A Kőszegi-hegységtől (az Osztrák-Magyar határnál lévő Írott-kőtől), a Zempléni-hegységig, Hollóházáig vezet az Országos Kéktúra nyomvonala. Közel 1.200 kilométer jól jelzett út a túrázóknak. Az útvonal nyomvonala az évek folyamán változik, ezt meg kell szokni, indulás előtt számításba kell venni, fel kell rá készülni.

Jól jelzett út!

Ezt ki kell emelnem, mert sokan panaszkodnak a jelzések hiányossága miatt, az utak, ösvények állagára. Sokszor én is! Pedig nem kellene panaszkodni. Higgyétek el, nagyon jók a Kéktúra jelzések, csak nagyon el vagyunk kényelmesedve, már túl sokat várunk el.

Az Országos Kéktúra jelzése. Fehér alapon kék sáv

Az Országos Kéktúra 27 szakaszból áll, és része egy nagy európai túraútvonalnak, az E4-nek.

Amennyiben az OKT.-ről sokat szeretnél tudni, kezd itt.

A ,,modern,, kéktúrázók számára egy biztos honlap a pontos adatokhoz, legfrissebb infókhoz, nyomvonal letöltéséhez, pecsételőhelyek eléréséhez a kektura.hu.

Tapasztalatból mondom, mindig a legfrissebb adatok alapján indulj útnak, és biztos forrásból szerezd be ezeket. Amennyiben több év alatt teljesíted a Kéktúrát, mint én, a pecsételős füzetedben szereplő egy két bélyegzőhely már nem is lesz megtalálható, helyettük újak lesznek, amikhez pótlapot kell beszerezned. Kéktúrád szervezésénél ezekre jó figyelni.

Az interneten nagyon sok segítséget fogsz kapni. (Már nem is lehet követni mennyi faceebok csoport lett létrehozva.)

Minden, amit a Kéktúráról tudni érdemes!

Én miért indultam el a Kéken?

Mert ezt a filmsorozatot láttam, és mióta menni tudok, mindig mehetnékem volt. Kalandregények, Jack London írásai, Nagy Földrajzi Felfedezések könyv. Olvasva ezeket szárnyalt a fantáziám, kalandokra vágytam.

Mindenkinek a saját Kéktúráját kell járnia, úgy, ahogy egy zarándok is a saját útját járja!

Mehetsz rövidebb úton, hosszabb úton, nem számít. A lényeg, érezd jól magad, lépj ki a komfortzónádból!

Az én Kéktúrám is legyen veled, vedd hasznát a beszámolóimnak.

Mit adott nekem a Kéktúra szakaszról szakaszra, évről évre?

Kéktúra első szakasz, Írott-kő – Sárvár

A kiírás szerinti útvonal és pecsételőhelyek:

ÍROTT-KŐ HÉT-FORRÁS 9,0km 2:30

HÉT-FORRÁS – KŐSZEG 4,8km 1:20
KŐSZEG – TÖMÖRD 15,8km 4:10
TÖMÖRD – ABLÁNCI MALOM 9,8km 2:30
ABLÁNCI MALOM – SZELESTE 10,8km 2:50
SZELESTE – BÖGÖT 9,4km 2:20
BÖGÖT – CSÉNYEÚJMAJOR 7,4km 1:50
CSÉNYEÚJMAJOR – SÁRVÁR 5,5km 1:20

72,5 kilométer

Országos Kéktúra, Írott-kő

Első szakasz, Írott-kőtől Sárvárig.

Vadkempinges túra volt nagy hátizsákkal.

Fantasztikusan jó időjárást fogtam ki, több nagyon rendes emberrel ismerkedtem össze. Sokan a téli, hó nélküli természetben nem találnak szépséget, én viszont megtaláltam, és most is megtalálom.

Írott-kőig nem az egyszerűbb, könnyebb utat választottam, és nagyon örülök ennek a döntésemnek. Pazar volt az a rész, és fárasztó is. Nagyon megérte. A téli vadkempingezés? Felszerelés, egy kis tapasztalat, és elhatározás kérdése. A vadkempingező helyeimet bemutatom, követheted a példámat.

Tapasztalás: Ötven éves elmúltam, de még mindig sikerül túlvállalnom magamat. Most is sikerült, az okokat már ismerem.

Amit másképp csinálnék!

Rövidebb távok, könnyebb felszerelés, jobb kaja, több nézelődés, beszélgetés.

Országos Kéktúra második szakasz, Sárvár-Sümeg

SÁRVÁR – GÉRCE 10,1km 2:40
GÉRCE – RÓZSÁSKERTI ERDÉSZHÁZ 2,5km 0:40
RÓZSÁSKERTI ERDÉSZHÁZ – HIDEGKÚTI VADÁSZHÁZ 4,7km 1:10
HIDEGKÚTI VADÁSZHÁZ – KÁLD 6,6km 1:50
KÁLD – HOSSZÚPERESZTEG 10,9km 2:50
HOSSZÚPERESZTEG – SZAJKI ERDÉSZHÁZ 5,8km 1:30
SZAJKI ERDÉSZHÁZ – ÖTVÖS 15,1km 3:50
ÖTVÖS – KISVÁSÁRHELY 8,0km 2:00
KISVÁSÁRHELY – SÜMEG 8,7km 2:10

72,4 kilométer

Kéktúra második szakasz, Sárvár-Sümeg

Nagyon sok szép túrán vagyok már túl gyalog és kerékpárral is. Ez a túrám ott van az elsők között. Van ennél lényegesen szebb, nehezebb szakasza is a Kéktúrának. Miért lett ennyire meghatározó? Sok apró kis részlet. Apróságok, amik magukban alig jelentenek valamit.

Találkozás nem is olyan régi ismerősökkel. Kellemes, március közepének megfelelő időjárás. Napsütés, egy kis eső, ébredező természet. Újabb találkozás ezúttal ismeretlenekkel, majd gyaloglás, vadkempingezés már együtt, úgy, mint egy igazi csapat. Azért az a három napos nomádkodás is sokat nyom a latban. Jól választottam ruházatot, nagyon jól választottam ki a többi felszerelésemet is. Ez nagy szó! Nem viszel többet és kevesebbet sem a kelleténél! ÍGY VOLT TÖKÉLETES!

Országos Kéktúra harmadik szakasz, Sümeg-Keszthely

SÜMEG – SARVALY ERDÉSZHÁZ 6,4km 1:40
SARVALY ERDÉSZHÁZ – ZALASZÁNTÓ 15,1km 4:20
ZALASZÁNTÓ – REZI 6,4km 2:00
REZI – GYÖNGYÖSI CSÁRDA 2,6km 0:40
GYÖNGYÖSI CSÁRDA – HÉVÍZ 7,9km 2:10
HÉVÍZ – KESZTHELY 6,9km 1:50

45,3 kilométer

Naplemente a Rezi várnál a Kéktúrámon

Sokat gondolkodtam a fényképen. A Sümegi-vár, a Sztúpa, Keszthely Festetics kastély? Végül ezt a naplementét választottam, ezt érzem jobban hozzám illőnek. Estére értem a Rezi várhoz, pont elcsíptem a naplementét. Természetesen az OKT. harmadik szakasza is élményekkel teli.

Vadkemping, két nap gyaloglás egyedül, elmélkedés az életről, a régi és leendő életemről. Milyen irányba próbáljam irányítani az életemet, mit várok, várhatok még a sorstól. A látnivalók pedig csak jönnek, jönnek egymás után menet közben. Szerencsés vagyok, most is nagyon szép időt fogtam ki. Ezen a túrámon nem hiányoznak az emberek. Jó egymagamban sétálni.

A mostani utam is megerősít abban, magában is túrázhat az ember akár napokig. Az ilyen elmélkedős túrára talán már az is ráhúzható, zarándokút. Mi a túrázás, és mi a zarándoklat? A Kéktúra lehetne zarándokút is? Szerintem igen.

Egyedül járod az utadat? Vakmerőség? Felelőtlenség? Tapasztalat nélkül igen. Egy biztos! Jobban figyelj a lépteiddel, legyél alázatosabb a természettel szemben! Sajnos ezt nagyon sok túrázónál nem látom.

A keszthelyi bevezető szakasz nagy csalódás a rengeteg szemét miatt!

OKT. negyedik szakasz, Keszthely-Tapolca

KESZTHELY – VÁLLUS 13,5km 4:00
VÁLLUS – LESENCEISTVÁND 6,8km 2:00
LESENCEISTVÁND – TAPOLCA 9,1km 2:20

29,4 kilométer

Előző túrám ellentéte! Ezen az utamon jól esik a beszélgetés, jó másokkal találkozni a túra során.

Országos Kéktúra, Nagymező, erdei pihenőhely

Indulás előtt már tudtam, nem lesz szép idő. Kellemetlen szeles, esős tavaszi időjárás kísérte végig a napomat. Itt a Nagymezőn már meálltam volna éjszakára, nagy kedvem lett volna tüzet rakni, tábort verni és csak nézelődni. De mentem tovább, és örömmel fogadtam mikor rövid időre kisütött a nap.

Gyenesdiáson a kerámiásnál a pálinkázás, a beszélgetés, és itt Nagymezőn a gondnokkal a beszélgetés nagyon jó volt. Melegség öntötte el a szívemet, vannak rendes emberek! Túráimnak egyik emlékezetes mélypontját ezen az utamon éltem át. Vállus mellett a Láz-tetői kilátónál magam alatt voltam. Válluson egy árva lélekkel sem találkozom. Se bolt, se kocsma. A kilátó is elvész az esős szürkeségben.

Másnap Tapolcáról már örömmel vonatozom haza, azért csak megcsináltam!

Amit másképp csinálnék!

A kilátóhoz vezető út elején van egy kis esőbeálló. Ott tanyáznék le, készítenék egy jó forraltbort és lassan elkortyolnám. (Se bor, se edény, se főzőcucc nem volt nálam.)

Kéktúra ötödik szakasz, Tapolca-Badacsonytördemic

TAPOLCA SZENT – GYÖRGY-HEGY 6,0km 1:50
SZENT GYÖRGY-HEGY – SZIGLIGET 7,8km 2:20
SZIGLIGET – BADACSONYTÖRDEMIC 3,4km 0:50

17,2 kilométer

Kéktúra ötödik szakasz

Május, napsütés, nyári meleg! Nekem már túlzottan is meleg túrázáshoz, de a Balaton közelében és valahol a partjánál aludni nagyon vonzó. Előző túrám ellentetje, nincs mélypont, csak fáradtság. Még az éjszakai vihar sem okozott különösebb gondot.

A Kéktúra ötödik szakasza szerintem nagyon szép. Van benne sok aszfalt, de tavasszal, ősszel nem vészes. Nyáron nagyon utálnám. Talán ezzel a kitérővel vált nekem igazán széppé, amit az Óvár-kilátóhoz tettem ahol éjszaka aludtam. Itt a kilátónál éreztem hiányát egy túratársnak. A következő utamra próbálok társsal menni.

Amit másképp csinálnék! Tűzrakás, szalonnasütés a kilátónál.

OKT. hatodik szakasz, Badacsonytördemic-Nagyvázsony

BADACSONYTÖRDEMIC – KÁPTALANTÓTI 11,5km 3:40
KÁPTALANTÓTI – CSOBÁNC 4,0km 1:20
CSOBÁNC – SZENTBÉKKÁLLA 9,9km 2:50
SZENTBÉKKÁLLA – BALATONHENYE 8,7km 2:40
BALATONHENYE – CSICSÓI ERDÉSZHÁZ 6,2km 1:50
CSICSÓI ERDÉSZHÁZ – NAGYVÁZSONY 7,9km 2:10

48,2 kilométer

Kéktúra, Badacsony

Novemberi vadkempinges túra a Kéken, túratárssal. Szeles, ködös, napsütéses, izzasztó, fázós, kalandos Kéktúra. Ennyi jelző egy háromnapos kirándulásra? Igen. Az indulás napján már sötétben vágunk neki a hegynek. Kristálytiszta levegő, a távoli lámpások fényei is közelinek tűnnek. A kilátóról kémlelve a tájat nem tudod, hogy mi van közel, és mi van távol.

Jó társsal jó menni. Elfogadás. Ő elfogad engem és viszont. Ötletek, problémák, elképzelések megbeszélése, egyeztetése. Ez nem rossz dolog. Ha nyitottan állsz hozzá egy ötlethez, nagyon jó dolgok sülhetnek ki belőle. Ez a túra ilyen volt.

Tapasztalat leszűrése! Jó társsal jó menni. Válassz jó zoknit!

Amit másképp csimálnék!

Jobb zoknit választanék. Nagyvázsony előtt a Szent Mihály pálos kolostorrom közelében letáboroznék éjszakára, és onnan folytatnám tovább az utat.

  • Szerző
  • Fényképek
  • A túrát bejárta

Gazsi Szabolcs

Kapcsolat a szerzővel: szabolcs.gyertekvelem@gmail.com

Feliratkozás hírlevélre

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.

Gazsi Szabolcs

Főszerkesztő, admin.

SEOzseni