Home » Gyalogtúrák » Egynapos gyalogtúrák » Görögország, Enipea kanyon és Zeusz kádja

Ismered ezt az érzést? 😀A rohadt életbe, ez nagyon összejött! 😍2022. októberében baráti társasággal Görögországban kalandoztunk egy hetet. Bemelegítésként a St. Nickolaos Monostort néztük meg, pár napra rá pedig az Enipea kanyon és Zeusz kádja ejtett ámulatba. Az októberi időpont nem véletlen, nincs az a nagy hőség, 🌞🌞kisebb a látogatottság, itthon szutyok idő lehet, viszont Görögországban még szuper.

Görögország, Enipea kanyon és Zeusz kádja

Kis csapatunk Litochoroból indul útnak, a legnépszerűbb túraútvonalak is innen vezetnek a környező csúcsokra. A várost alig elhagyva már sokadszorra csodálkozunk rá a természet vadságára és szépségeire. Az Enipea kanyon felett magasodó meredek sziklafalak, a gyönyörű idő, a kék ég, a tiszta levegő szinte eufóriába ejt minket.

Az Enipea kanyon és Zeusz kádja egymástól elválaszthatatlan látnivaló

Korai indulásunk szerencsés, alig találkozunk kirándulókkal. Akikkel találkozunk, azokat szinte kivétel nélkül csak Zeusz kádja érdekli, pedig itt van a természet sok-sok szépsége közül az Enipea kanyon is. Zeusz kádját hamar elérjük, alaposan megnézzük, a várt nagy ámulat részünkről elmarad.

Talán a kevés víz miatt, alig csordogál valamennyi a meder alján. (Talán azért, mert ennél szebbet is láttunk már) Zeusz kádjától pár száz métert visszasétálunk és kezdődik egy jó kis túra. A kanyon oldalában kijelölt turistaúton sétálunk jó 940 méter magasra. Induló szintünk 340 méter volt Litochoroban.

Utunk lombhullató erdőben kezdődik, ahogy már iskolában is tanították a fenyők következnek, a fenyvest pedig kezdi felváltani a borókás. Ezer méterre nem megyünk fel, ennek ellenére nagyon szépen érezhető a növényzet változása, taposott utunk minősége, állaga. Ösvényünket az alsó szakaszon kis vízmosások formálják, több helyen forrásokból csörgedezik a hűs víz. A források környékén a félhomályban páfrányok élvezik a nedves levegőt.

Ösvényünk egyre magasabbra vezet, az Enipea kanyon keskeny szalagja hosszan elnyúlik a csúcsok alatt, Zeusz kádját pedig elnyeli az erdő zöldje.

A talaj egyre kövesebb és szárazabb, a sudár fenyők egyre alacsonyabbak, és egyre több boróka jellegű bokor tűnik fel.

Turistajelzés érezhetően kevesebb mint nálunk Magyarországon, jobban kell figyelni, érdemes többször ránézni a térképre, a GPS adataira! Az egyik alcsúcs közelében kis kegyhelyre akadunk, tényleg megható az itteni emberek vallásossága. Pihenő, esőbeálló alig van, tűzrakóhelyet ne is keressetek.

Tíz fős csapatunk legalább egy kilométer hosszan szétszóródik, más a kondi, más látnivalók miatt állunk meg. Egy csodás kilátást biztosító helyen bevárjuk egymást és lassan visszasétálunk, leereszkedünk a parkolóhoz. Nincs mindenki hozzászokva egy ekkora túrához, de a fáradtsággal senki sem foglalkozik. Vízhólyag a lábon, harci sérülések a tenyéren nem téma. A csodás táj, a gyönyörű idő, a jó társaság mindent felülír.

Táv: szűk 20 kilométer, Szint: 994 méter

Megtett utunkat másoljátok le, élvezzétek minden pillanatát.

Görögországi utazásunk további látnivalói

  • Szerző
  • Fényképek
  • A túrát bejárta

Gazsi Szabolcs

Kapcsolat a szerzővel: szabolcs.gyertekvelem@gmail.com

Feliratkozás hírlevélre

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.

Gazsi Szabolcs

Főszerkesztő, admin.

SEOzseni