Home » Kerékpártúrák » Egynapos kerékpártúrák » Bokodi-tó, és a Lebegő Falu tavaszi színei

A Bokodi-tó és a lebegő falu nem a természet csodája. Csodának egyáltalán nem mondanám, egy kis színes kincs, ami a szürke, füstös bokodi erőmű mellet alakult ki több évtized alatt. A táj átalakítása utáni folyamat eredménye. Ami most látható, abba nagyon erősen beleszólt az ember. Bokodi-tó, Oroszlányi erőmű, lebegő falu, mi ez a sok elnevezés? Lépésről lépésre mindent bemutatok.

A Bokodi-tó története

1961-ben az Oroszlányi Hőerőmű Vállalat mesterséges hűtőtavat hozott létre a Vértes hegység lábánál. A tó vizét az Által-ér táplálja, és a hőerőmű által termelt hulladékhőnek köszönhetően télen sem fagyott be. Hamarosan a horgászok kedvelt célpontjává vált. A tavat jól ismerő helyiek elmondása szerint régen itt egy rét volt. Ennek köszönhetően a nyílt vízen történő pecázás akadálymentesen végezhető, a fenék nincs tele akadályokkal.

A lebegő falu kialakulása

A horgászok kényelmük érdekében a parton cölöpökre épült stégeket, esőbeállókat, kis kalyibákat, aztán már egész komoly horgászházakat építettek. Ezek a kis házak már alkalmasak voltak arra, hogy a tulajdonosaik egy hosszú hétvégét is kint tudjanak tölteni, hódolva a hobbijuknak. Idővel kialakult az egyedülálló „lebegő falu”. A szó szoros értelmében nem lebegnek, cölöpökön állnak.

A Bokodi hőerőmű szürke, ipari képe

A faházakat az időjárás viszontagságai ellen különböző színű festékkel kezelték le, ezért látható ez a színkavalkád. A hőerőmű szürke tömbje, és a régi meddőhányó mellett egy kis vidámság.

Hol található a lebegő falu?

A Bokodi-tó Bokod, Oroszlány, Kecskéd háromszögben terül el. Az Oroszlányi erőmű Bokod határában áll, közvetlenül a tó mellett. A lebegő falu a Bokodi-tó látványossága.

A lebegő falunál, Bokodi-tó

Bokod könnyen elérhető bringával Tatabányától az Által-ér melletti kerékpárúton. 2023. év végén átadták a bringaút hiányzó szakaszát Tatabányán, így már kisgyerekekkel is bátran neki lehet vágni a teljes szakasznak.

A Bokodi-tó autóval is megközelíthető. Szép időben nagyon sok látogató érkezik, a parkolási lehetőség korlátozott. Álljunk meg messzebb a parttól és bátran sétáljunk.

Amire figyeljünk a tónál!

A tó partján, és tóra épült horgászházak magántulajdonban vannak! Sajnos néhány látogató ezt nem tartotta be. A lezárt stégek, elzárt területek ezért vannak. Az első igazi tavaszi hétvégén sokan lepik el a tó környékét, pár hétig el is tart ez a forgatag. Az itt lakóknak, pihenőknek ez bizony már zavaró. Figyeljünk egymásra, és főleg, tartsunk tiszteletben másokat.

Felüdülést találva a természetben, nem árt az óvatosság sem. A tó környéki erdőben sok a kullancs, vigyázzunk velük.

Látnivalók a Bokodi-tónál

Rohanva, kapkodva, csodára várva semmit sem találsz. Tapasztalat, hogy a látogatók hirtelen akarják látni azokat a színeket, a kék tavat és az eget, amiket a fényképek mutatnak. Tavasszal, ősszel a kellemes napsütésben, télen, mikor havas a táj és süt a nap, akkor jönnek csak elő ezek a színek. Nincs mindig ilyen idő.

A Bokodi-tó, és a lebegő falu központja a kilátó. Az egyetlen hely, ahol lehetőség van besétálni a stégen, felmenni a kilátóba és onnan körülnézni. Dörnyei Béla a stég és a ház tulajdonosa kialakított egy látogatóközpontot, szeretettel várja az érdeklődőket. Fogyasztásra is van lehetőség, a fizetés becsületkasszás. Előzetes egyeztetés alapján kisebb csoportokat is fogad, lehet rendelni hamisítatlan gulyást, pörköltet, paprikás krumplit.

A lebegő falu legjobban élvezhető látványa a chill teraszról tárul elénk.

Séta, kerékpározás a lebegő falunál

Kávézás, nézelődés után tegyünk egy sétát a tó partján, vagy kerékpározzuk körbe. Célszerű úgy menni, hogy a tó jobbról esik. A szemközti partról visszanézve már más a látvány. Az egész tó megkerülésére drótszamárral vállalkozzunk. Bokod irányából csak műúton tudunk menni. Bekerekezünk Bokodra, majd Kecskéd felé folytatjuk utunkat.

Galéria, a Bokodi-tó és környéke

Útvonal a Lebegő Faluhoz

Tatabánya-Kecskéd-lebegő falu-Bokod-Kecskéd-Tatabánya

A következő részben a Környei-tavat és a Tatabányai Erőmű-tavat ismerheted meg.

  • Szerző
  • Fényképek
  • A túrát bejárta

Gazsi Szabolcs

Kapcsolat a szerzővel: szabolcs.gyertekvelem@gmail.com

Feliratkozás hírlevélre

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.
SEOzseni