Home » Itt jártunk » Európa országai » Görögország, Istenek, félistenek és ötletek szülőhelye

Görögország ahogy mi látjuk, avagy a gyertekvelem.hu blog születése. Görögország területe 131 990 négyzetkilométer, majdnem másfélszer akkora mint Magyarország. Lakossága ennek ellenére alig egymillió fővel több csak. 1300 szigete van és ebből 170 lakott. Már a bronzkortól egész Európa fejlődését meghatározó kultúrák alakultak itt ki.

A demokrácia, a matematika, a csillagászat, a filozófia bölcsőjének is tekinthetjük. Még a nagy Római Birodalom is visszanyúlt a hellaszi tudományokhoz, bölcseletekhez, az itt felhalmozott tudáshoz. Turistalátványosságainak nagy része több ezer évvel ezelőtt épült, az ország idegenforgalma éves szinten kb. 12 milló turista.

Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretne elmenni Görögországba. Baráti társaságunk 2022. októberében kirándulásra indult a tenger, a napfény, a hegyek, az igazi kikapcsolódás irányába, és Görögországig meg sem állt. És igen, ha itt vagyunk, éljünk úgy, mint a görögök!

Borozunk, sajtokat kóstolunk és olivabogyót eszünk hozzá. Itt van velünk Zorba is!

A tenger, a napfény, a hegyek, a jó társaság, a bor, a sajt, az úzó meghozta az igazi kikapcsolódást.

Görögország, éjszaka a meteórák lábánál

Az őszi éjszaka még mindig kellemes meleg levegője símogatja arcunkat, az erkélyen borozunk, beszélgetünk és az idő megállását szeretnénk. Kinek több, kinek kevesebb pillanat jut ezekből a pillanatokból az életében, nekünk ez egyszerre mindenkinél megvolt ezen az estén. Ekkor jött az ötlet, ,,túráinkat,, írjuk meg, adjuk át másoknak is ezeket a pillanatokat, élményeket. De ne csak ezt! A több tíz év alatt összegyűlt tapasztalatainkat is, tanácsainkat is. Gyorsan egy tanács, tényleg ezekért a szép pillanatokért érdemes élni!

Görögország, már ennyit köszönhetünk neked

Hazatérve kezdetét vette a nagy munka, és 2023. január elsején a világhálóra sikerült kitenni a blogunkat. Most 2023. április közepe van, már most legalább száz túranap anyaga elérhető az oldalainkon. A történelmet már ismered. Dolgozunk a jövőn, építjük napról napra.

explorermagicstick – Greece

Ez bizony nem más, mit egy másik görögországi ötlet. (Sajnos nem az enyém.)

Egy igazi kézzel faragott túrabot, amit egyik társunk készített a görögországi túrázásához. Több napig faragta, alakította, olivaolajjal pácolta.

explorermagicstick - Greece

Három csúcsot is megjárt a túrabot, és mielőtt hazajöttünk volna egy helyi túraboltban lett leadva, mások is vigyék útra, járja be a hegyeket, akár egész Görögországot. Hegyoldalban nőtt, a hegyekben érzi magát jól! Kövessétek az útját Ti is.

Útjait természetesen mi is követjük, meg is osztjuk az oldalunkon.

Görögország és pár kalandunk

Milyen korból származnak Görögország látnivalói?

Görögország látnivalóinak többsége az antik görög és római koraból származik, azaz a Kr. e. 8. századtól a Kr. u. 5. századig terjedő időszakból. Ez a korszak volt a görög és római civilizáció fénykora, amikor lenyűgöző művészeti, építészeti és tudományos alkotásokat hoztak létre.

Milyen vallású Görögország lakossága?

A lakosság legnagyobb része görög ortodox vallású.

Mikor érdemes Görögországba utazni?

Egész évben érdemes Görögországba utazni, de arra fel kell készülni, hogy a nyári szezonban nagy a hőség, sok a turista, magasak az árak. Szeptemberben még nagyon jó idő van, csökkennek az árak, a tenger kellemes. Októberben már hűvösebbek az éjszakák, de nappal meleg van. Kirándulásokhoz, városnézésekhez talán ez a legjobb időpont.

Hova érdemes utazni Görögországban?

Busszal, autóval Görögország északi részét vegyük célba. Néhány szigetek autóval is elérhető: Korfu, Zakynthos, Kefalónia, Lefkada. Közvetlen repülőjárat van Budapestről Krétára, Rodoszra, Karpathosra, Santorinire, Mykonosra.

Mi Görögország fizetőeszköze?

Görögországban Euróval lehet fizetni.

  • Szerző
  • Fényképek
  • A túrát bejárta

Gazsi Szabolcs

Kapcsolat a szerzővel: szabolcs.gyertekvelem@gmail.com

Feliratkozás hírlevélre

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.

Gazsi Szabolcs

Főszerkesztő, admin.

SEOzseni