Van úgy, hogy meglátsz egy hegyet és érzed, tudod, hogy fel kell jutnod a tetejére. A Nussingkogel ilyen

Ahogy haladok a Tauern völgyben, a Nussingkogel lenyűgöző csúcsa megragadja a tekintetemet, és arra késztet, hogy a meghódítására induljak. A 2989 méteres tengerszint feletti magasságával egy különleges kategóriájú panorámahegy.

A Nussingkogel látványa felhőkkel

A kép közepén látható a Nussingkogel

Táv: 16,6 km
Idő:
-fel: 5 óra 10 perc
-le: 2 óra 30 perc
Szint: 1700 m

Helyszín: Ausztria/Kelet-Tirol/Matrei in Osttirol

Matrei központjától a Felberntauern Straße-n nyugati irányba haladva teszek meg kb. 3 km-t, majd jobbra letérek és 1,5 km után a Stein gazdaság parkolójában hagyom az autót. A túra 1345 méteren kezdődik. Az itt található „Äußere Steiner Alm” útjelző táblát követve egy kis ösvény az erdőn keresztül gyorsan emelkedve, meredeken visz egyre feljebb. Röviddel az Äußere Steiner Alm előtt a „Hoanzeralm” (1920 m) útjelző tábla balra irányít. Kb. 20 perc után azon veszem magam, hogy valami nem stimmel. Mint ha már távolodnék a céltól. Nem vettem észre -mivel nem volt mit- hogy jobbra el kellett volna térnem egy „láthatatlan” ösvényre. Visszafordulok és a meredek réten, északkelet felé veszem az irányt a Nussingkogelre felvezető gerincig. Innen már jól látható jelzések mutatják az utat. Ezek a jelzések mindig a hegygerinc bal (!) oldalán vezetnek, -mert a jobb oldalon meredek szakadékok találhatók- a Trigenköpfl (2620m) mellett a keresztig. Az utolsó méterek kicsit megerőltetőbbek, mert a durva sziklák magabiztosságot és koncentrációt igényelnek, mielőtt a Nussingkogel (2989 m) csúcsára állunk.

A kép előterében még ősz, távolabb már a tél van.

A panoráma számtalan 3000 méteres csúcsot ölel fel, köztük a Großglocknert és a Großvenedigert, és Kelet-Tirol összes hegyvonulatát. A Nussingkogelre feljutni technikailag meglehetősen könnyű, de a tájékozódás a Thiemehüttlről nem egyszerű, mivel nincs jelzés. Nagyon oda kell figyelni. A korai indulás nem csak a túra hossza és az 1700 méteres magasságkülönbség miatt célszerű, hanem azért is, mert ez a túra eléggé ki van téve a napnak. Ne felejtsetek el napvédő krémet és sapkát viselni. A kulacsokat az Äußere Steiner Alm környékén, a Hoanzeralm útjelző táblánál lehet újratölteni, utána már nincs lehetőség. A Nussingkogelre való feljutás mindenképpen különleges hegyi élmény, különösen a csodálatos kilátás miatt.

Hihetetlen, egy képen két évszak.

Varga Tibor

Email: tibor.gyertekvelem@gmail.com

author avatar
Varga Tibor
SEOzseni