Home » Blog » A weboldalunkat működtető platform bemutatása, ismertetése

A WordPress egy nyílt forráskódú tartalomkezelő platform (CMS), amellyel weboldalakat, blogokat és online áruházakat hozhatsz létre. Könnyen használható, még akkor is, ha nincs programozási tudásod. Rengeteg sablonnal és bővítménnyel lehet testreszabni.

Három fő + 1 változata létezik

Önálló WordPress: Teljes szabadság, de technikai tudást igényel.
WordPress.com: Könnyen használható, de korlátozottabb szabadság.
WordPress VIP: Nagy teljesítményű, biztonságos, profiknak való és drága.

Ezen kívül létezik még a WordPress Multisite is, ami lehetővé teszi, hogy egyetlen WordPress telepítésen belül több weboldalad is üzemeljen. Ez hasznos lehet, ha több weboldalad van, amik hasonló funkciókkal rendelkeznek.

A platform kiválasztásánál fontos szerepet játszottak az alábbi tényezők is.

  • Programozási tudás nélkül tudjunk indulni
  • SEO szakember segítségére csak végszükségben legyen szükségünk, tudjunk fejlődni, a keresőkben az élmezőnybe kerülni
  • Olyan sablonokat, bővítményeket tudjunk használni, melyek tetszenek nekünk és könnyen használhatók

Kezdőként az alábbi pár dologgal kell picit tisztában lenni.

A weboldalunkon használt platform nagyon sokat segít az oldal működtetésében. Több szabadidőd marad más fontos dologra

A WordPress.org: A webépítés szabadsága a kezedben

A web a lehetőségek tárháza, de a weboldalak létrehozása bonyolultnak tűnhet. Szerencsére létezik egy platform, amely megkönnyíti a webépítést, és bárki számára elérhetővé teszi.

A WordPress.org egy nyílt forráskódú, önállóan üzemeltetett, ingyenes platform, amellyel bármilyen weboldalt létrehozhatsz, a blogoktól és webáruházaktól kezdve a portfóliókig és üzleti weboldalakig. Ez a platform nem korlátozza a kreatív szabadságodat, és teljes kontrollt biztosít a weboldalad felett.

Könnyű használat: Még kódolási ismeretek nélkül is könnyedén létrehozhatsz és kezelhetsz weboldalt a felhasználóbarát felület és a vizuális szerkesztő segítségével.

Rugalmasság: A WordPress.org hihetetlenül sokoldalú. Bármilyen weboldalt elkészíthetsz vele, a legkisebbektől a legbonyolultabbakig.

Testreszabhatóság: A platform rengeteg ingyenes és prémium témát, bővítményt kínál, amellyel egyedivé teheted a weboldalad megjelenését és funkcionalitását.

SEO-barát: A WordPress.org alapjaiban keresőmotor-optimalizálásra (SEO) épül, így weboldalad könnyebben rangsorolhatja magát a keresőtalálatok között.

Aktív közösség: A WordPress.org mögött egy óriási közösség áll, rengeteg forrással, oktatóanyaggal és online támogatással.

A WordPress.org nem csak egy platform, hanem egy mozgalom. A webépítés rendkívül macerás folyamatát meglepően könnyűvé teszi.

Fontos tudni, a webhely tárolását magadnak kell megoldanod (például tárhelyszolgáltatónál),
és neked kell frissíteni, gondoskodni a biztonságról. Jól kiválasztott tárhelyszolgáltató esetén ez utóbbi két feladat szinte nulla munkával fog járni
!

WordPress platformok blogokhoz, weboldalakhoz, webáruházakhoz

WordPress.com platform: Egyszerű weboldalkészítés a rohanó ember számára

Szeretnél weboldalt készíteni, de nem értesz a programozáshoz? Szeretnéd elkerülni a bonyolult beállításokat és a drága tárhelyszolgáltatásokat? Akkor a WordPress.com a tökéletes megoldás számodra!

A WordPress.com egy ingyenes, felhasználóbarát platform, amellyel percek alatt létrehozhatod álmaid weboldalát. Több millió sablon és bővítmény közül választhatsz, így weboldalad kinézete és funkcionalitása tökéletesen illeszkedhet elképzeléseidhez.

A WordPress.com előnyei:

Könnyű használat: Nem szükséges programozási tudás, a platform intuitív felülete bárki számára könnyen kezelhető.

Gyors: Pár kattintással elkészítheted weboldalad alapjait, a tartalom feltöltése és szerkesztése pedig gyerekjáték.

Ingyenes: A WordPress.com alapcsomagja ingyenesen használható, így bármikor elkezdheted weboldalad építését anélkül, hogy bármit is fizetned kellene.

Széles választék: Több millió sablon és bővítmény áll rendelkezésedre, így weboldalad kinézete és funkcionalitása tökéletesen illeszkedhet elképzeléseidhez.

Testreszabható: A sablonok és bővítmények segítségével könnyen testreszabhatod weboldalad kinézetét és funkcionalitását anélkül, hogy bármit is programoznod kellene.

Biztonságos: A WordPress.com gondoskodik weboldalad biztonságáról, így nem kell aggódnod a hackerek vagy más online fenyegetések miatt.

Mobilbarát: A WordPress.com weboldalak automatikusan mobilbarátak, így látogatóid bármilyen eszközön kényelmesen böngészhetik weboldalad.

Támogatás: A WordPress.com aktív felhasználói közösséggel és kiterjedt súgóanyaggal rendelkezik, így bármilyen felmerülő problémára könnyen találsz megoldást.

A WordPress.com tökéletes választás:

Kezdőknek: Akik először készítenek weboldalt, és nem akarnak bonyolult beállításokkal bajlódni.

Magánszemélyeknek: Akik egy egyszerű weboldalt szeretnének létrehozni önéletrajz, portfólió vagy hobbiprojekt bemutatására.

Kisvállalkozásoknak: Akik gyorsan és egyszerűen szeretnének online jelenlétet teremteni vállalkozásuk számára.

Bloggereknek: Akik egy stílusos és funkcionális blogplatformot keresnek.

A WordPress.com hátrányai a saját telepítésű WordPresshez képest

Sablonok: Csak a WordPress.com által kínált sablonok közül választhatsz, amelyek nem feltétlenül felelnek meg pontosan az elképzeléseidnek a dizájn vagy a funkcionalitás tekintetében. Saját sablonokat nem tölthetsz fel és nem telepíthetsz.

Bővítmények: A WordPress.com ingyenes csomagjaiban korlátozza vagy teljesen tiltja a bővítmények telepítését. A bővítmények gyakran lényeges funkciókat és funkcionalitást adnak hozzá, így ez a korlátozás jelentős lehet.

Márkanevezés: A weboldalad márkáját nem szabhatod meg teljesen. Míg némi testreszabás lehetséges, a domain névhez hasonló elemek és a WordPress.com márkájának teljes eltávolítása korlátozott.

Bevételszerzés: A weboldalad közvetlen bevételszerzése korlátozott az ingyenes csomagokban, és a reklámok és a termékértékesítéshez hasonló funkciókért fizetős frissítésekre van szükség.

Megosztott tárhely: A weboldalad megosztja az erőforrásokat más weboldalakkal a WordPress.com szerverein, ami potenciálisan befolyásolhatja a teljesítményt és a sebességet.

Korlátozott biztonsági vezérlés: Kevesebb kontrollod van a biztonsági intézkedések felett, mint a saját telepítésű WordPress esetében. Míg a WordPress.com komolyan veszi a biztonságot, további biztonsági bővítmények vagy konfigurációk nem feltétlenül elérhetőek.

SEO korlátozások: Bizonyos SEO optimalizálási technikák korlátozottak vagy nem elérhetőek a WordPress.com-on, ami potenciálisan akadályozza a weboldalad keresőmotorokban való láthatóságát.

Tartalomtulajdonlás: Míg a létrehozott tartalom a tiéd, a WordPress.com fenntartja a jogot arra, hogy eltávolítsa a szolgáltatási feltételeket megsértő tartalmat.

Váratlan felfüggesztés: Ritka esetekben a WordPress.com előzetes figyelmeztetés nélkül felfüggesztheti a weboldalad, ha úgy ítéli meg, hogy az megsérti a feltételeket vagy biztonsági kockázatot jelent.

Mi a CMS?

A CMS (Content Management System), magyarul tartalomkezelő rendszer egy olyan szoftver, aminek segítségével weboldalakat és webes tartalmakat lehet létrehozni, szerkeszteni és kezelni. A CMS-ek lehetővé teszik a weboldal szerkezetének és tartalmának elkülönítését a weboldal kinézetétől, így a nem technikai felhasználók is könnyen hozzáadhatnak, formázhatnak és szerkeszthetnek tartalmat a weboldalon anélkül, hogy az befolyásolná a weboldal működését.

Előnyök:

Könnyű használat: A legtöbb CMS intuitív felülettel rendelkezik, így még a kezdők is könnyen megtanulhatják használni őket.
Nincs szükség programozási ismeretekre: Nem igényel programozási ismereteket, így bárki létrehozhat weboldalt.
Rugalmasság: Széles skálán alkalmazhatók, az egyszerű blogoktól kezdve a komplex webáruházakig.
Skálázhatóság: Így a weboldal növekedésével együtt bővíthetők.
Költséghatékonyság: Számos ingyenes és nyílt forráskódú CMS áll rendelkezésre, így költséghatékony megoldást kínálnak a weboldalkészítéshez.

A legnépszerűbb CMS-ek közé tartozik a WordPress, a Drupal, a Joomla és a Wix.

Mi a SEO?

Röviden, keresőmotor-optimalizálás. A weboldalak keresőmotorokban való megjelenésének javítását jelenti az organikus, azaz nem fizetett keresési eredményekben. Célja, hogy a weboldal minél előrébb szerepeljen a keresőtalálatok listáján, amikor a felhasználók a weboldalhoz kapcsolódó kulcsszavakra keresnek.

A SEO számos technikát foglal magában

On-page SEO: Ez a weboldal tartalmának és technikai felépítésének optimalizálását jelenti a keresőmotorok számára. Ide tartozik a kulcsszókutatás, a meta leírások és címek optimalizálása, a belső linkek felépítése és a weboldal mobilbaráttá tétele.

Off-page SEO: Ez a weboldalra mutató külső linkek minőségének és mennyiségének növelését jelenti. Ide tartozik a linképítés, a közösségi média marketing és a vendégblogolás.

Technikai SEO: Ez a weboldal technikai felépítésének optimalizálását jelenti a keresőmotorok számára. Ide tartozik a weboldal betöltési sebességének optimalizálása, a weboldal strukturált adatainak hozzáadása és a weboldal mobilbaráttá tétele.

A SEO egy folyamatos munka, figyelmet és karbantartást igényel. A keresőmotorok algoritmusai változnak, ezért fontos, hogy naprakész legyél a legújabb SEO-trendekkel és technikákkal kapcsolatban.

A SEO számos előnnyel jár

Megnövekedett forgalom: A SEO segíthet a weboldal forgalmának növelésében azáltal, hogy a weboldalt minél előrébb szerepelteti a keresőtalálatok listáján.

Több konverzió: A SEO segíthet a weboldal konverziós arányának növelésében azáltal, hogy a weboldalra relevánsabb forgalmat vonz.

Márkaismertség: A márka ismertségének javításában is segít azáltal, hogy a weboldalt minél előrébb szerepelteti a keresőtalálatok listáján.

Költséghatékonyság: A SEO egy költséghatékony módja a weboldal forgalmának és konverziós arányának növelésének.

Mik a sablonok?

A WordPress sablon egy előre elkészített weboldal terv a tartalomkezelő rendszerhez. Meghatározzák a weboldal kinézetét és elrendezését, beleértve a színeket, a betűtípusokat, a fejléceket, a lábléceket és az oldalelrendezést. Tartalmazhatnak előre beépített widgeteket és bővítményeket is, amelyek további funkcionalitást adnak a weboldalhoz.

A sablonok használata számos előnnyel jár

Könnyű használat: A használata nem igényel programozási ismereteket, így bárki könnyen létrehozhat weboldalt.

Időmegtakarítás: A sablonok használatával rengeteg időt takaríthatsz meg, mivel nem kell a weboldal kinézetét és elrendezését a nulláról megtervezni.

Széles választék: Számos ingyenes és fizetős WordPress sablon áll rendelkezésre, így biztosan találsz olyat, amelyik megfelel az igényeidnek és ízlésednek.

Testreszabhatóság: Testreszabhatók, így a weboldaladat a saját egyedi igényeidnek megfelelően alakíthatod.

Mik a bővítmények?

A bővítmények új funkciókat adhatnak a weboldalhoz. Űrlapokat, chatmodulokat, vagy elemző eszközöket. (Például: Contact Form 7, LiveChat, Google Analytics)
A tartalomkezelő rendszerekben (CMS) a bővítmények új sablonokat, widgeteket, vagy funkciókat adhatnak a CMS-hez. (Például: WooCommerce plugin a WordPresshez, Drupal Views modul)

A bővítmények számos előnnyel járnak

Bővített funkcionalitás: A bővítmények új funkciókat adhatnak a programokhoz és weboldalakhoz.

Testreszabás: A programokat és a weboldalakat az egyéni igényeknek megfelelően lehet alakítani.

Ingyenes bővítmények: Számos ingyenes bővítmény áll rendelkezésre, így költséghatékonyan lehet bővíteni a weboldalt.

Könnyű telepítés: Könnyen telepíthetők és használhatók.

A bővítmények használatakor azonban fontos megjegyezni a következőket:

Biztonság: Csak megbízható forrásból származó bővítményeket szabad telepíteni. Biztonsági hibákat okozhatnak a programban vagy a weboldalon.

Kompatibilitás: Győződj meg róla, hogy a bővítmény kompatibilis a programmal vagy a weboldallal.

Frissítések: Rendszeresen frissítsd a bővítményeket a legújabb verzióra, hogy elkerüld a biztonsági hibákat és a kompatibilitási problémákat.

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.
Kategóriák: Blog

Gazsi Szabolcs

Főszerkesztő, admin.

SEOzseni