Mostani MTB bringámat Maxxis gumikkal vettem meg. Nagyon jó külső, nincs vele gondom terepen. Aszfalt eszi, a sár tapad rá. Tudjuk, a terepgumit eszi az aszfalt, sárra pedig vannak spéci gumik. Spéci gumi, vagy egy nagyon jó, szinte mindenre alkalmas külsőt vegyek? Nekem fontos szempont a defektvédelem, innen indul a keresgélés. Hetek telnek el kereséssel, agyalással. Befutó, a Schwalbe Marathon Plus MTB külső. Erős deftvédelem, jókora bütykök, futóél. Ránézésre szép a mintázata, tartósnak néz ki.

(Sajnos visszajött a gerincsérvem, fél év betegállomány, lábadozás alatt a teljesítményem szinte nullára esett vissza. Bringázásban terep szóba sem jöhet, marad a város és a közeli kerékpárút Tata felé. Ez nem nevezhető próbának a gumik számára.)

A távoli terveimben az is szerepelt, hogy folytatom az Alföldi Kék bejárását a montival. Mivel a Maxxis egy 20 dekás versenygumi, az alföldi tüskéket nem fogja szeretni. Már tapasztaltam.

Első érzetre nehéz külsőgumik ezek a Schwalbek! 1350 gramm/darab! Van benne anyag!

Felszerelés:

Olvastam egy két hozzászólást, hogy nehéz a külső felszerelése, mert vastag az anyaga, drótperemes, stb.

Nekem nem okozott gondot, gyorsan felpattant a helyére, pedig nem használtam síkosítót, szappant, zsírt. Belsőből is Schwalbét vettem és természetesen azokat teszem fel. Felszerelés előtt én hintőporozom a külsőgumi belső felét, és a belsőket is bedörzsölöm vele. 

Első gurulás a gumikkal.

Tekertem már nehéz gumikkal, nem volt furcsa a nehéz kerekek mozgásba hozása. 

Műúton simán, csendesen fut, de nem zajtalan. Kellemes suhanós hangja van. A kanyarban megdöntve a bringát a szélső bütykök kezdenek leérni és zajosabbá válik. Jobban megdöntve a bringa talán egy picit sodródik.

Az út egyenetlenségéből a külső vastag anyaga sokat csillapít, nem csak a belsőbe préselt levegő nyeli el az út egyenetlenségeit.

Kavicsos és homokos úton is jól teljesít a Schwalbe

Az ilyen köves út nem okoz gondot, a vastag gumifal sokat csillapít.

Homokban jól kapaszkodik, még az alföldi finom, szinte púder szerű, nem mély homokban is elboldogultam vele. A felni fölött átfolyó homokban viszont már megfeneklettem.

Aszfaltra, köves útra, gátak tetején sóderral leszórt útra, erdészeti döngöltútra, a fenti képen látható havas útra is jó.

A sarat viszont ennek a

Schwalbe guminak a mintázata is gyűjti

Itt is kipróbáltam. Gazzal benőtt földút. Elöl 3 bar, hátul 3,5 bar. Picit rázott, le kellett volna engedni egy picit a nyomásból. Rendesen tartott, nem sodródott. 

A fenti jobb képen elméletileg út van, csak picit nagy a gaz. A kerék megtalálta az utat. A földút egyenetlensége ilyen helyen sajnos nem látható, nem lehet rá felkészülni. Szerencsémre nem volt gödör, amiben fejre állhattam volna. (Már jártam így)

Gondom ott volt, ahol levágták a gazt és az ott helyben száradt el. A száraz fűszálak az oldalirányban lejtő úton csúsztatják a gumit. Olyan, mint a letaposott, kissé jeges hó. 

Töltés tetején nagy gazban

Nagyon benőtt töltés tetjén bringázok. Oldalt akácfák, mindenféle szúrós növény, a magas gaz alatt minden amit el tudsz képzelni. Törmelék, letört akácfaág, stb. Én nehezebben viseltem ezt a terepet! Egy helyen itt el is dobtam a bringát és beestem a csalánba.

Félős vagyok, nem ismertem meg a gumi határait. Az én tudásszintemet a fent bemutatott helyzetekben teljesen kiszolgálja

Jelenleg 2000 kilométer van a külsőben. Már látszódik a kopás rajta. Ilyen kopás mellett ránézésre még 10x ennyit fog kibírni.

Egy defektem volt vele, egy jó kemény akáctüske tudta átszúrni. (Ez kerékpárúton történt.)

Legközelebb 2.4-es szélességben venném, de sajnos ezt a méretet nem gyártják ebben a változatban.

  • Szerző
  • Fényképek
  • A túrát bejárta

Gazsi Szabolcs

Kapcsolat a szerzővel: szabolcs.gyertekvelem@gmail.com

Feliratkozás hírlevélre

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.
Kategóriák: Felszereléseink

Gazsi Szabolcs

Főszerkesztő, admin.

SEOzseni