2019. márciusában a Kéktúrám alatt töltöttem egy esős, szeles éjszakát a Scherg Lőrinc-kilátó második szintjén. A kilátó Káldtól egy óra alatt gyalog könnyen elérhető. A Kék sáv jelzést kell csak követni, aztán a Kék háromszög jelzést. A kilátó az erdő szélén áll, nagyon jó kilátás nyílik róla a környékre.

A névadó Scherg Lőrinc az erdőgazdálkodásáról híres Bajorországból került hazánkba. A 20. század elején a környék főerdésze, majd erdőmestere lett. Egész életét, munkásságát az erdő és élővilágának megújításának, tökéletesítésének szentelte. Neki köszönhetjük, hogy a Farkas-erdő országos viszonylatban híres mintaerdővé vált. Kérésére saját erdejében helyezték öröknyugalomra: sírjához elsétálhatunk a K jelzésen észak felé haladva a Rózsáskerti erdészház közelében. Forrás: Természetjáró

Miért itt vadkempingeztem?

Sárvárról indulva a Kéktúrán ez már egy olyan táv számomra, hogy jó lesz megállni, pihenni. Szállást tudtam volna nézni valamelyik közeli településen, de ha van felszerelésem és kedvem is hozzá, a vadkemping számomra tetszetősebb megoldás. (Az olcsóságról lehet vitatkozni, a felszerelést meg kell venni hozzá, több cuccot kell cipelni, fárasztóbb, nehezebb a haladás. Az út teljesítése nagyobb kihívás, a szállások keresése viszont kisebb.)

Hol választhattam volna még helyet éjszakára?

Hidegkúti Vadászház mellett a kápolna és a rét

A Hidegkúti vadászház melletti rét nagyon szép, jó megoldásnak tűnik. Padok, asztalok is vannak. Túlságosan szép másoknak is, sokan jönnek ide autóval ami engem zavar. Forgalmas hely! Talán éjszaka is.

Kilátóban, alatta, mellette már többször töltöttem el éjszakát, általában rendezett a terület, most is jó választás.

A Scherg Lőrinc-kilátó mellett vannak padok, asztalok, tűzrakóhely. Sátrazni is lehet, ha valaki nem akar a kilátóban aludni. A kora tavaszi időben érkezésemkor egy iskolás csoport is volt itt. Teljes természetességgel vették az érkezésemet hátizsákkal.

Utánam pár perccel egy három fős társaság is befutott, ketten maradtak éjszakára, így összesen hárman aludtunk a kilátó egy-egy szintjét elfoglalva. Mások is gondolkodnak úgy, mint én.

Éji nyugalmunkat az érkező viharon kívül semmi sem zavarta. Vízvételi lehetőség Káldon van.

  • Szerző
  • Fényképek
  • A túrát bejárta

Gazsi Szabolcs

Kapcsolat a szerzővel: szabolcs.gyertekvelem@gmail.com

Feliratkozás hírlevélre

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.

Gazsi Szabolcs

Főszerkesztő, admin.

SEOzseni