Gyertekvelem egy kerékpártúrára a Gail folyó mentén. Indulás Rattendorfból, kellemes napsütésben. A Gail-völgy Karintia egyik mesés völgye a sok közül.

A Gail-völgy mindig elvarázsol a sokszínű lehetőségeivel

Tröpolach felé indulunk a két falut összekötő országúton. Választhatnám a folyó töltését is, de beugrom egy péksütire a Hans Moritz pékségbe, amit az Intersport mellett találunk. Innivalóinkat az Adeg-ben (abc) szerezhetjük be.

Egy kilométer után már a Gail folyó melletti kerékpárúton haladunk keleti irányba. Ha még mindig nincs nálad elég folyadék, akkor Watschig-ban megtöltheted a kulacsodat a tűzoltóság melletti kúton. Jól fog jönni, mert a nap már ontja magából a forróságot és az UV-t. Ajánlott a naptej használata és a kerékpáros sisak a fejed védelmében.

A postrani hídnál nyílt egy kis büfé a bringásokat megcélozva, de még nem lehetsz éhes, hiszen csak 20 perce vagy nyeregben. Visszafelé majd belelapozunk az étel és itallapba.

Mivel ma nem célunk a kilométerek gyűjtése, csak egy laza nap, jut idő a kultúrára is. Möderndorfban megnézzük a GailtalMuseum-ot. Még két kilométeren van aszfalt a kerekeink alatt, aztán felváltja a murva. Kellemes erdei környezetben gurulunk újra a folyó felé.

Tekernünk sem kell, gondolataink szárnyalhatnak a végtelenbe és tovább. Azért figyeljünk az útra is, mert könnyen megcsúszhat az első kerekünk a lazább sóderes szakaszon. Felérünk a gátra. A talaj változatlan. Jól tekerhető.

Több híd keresztezi a folyót, de mi jelenleg maradunk a jobb parton. Felnőttek és gyerekek tekernek vidám hangulatban. Kacagásuk már messziről hallatszik. Nampolachnál a gáton már nem tudunk tovább tekerni, mert munkálatok miatt lezárták. Itt az ideje a bal oldalra kerülni.

Egy gyérebb forgalmú útra érünk. Szemünk elkerülhetetlenül a Spitzegel 2119 m magas csúcsára fókuszál. A Presseggersee keleti oldalán vagyunk, majd az északi parton érkezünk a tóhoz. Több lehetőségünk van, hogy felfrissüljünk a strandok vagy élményparkok egyikén. Mindegyik fizetős. Euro legyen nálunk a belépéshez.

Úsztunk, napoztunk, pihentünk, ideje tovább indulnunk. A strandot magunk mögött hagyva, már Hermagor felé haladva tapossuk a pedáljainkat.

A városban számtalan kávézó, pizzéria, cukrászda invitálja a turistákat. Üljünk be bármelyikbe, beszélgessünk, érezzük jól magunkat.

Az útvonal innen már ismerős lesz, hiszen reggel itt már koptattuk a kerekeinket. Pihenőhelyben nincs hiány, bármikor megállhatunk, ha az izmaink ezt kívánják.

Megérkezünk az energia pótló büféhez, amit reggel már említettem. Frissensültek, szendvicsek, hűtött italok várnak ránk. Reggeli kiinduló pontunkra érve, a mai nap 45 km-t hagytunk a hátunk mögött, ami igazán nem sok, de tartalmas napot éltünk át. Feltöltődtünk, sok élménnyel gazdagodtunk.

Legközelebb egy közeli hegycsúcsra mászunk fel. Gyertekvelem akkor is.

Varga Tibor

Email: tibor.gyertekvelem@gmail.com

author avatar
Varga Tibor
SEOzseni