Home » Itt jártunk » Európa országai » Szlovákia az északi szomszédunk

👋Bátran mondható, szerencsés👍 helyzetben vannak azok akik Szlovákia határához közel laknak. Magyarország és Szlovákia 654 kilométer hosszan határos egymással, nagyon sok átkelőhely van a két ország között. Ez egy 🚴‍♀️bringásnak jó hír, jókora kerülőt lehet tenni egynapos bringatúra esetén is.

Szlovákia Csorbató

Tátra

Szlovákia teljes bemutatása nem célom. Pár infó, amit fontosnak tartok közölni. Eddigi bringás és túrás tapasztalataim alapján bátran merem ajánlani azoknak is, akik fenntartással vannak, voltak a szlovákokkal szemben. Kerékpároztam magyarok és szlovákok lakta területen. Kétszer kerékpároztam át az országon Lengyelországba (ez már négy út, oda és vissza).

Kényszerből szálltam meg munkásszállón egy nagy vihar miatt, voltam kempingekben, és vadkempingeztem is párszor különböző helyeken. Eddig még semmilyen gondom nem akadt senkivel. A szlovák útjaim során német, görög, cseh, amerikai túrabringásokkal is találkoztam, senki sem panaszkodott a szlovákokra.

Merre indulj el Szlovákiában?

Kezdjük a sok régi patinás magyar városokkal. Az óvárosi részeket folyamatosan újítják fel. Utazási, bringázási szempontból is jó célpontok. Nézzünk meg pár várat. A hegyvidék túrázás és bringázás céljára is nagyon jó, ráadásul a túrázási kultúrájuk messze meghaladja a mi túrázási kultúránkat. A kerékpározási is.

Szlovák szálláslehetőségek

Én már évek óta nem foglalok előre szállást, csak elindulok. Nem csak Szlovákiába. Közös túrázások alkalmával a szállásfoglalást a barátaim elintézik. Az eddig előre lefoglalt szállások (panziók) mind kiválóak voltak, magyarországi árakon, sőt alatta.

Kempingek. Mint Magyarországon. (Nálunk nagyon sokszor elszállnak az árakkal, alig megyek kempingbe.)

Vadkemping, amitől sokan félnek. A tapasztalást nem külföldön kell elkezdeni. Amúgy Szlovákiában is hasonló a szabályozása, mint Magyarországon.

Biztonság

Kerékpározásnál a sisak kötelező. Én mindig viselem, a barátaim közül van aki csak a hegyekben hordja. Neki már szóltak Szlovákiában a rendőrők, hogy nem volt a fején. Bünti is lehet belőle.

Piálás, sörözés. Még nem szóltak miatta Szlovákiában kerékpározás közben. Nyári nagy melegben becsúszik pár üveg sör egy egésznapos túra során, a falvakban senkit nem zavar, de a városokban már volt úgy, hogy alaposan megnéztek minket miatta.

Pár lehetőség Szlovákiában ami kezdésnek kiváló:

  • A Duna mellett Párkánytól Pozsonyig 150 kilométer, nagy része kerékpárúton

Ez a szakasz két részre könnyen elosztható

Párkány-Komárno és

Komárno-Pozsony

  • A Vág mellet egy nagyon jó kerékpárút van Gútáig

Komárno-Guta

  • És legyen egy tuti kerékpártúra:

Egy komolyabb megmérettetés, a Tátra megkerülése

Felvidéki ötnapos gurulás

Bringával a Selmeci-hegységbe és vissza egy nap alatt

Természetesen segítünk konkrét útvonalakkal is, ezeket ingyen le tudjátok tölteni. Adatbázisunk folyamatosan nő, nézzetek vissza ismét ötletekért. Szlovákiában bejárt útjaink nyomvonalai.

  • Szerző
  • Fényképek
  • A túrát bejárta

Gazsi Szabolcs

Kapcsolat a szerzővel: szabolcs.gyertekvelem@gmail.com

Feliratkozás hírlevélre

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.

Gazsi Szabolcs

Főszerkesztő, admin.

SEOzseni