Home » Itt jártunk » Magyarország » Magyarország tájegységei » Kőszegi-hegység – Günser Gebirge, túrák, bringázások

A Kőszegi-hegység az Alpokalja egyik kistája. Legmagasabb pontja az Írott-kő, 882 méter. A hegység teljes területe 314 négyzetkilométer, ebből csupán 58 négyzetkilométer esik Magyarországra. A Kőszegi-hegység német neve: Günser Gebirge. A Kőszegi-hegység, 2/3 része Ausztria területén fekszik.

A Kőszegi-hegység története

A hegység kőzetei a középső jurában szétnyíló Pennini-óceánágban keletkeztek. A felgyűrődött alaphegység jura és alsó kréta kori metamorfitösszletből, kristályos palából (kvarcfillit, mészfillit, zöldpala stb.), agyagpalából, homokkőből és gneiszből épül fel, illetve Cák térségében jellemző kőzetalkotó elem a dolomitkonglomerátum. A későbbi korokban a hegységre rakódott képződmények lepusztultak, így a Kőszegi-hegység – a közeli Vas-hegyhez hasonlóan – tektonikai ablak.

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C5%91szegi-hegys%C3%A9g

A Kőszegi-hegység domborzati érdekessége

Magyarország legnagyobb relatív reliefű (domborzatú) hegységei közé tartozik, területének 72%-án 100 m/km²-esnél nagyobb szintkülönbség tapasztalható. A 25%-osnál meredekebb lejtők alkotják a hegység 23%-át, a 12%-osnál nagyobb lejtőkategóriába esik további 37%-nyi terület.

A Kőszegi-hegység átlagos tengerszint feletti magassága 548 méter, az előzőek fényében jelentős szintmagasság-különbségekkel: a Kőszegdoroszlótól nyugatra mért 250 méteres magasság a légvonalban 7 kilométerre lévő Írott-kőig – a hegység, egyben a Dunántúl legmagasabb csúcsáig – 882 méterre emelkedik.

A középhegység északkeleti irányban lejtő fő gerince az Írott-kő (882 m), Kendig (726 m), Irány-hegy (665 m), Óház-tető (609 m), Pintér-tető (497 m) vonulaton húzódik. Az ebből merőlegesen elágazó oldalgerincek közül a nevezetesebbek északnyugaton a Stájerházak (551 m), a Vörös-kereszt (467 m) és a Tábor-hegy (646 m), a Kőszeghegyalja felőli délkeleti oldalon pedig a Kalapos-kő (587 m), a Péterics (601 m), a Szent Vid-hegy (568 m), a Szabó-hegy (419 m) és a Kálvária-hegy (392 m).

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C5%91szegi-hegys%C3%A9g

A fenti adatokat látva, fárasztó a Keszthelyi-hegység útjain túrázni.

Védett területek

A hegység jelentős része a Kőszegi Tájvédelmi Körzet védelme alatt áll, további jelentős természeti értékei a bozsoki Sibrik-kastély ősparkja, a velemi Szent Vid-hegy jura–kréta kori metamorfkőzet-feltárása és a bozsoki kalapos kövek.

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C5%91szegi-hegys%C3%A9g
Kőszegi-hegység legmagasabb pontja az Írott-kő

Írott-kő a kilátóval. Sokan nem is gondolnák, a vasfüggöny korában a kilátó az Osztrák oldalon volt, csak onnan lehetett megközelíteni. Most szabadon átléphetünk itt Ausztriába. Az Országos Kékkör teljesítői útjuk során akár kétszer is láthatják a kilátót, ehhez viszont itt kell kezdeni a nagy utazást, és itt kell befejezni.

Túráink a Kőszegi hegységben

Vadkemping helyek a Kőszegi-hegységben:

Útjaink Magyarország többi tájegységein

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.

Gazsi Szabolcs

Főszerkesztő, admin.

SEOzseni