Home » Szállások » Vadkempingező helyek » Szent Kozma és Damján-templom, Vértes, vadkempingezőhely

Vérteskozma büszkesége a Szent Kozma és Damján-templom, amely 1778-1779 között épült barokk stílusban. A templomot a védőszentek, Szent Kozma és Damján tiszteletére szentelték fel, akik a gyógyítók és orvosok patrónusai. A templom műemléki védelem alatt áll.

A település egy festői falu a Vértes hegység ölelésében, Tatabánya közelében. A történelem során többször is elnéptelenedett, de a 18. században gróf Esterházy Józsefnek köszönhetően újjáéledt. A betelepült telepesek, főként délkelet-bajorországi németek, szorgos munkájukkal virágzóvá tették a falut.

A Szent Kozma Damján-templomról

Barokk stílusban épült 1778-1779-ben
Védőszentek: Szent Kozma és Damján

A templom műemléki védelem alatt áll!

A templom belseje nincs agyon díszítve. A főoltáron Szent Kozma és Damján szobra áll.

Mit érdemes megnézni Vérteskozmán?

A falu népi műemlékegyüttese: fehérre meszelt házak, virágos kertek, hangulatos utcák.

Vérteskozmáról több túraútvonal is könnyen elérhető, remek kerékpározási lehetőség Csákvár, Gánt, Tatabánya, Oroszlány, vagy Csókakő felé.

Vérteskozma lakossága: kb. 300 fő
Megközelíthetőség: autóval, busszal, gyalog, kerékpárral.

A településen autóval csak a helyi lakosok közlekedhetnek, legyünk rájuk tekintettel. Az autót a falu elején található kis parkolóban lehet letenni.

Vadkempingezési lehetőség

A templom Vérteskozma központi helyén áll egy dombtetőn. A templomhoz vezető út mellett nyomóskút, vízvételi lehetőség. Elérve a templomot jobbról a régi iskola kis épülete. Ez mögött picurka zöld terület, esőbeállók, tűzrakóhely. Az esőbeállókon túl folytatódik a rét, magas fák ölelik körbe. Mivel a település nyugodt, a helyiek szeretik a csendet, a nyugalmat, a természetet, így Te is tartsd be az íratlan szabályokat. Zajos, nagy társaság ne itt keressen magának éjszakára helyet.

  • Szerző
  • Fényképek
  • A túrát bejárta

Gazsi Szabolcs

Kapcsolat a szerzővel: szabolcs.gyertekvelem@gmail.com

Feliratkozás hírlevélre

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.

Gazsi Szabolcs

Főszerkesztő, admin.

SEOzseni