Home » Kerékpártúrák » Egynapos kerékpártúrák » Télen a Balatonnál – két keréken

Lehet bringázni télen a Balatonnál?
Igen!

Olyan kb. 10 évvel ezelőtt, nem gondoltam volna, hogy pár év múlva, bizony bringázom majd télen a Balatonnál. Nem is egyszer, nem is kétszer, többször is. Lassan már hagyománnyá válik, hogy egy arra alkalmas napon végigtekerek a déli parton, vagy egy keleti-medence kört bicajozom. Az ‘alkalmas’ nekem azt jelenti, hogy napközben -2 és +5 fok között legyen a minimum hőmérséklet. És süssön a nap, akkor már akár 8-10 fok is lehet. Így, a km pedig, kb. 80-100 körül van mindig. 🙂

Ez a kerékpártúra bekerült a tizenöt legszebb bringázásaink közé!

Igen, persze, az éremnek két oldala van. Itt is megvan a másik. Télen cangázni!? Inkább vágynék hóra, sok-sok hóra, akkor igazi a tél! Hiányzik, nekem nagyon hiányzik. Hogy ropogjon a talpam alatt sokszázezer hópehely, és inkább tudjak korizni a Balcsi befagyott jegén, úgy, mint régen. Hiányzik. De mivel hó nincs, marad a két kerék. 🙂

Háromszor egy percben (napban) téli bicajozás a Balatonnál

2022. január 02., Balatonszentgyörgy – Balatonkenese = 102 km

Reggel Budapestről vonattal mentem Balatonszentgyörgyre, és 102 km tekerés után, Balatonkeneséről szintén azzal jöttem vissza.
A téli, napsütésben úszó, hihetetlen nyugalmat árasztó Balaton, ma egész nap, csodálatos színeket varázsolt = Balatonszentgyörgy – déli part – Balatonkenese két keréken.

Ami nyáron pezsgés, lazaság, forróság, csobbanás, dance hangulat, és szuper Balcsi-körök, igazi szabadság érzettel; az ma is teljesen megvolt, akár hiszitek, akár nem. Pedig ‘szerencsére’ ember alig, s nyár helyett tél van, és csobbanás sem volt. Viszont, ami ilyenkor még plusz, és ugyanúgy adja az adrenalint, az a nyugalom és egyszerűség, letisztultság, amire szinte egyedüliként csakis a természet képes.

A bringázás pedig egy csudaklassz társa ebben: mindegy, hogy mi van, és hol tekersz, és mikor, és mennyit, és milyen idő van, ha már egyszer elindultál, a vége mindig ugyanaz: bicajozni jó! A nap zárásaként pedig, Kenesén olyan naplementében volt részem, amely igencsak feltette a koronát az egész mai bringázásomra. Talán az egyik leggyönyörűbb volt, amit valaha láttam. 🙂

2022. feburár 10., Balaton – Keleti-medence kör sajkodi kitérővel = 96 km

Igazi ‘téli’ D-vitamin bomba, a párás, de napfényben és égszínkékben úszó Balcsin – keleti-medence kör, Sajkodi-öböl kitérővel.
Balatonakarattyáról indultam, s oda is érkeztem vissza. Amikor reggel fél 9-kor, az akarattyai Magasparton (Kisaludy sétány) elém tárult, a szinte egész Balaton (széltében, s hosszában szemeztem vele), valami hihetetlen nyugalom, és ‘megint a legjobbkor, legjobb helyen vagyok’ érzés kerített hatalmába.

Annyira, magával ragadott, hogy még az is átfutott az agyamom, hogy ott maradok. Nem tekerek, csak üldölégek a padon, és nézem a tavat, látom a ‘sok arcát’, s érzem is, ahogy a Nap, keletről nyugatra átsétál felette, miközben nyilván az arcomat is simogatja mindvégig. Nah, dehát azért, van mégis ennél jobb érzés, és feeling ugyebár: a bringázás. És akkor még többet, még szebbet kaphatunk, mint amit előre csak úgy sejtünk.

Siófok felé indultam, és a szántódi révig, próbáltam minél többet a part mentén tekerni. Ahol csak tehettem, ott gurultam végig. Ez a párás, de mégis gyönyörű hideg kék szín végigkísért, akár a tóra, akár az égre néztem fel. 🙂 Közben a nap is már egyre jobban melegített, majdhogynem kora tavaszban éreztem magam.

Miután átkompoztam Tihanyba, tettem egy kis kitérőt a Sajkodi-öbölbe. Az elmúlt évek alatt nagy kedvencemmé vált ez a hely. A part mentén jó pár km-t gurulhatunk, egyik oldalon a Balcsi, másikon pedig hegyoldal – a Csúcs-hegyé. A Balaton középső és nyugati medencéje csodás látványt nyújt innen.

Itt az északi oldalon is maradt velem a csodás időjárás, és a Balcsi szépsége. A naplementét pedig már ugyanonnan élvezhettem, ahonnan indultam reggel – az akarattyai Magasparton. Látványos zárása a mai bicajozásomnak. 🙂

2023. január 01., Balatonszentgyörgy – Balatonkenese = 100 km

Azt, hogy majd kora ‘hajnalban’, még bőven napfelkelte előtt, kb. 1-2 fokban és szüntelenül ‘eső’ ködben tekerek ki itthonról a Délibe, tudtam. És tényleg, a sisak alatt is csuromvízes lett a hajam, mire felszálltam a vonatra. Viszont abban is biztos voltam, hogy Balatonszentgyörgyön, amikor megérkezem, 9 órakor, már kb. 10 fok vár majd engem. Azért mielőtt leszálltam a vonatról, a biztonság kedvéért felvettem a pulcsimat; de amint leléptem a nagy lépcsőkön, azonnal megcsapott az a langyos levegő, ami tényleg a kora tavaszt idézte. Pulcsi le és indulás.

Gyönyörű idő volt, szinte repültem a kora tavaszban. A napsütés és az enyhe szél együttesen, megintcsak csodás színeket varázsolt. Emberrel alig találkoztam – nemhogy bringással -, úgy éreztem, enyém az egész Balaton. 🙂 A nekem kedves helyeken meg-megálltam, elidőztem.

Fonyódnál egy rövid időre elbújt a napocska, utána viszont annyira melegen sütött ismét, hogy bizony kb. 2 órán keresztül rövidujjú felsőben tekertem. 🙂 A tervezett időt szuperül tartottam, így minden esélyem megvolt arra, hogy Kenesére érve, ismét egy csodás, téli naplementében legyen részem. Egy évvel ezelőtt hattyúk úszkáltak az est fényeiben, most pedig tengernyi kacsa és sirály népesítette be a tavat. 🙂

Kamarás Kriszta

kriszta.gyertekvelem@gmail.com

author avatar
Kamarás Kriszta
A mozgás, a sport, lényegében kisgyermekkorom óta a lételemem, s része az életemnek. 8-tól 18 éves koromig, mindent ’játszottam’ és minden is szerettem volna ’lenni’, az akkori, gyerkőc-tini fejemmel: híres, többszörös GS győztes teniszező, világbajnoki címet nyerő focista, röpis, kézilasztis, pingpong és tollas bajnok is.
SEOzseni