén fekvő város a történelmi belvárosáról, a Kröller-Müller Múzeumról és a Hoge Veluwe Nemzeti Parkról ismert.

Nijmegen

A Rajna és a Waal folyók találkozásánál fekvő város a római kori emlékeiről, a Nijmegen Múzeumról és a Groesbeek sétaparkról híres.

Néhány kemping az Alsó-Rajnán

Campingplatz Köln-Deutz, Düsseldorf-Lörick, Duisburg-Wedau, De Hoge Veluwe (Arnhem), De Ooij (Nijmegen)

Pár érdekesség az állat és növényvilágból

A hód visszatelepült az Alsó-Rajnára, és most már a folyó menti erdőkben és vizes élőhelyeken él.

A sarki róka a sarkvidéki régiókban honos, de kis populációja él az Alsó-Rajna menti homokdűnéken is.

A fekete gólya egy ritka madárfaj, amely a folyó menti erdőkben fészkel.

Ritka növényfajok:

Nádtippan egy ritka vízinövény, amely az Alsó-Rajna menti sekély vizekben él.

Hússzúnyog egy ritka növényfaj, a környék nedves rétin él.

Pókbangó ritka orchideafaj, amely az Alsó-Rajna menti erdőkben él.

Rajna-Delta

A Rajna Emmerich am Rheinnél lép holland területre, Gelderland tartományba, majd 2,5 kilométernyire e helytől két ágra oszlik. A déli ág (84 km) Loevestein várig Waal, innen Dordrechtig (24 km) Felső-Merwede (Boven-Merwede) és Krimpenig (9 km) Noord nevet visel. Ezután Nieuwe Maas néven áthalad Rotterdamon, majd Hoek van Hollandnál éri el az Északi-tengert.

Az északi ág Pannerdeni-csatorna néven Westervoortig halad és ismét két ágra szakad. A jobb oldali ág IJssel néven abban a csatornában folyik Doesburgig, amelyet Nero Claudius Drusus ásatott a Rajna és az Oude IJssel (Ó-IJssel) egyesítése végett. Doesburgnál a két IJssel egyesül, és a Zuiderzeebe ömlik.

A bal oldali ág Nederrijn (Alsó-Rajna) néven a Waallal párhuzamosan folyik Wageningen és Rhenen mellett Wijk-bij-Durstedéig, ahol a Lek nevet veszi föl, innen egy igen gyenge mellékág, amely azonban fő ág számba megy, Kromme Rijn néven Utrecht felé halad, ahonnan kiindulva egy csatorna vizét Vianennél a Lekbe vezeti. Utrechtnél azon kívül 1892 óta kiágazik a hajózható Merwede-csatorna, amely Amszterdamba visz.

Mig a Lek nevű ág Wijk-bij-Durstedétől kezdve útját folytatván, elhalad Schoonhoven mellett és a Nieuwe-Maassal egyesül, a Rajna Utrechtnél még egy másik ágat bocsát ki magából, amelyet Vechtnek hívnak és Diemennél a Zuiderzeebe ömlik. Ami a Rajnából ezen ág kibocsátása után megmarad, Oude Rijn néven inkább csak árokhoz hasonlít, és Utrechtből Leidenen át Katwijk-op-Rijnig jut, ahol még a 19. század elején a homokban veszett el.

Azelőtt Katwijk aan Zeenél a tengerbe torkollt. A legújabb időkben a homokba beszikkadó vizeket egy csatornába gyűjtötték össze és három zsilip segítségével ismét lefolyatják a tengerbe. Mellékcsatornái e részében az Erft-, a Theinbergi- és a Spoy-csatorna, mellékfolyói pedig balról az Erft és a Maas, jobbról a Wupper, a Ruhr, az Emscher és a Lippe.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rajna#A_delta

Kerékpárutak a folyam mellett

Az EuroVelo6 hosszútávú kerékpárút egy szakasza a Rajna mellett vezet. Konstanztól Düsseldorfig tekerhetünk rajta.

A svájci, liechtensteini rész nagyon szép, végig kerékpárúton lehet bringázni. Elég egy okostelefon. Kijelölöd a következő úticélodat, beállítod a kerékpárra opciót, és tekerhetsz is. Térképek közül talán ez a legjobb.

Ingyen letölthető Rajna melletti kerékpáros útvonalak

Ezeken a kerékpárutakon mi is tekertünk, használjátok egészséggel. Tényleg nagyon szép, nézzétek meg saját szemetekkel!

Környezetünk kizsákmányolása, élőhelyünk rombolása az elmúlt 200 évben nagyon felgyorsult. A Rajna is megérezte az emberek ész nélküli mohóságát. A folyó szennyezettsége összetett kérdés, és a folyó különböző szakaszai eltérő mértékben szennyezettek. A rengeteg műtrágya, permetezőszer, gyárak, vegyiüzemek, a hajózás mind terheli a folyót. A felső szakasza tisztább, és haladva a torkolat felé egyre szennyezettebb. Szerencsére kiemelt figyelmet szentelnek már a környezetvédelemnek, de a nagy kérdés mégg itt van? Nem késtünk el?

Gyakori kérdések a Rajnáról

Hol ered a Rajna?

A Rajna Svájcban, az Alpok gleccsereiben ered.

Hol van a Rajna torkolata?

A Rajna Hollandiában, Rotterdamnál torkollik az Északi-tengerbe. Delta torkolat

Milyen hosszú a Rajna?

A Rajna 1320 km hosszú.

Milyen országokon folyik át a Rajna?

A Rajna Svájcon, Liechtensteinen, Ausztrián, Németországon, Franciaországon és Hollandián folyik át.

Melyek a Rajna legfontosabb mellékfolyói?

A legfontosabb mellékfolyói a Mosel, a Neckar, a Main, a Ruhr és a Waal.

Milyen a Rajna hajózhatósága?

A Rajna a leghosszabb hajózható folyó Nyugat-Európában.

Mekkora a Rajna vízgyűjtő területe?

A Rajna vízgyűjtő területe 233 000 km².

Milyen a Rajna vízminősége?

A Rajna vízminősége az elmúlt évtizedekben jelentősen javult, de még mindig sok tennivaló van.

Milyen a Rajna élővilága?

A Rajnában sokféle halfaj, vízi növény és madárfaj él. Számos védett, és visszatelepült fajjal találkozhatunk.

Mi a Rajna gazdasági jelentősége?

Fontos vízi út a kereskedelem és a szállítás számára. Nem csak napjainkban, már a rómaiak számára is kiemelt jelentőséggel bírt.

Mi a Rajna turisztikai jelentősége? (A Rajna népszerű turisztikai célpont a kerékpározás, a túrázás és a hajózás szerelmesei számára.)

Népszerű turisztikai célpont a kerékpározás, a túrázás és a hajózás szerelmesei számára. A folyó menti híres városok az év minden évszakában csodálatos látnivalókkal fogadják a turistákat.

Milyen történelmi jelentősége van a Rajnának?

A folyó évszázadok óta fontos határvonal és kereskedelmi útvonal. A Rajnától keletre élő népek megítélésében is szerepet játszott.

Milyen a Rajna jövője?

A Rajna jövőjét a klímaváltozás, a hajózás és a vízszennyezés kihívásai határozzák meg.

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.
Kategóriák: Európa folyói

Gazsi Szabolcs

Főszerkesztő, admin.

SEOzseni