A felszerelésünk, ruházatunk erősen túlmisztifikált tagja a kerékpáros nadrág. Egy olyan cucc, amit a marketing a csillagos égig túlliheg. A divatipar, a gyártók, a kereskedők nagy lóvét emelnek le rólunk, egyszerű felhasználókról egy ilyen termékkel. (Sok más termékkel is.) Mi a titok, hogy ne szenvedj a nyeregben?

Ismerős a kép? Cuccok szárítása, a befülledt kerékpáros nadrág is ott lóg

A bevezető nem azt jelenti, hogy nem jó cucc.

A kerékpáros nadrág

jó cucc, csak helyén kell kezelni ezt is, és nem szabad a kerékpáros nadrágtól várni a megváltást. Mint mindenben, itt is Te vagy a varázslat. Te fogsz küzdeni, szenvedni a legtutibb, legújabb űrtechnikás gatyában, és Te lehetsz az is, aki képes egy fürdőnadrágban eltekerni napokig. Őseink gyalog, vagy szamár, öszvér, lóháton tettek meg nagy utakat. Már ők is kényelmesebbé tették az utazást, kímélték magukat és a ,,lovukat,,.

Mi is ezt tesszük, tapasztalunk, keresünk, próbálgatunk egy csomó mindent, hogy jobb legyen a kényelmünk.

Kerékpáros nadrág keresőszóra a google szerinted hány találatot hoz be?

Mikor én megnéztem, 1 330 000 volt a találatok száma. Láthatod, ezt a bejegyzést nem azért írom, hogy az első oldalra kerüljek, mert ez esélytelen. Az első öt oldalt néztem végig, ezek mind boltok, üzletek, webáruházak oldalai voltak. Szerinted miért? Az árut el kell adni, akár jó, akár nem. Haszonnal kell eladni, haszon nélkül mire jutsz? Nagyon sok értékesítő ad korrekt információt, és sajnos nagyon sok marketing duma is van. Saját és pár barátommal szinte a végtelenségig agyonbeszéltük ezt a témát is. A közös véleményünk ez.

Gyorsan válaszolok a gondolatodban felmerülő kérdésedre. (És Te mit használsz cimbi?)

Van már húsz, huszonöt éve is annak, mikor megvettem az első bringás gatyámat. Volt benne egy kis ,,pelenka,, csillapította a rezgést, puhább volt az ülés, nem dörzsölt ki annyira a sok tekerés, és NAGYON JÓL SZELLŐZÖTT. NAGYON TARTÓS VOLT! Méretben is jó volt. Egyszerűen elkopott a külső anyaga, ezért nyugdíjaztam. Sajnos kidobtam, bár ne tettem volna.

Közel öt évig tekertem fekvőbringát, ezen csak nagyon ritkán használtam kerékpáros nadrágot.

Hiányzott a montizás, megvettem a Meridát, és ismét a fenekem lett az érzékeny pont. Némi keresgélés után választottam egy betétes gatyót. Aztán egy másikat, aztán megint egyet, és a véleményem az, hogy … (Van olyan, amelyikért most már az ára töredékét adnám csak. A zselés, vagy gél töltésűeket hosszú túrákon kifejezetten utálom. )

Jók, jók, de mégsem. Van Rockrider, Benger, Merida, Northwave.

Zselés, fene tudja milyen bélésű, nagyon jól szellőző, csak alsógatyás, stb.

Nem kerékpározom egész évben, most, mikor írom ezt a bejegyzést, már három hónapos kihagyásban vagyok. Indítva a szezont, bizony megfájdul a fenekem. Ekkor igyekszem hetente két, három alkalommal elmenni egy, másfél órás bringázásra. Alapozás, fenék szoktatás.

Igen, van őszi-tavaszi kerékpáros nadrágom is, egy My Bike Marilena, Wind Stopper. Ez is van vagy húsz éves, és még kitart.

Elkezdem a tavaszi felkészülést, és a kezdeti kerékpározások után fáj, érzékeny a fenekem. Szaporodnak a kilométerek, a nyeregben töltött órák száma, és egyre jobb a helyzet, egyre tovább bírok nyeregben maradni fájdalmak nélkül. És ez a TITOK! A folyamatosság! Növelni kell a terhelést, a szervezet pedig lassan alkalmazkodik.

A kerékpáros nadrág igazi problémája nálam most kezdődik!

Itt van a tavasz, egyre jobb az idő, egyre távolabb megyek és egyre több időt töltök a nyeregben. Az esetenkénti két, három órás bringázásból hétvégére már öt, nyolc órás kerékpározások lesznek. Nekem ezek az új gatyák erre a megterhelésre már nem jönnek be. Nem szellőznek, nem száradnak rendesen. A méretezésük olyan, amilyen. Az egyik picit kicsi, elkezd szorítani. A másik picit nagy, elkezd gyűrődni, nyomni. Amelyik méretben pont jó, annak a szellőzése vacak. Rövid távon nem venni észre a kis különbségeket, hosszútávon már nagyon zavaró. A zselések szellőzése, száradása nekem nem elegendő. Többnapos túráimra anno többet is szoktam magammal vinni. A betét miatt nagyobb helyet foglalnak a csomagban, mint egy sima alsónadrág, de a kényelem miatt kellett. Most már lemondok róluk.

Hosszabb utakra nem használok kerékpáros nadrágot.

A nyeregben töltött időt folyamatosan kell növelni, és a bringázásaid is rendszeresek legyenek. Szép lassan a feneked hozzászokik a terheléshez, megerősödik. Kellő kitartással a végén már egy kovácsüllőn is órákig el tudnál ücsörögni.

Nem árt egy jó kerékpárnyereg sem, de az egy másik izgalmas kérdés.

  • Szerző
  • Fényképek
  • A túrát bejárta

Gazsi Szabolcs

Kapcsolat a szerzővel: szabolcs.gyertekvelem@gmail.com

Feliratkozás hírlevélre

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.
Kategóriák: Felszereléseink

Gazsi Szabolcs

Főszerkesztő, admin.

SEOzseni