Home » Országos Kékkör » Országos Kéktúra » Országos Kéktúra, Sümeg-Keszthely, harmadik szakasz

2019. március 30. – 31. nagyon kellemes tavaszi időre esik a túrám. Országos Kéktúra, Sümeg-Keszthely, harmadik szakasz. Két túranap, és egy éjszakai vadkemping. A megtett táv 56 kilométer, és 1010 méter szint. A kiírás szerint nem ennyi. Sümegtől Keszthelyig az OKT. leírás

Pár óra vonatozás után kilenc óra előtt pár perccel indulok a sümegi vasútállomásról ragyogó napsütésben. Igazi tavaszi idő van, ennél szebbet kívánni sem lehet. Beleolvastam a rám váró szakasz leírásaiba, az aszfaltozást már most magam mögött hagynám, sajnos ezek a szépséghibái ennek a kétnapos kalandnak is. Pár napja meghirdettem az utamat, nincs rá jelentkező, nincs társ, egyedül ballagok most is.

Az OKT. második, Sárvár-Sümeg szakasz beszámolója

Országos Kéktúra, Sümeg-Keszthely, harmadik szakasz. Sümeg, Széchenyi utcai templom

Sümeg, a Széchenyi utcai templom.
Szenzációs idő van, gyorsan melegszik a levegő, már kezdenek kizöldülni a növények.

A sümegi vár utcarészlettel

Picit unalmas a betonjárdát és az aszfaltot egyedül taposni, ilyenkor jó lenne egy partner. A magányért viszont kárpótol a csend, a ragyogó kék ég alatt pihenő vár….és közelítek a Balatonhoz. A Balaton után pedig Nagyvázsonytól a Bakony rengetegében járhatom utamat.

A 84-es főúttól elkanyarodik a Kék jelzés, nagy villanyoszlopok a láthatáron a köves, kopár mezőn.
Hangulatom emelkedik, örülök ennek a vadabb területnek.
Aztán megint aszfalt, melyet a Sarvaly erdészházig el sem hagyok.

Sarvaly erdészház, kötelező bélyegzőhely, a doboz a kerítésen könnyen megtalálható. Szinte percre pontosan úgy érek ide, mint ahogy a kiírás megadja. Közepes méretű zsákkal vagyok, két napra terveztem ezt a túrát. Ponyva, derékalj, hálózsák, két napi élelem van a hátamon. A térkép szerint úgy száz méterre van egy forrás, pihenőhely.

Itt eszem egyet, pihenek. Sok pad van, tűzrakó helyek. A forrásból alig csordogál a víz, a tavacska szinte csont száraz. A réten van egy esőbeálló, akár éjszakázni is lehetne benne. (Egy kis vadkemping?)

Lassan közeledem Tátika-Várához, a Fekete tó mellett sétálok egy medvehagyma tengeren keresztül.

Az ösvény végén kis pihenőhöz érek. Jobbra Tátika-Vára, balra tovább a Kék sáv. Pár tábla ki is van téve, némelyiken használhatatlan az információ. Már kezdem ,,megszokni”, de tudom, beletörődni sosem fogok.

Felballagok a várhoz. Kitérő, de ebben a szép időben megéri. Most pillantom meg először a Balatont ezen a Kéktúrámon.

Következő bélyegzőhely Zalaszántó. Úgy érzem lassan haladok, talán a meleg miatt van. Március vége van, de május végi a meleg. Zalaszántó előtt még a Sztúpához vezet a jelzés. Mióta utoljára itt jártam azóta történt egy kis változás. Előnyére! Ez a pazar idő kicsalogatta az embereket, sorban jönnek autóval, verik fel a port. Több sétálót megmosolygok magamban, topánkában tipegnek, hófehér divat sportcipőjüket féltik a portól. Kilógok a sorból a batyummal, poros bakancsommal, meg is néznek.

Az egyik árusnál még egy sztúpás körbélyegzőt is kapok. Sokan gyűjtik ezeket a különleges lenyomatokat, teljesen megértem őket.

Pár falatot bekapok és indulok a szögletes bélyegzőért a kocsmába. Már nagyon kívánok egy hideg sört, főleg az egyszerű kis lakomám után. A vizem is fogytán, azt is pótolnom kell. Egyik gondolatom éjszakai ,,szállásra,, itt a sztúpa volt, a másik valahol a Rezi vár környékén. Itt a sztúpánál nagyon sokan vannak, és még a naplemente is arrébb van.

Zalaszántó első házai, háttérben a vár a hegytetőn

Zalaszántó első házai, háttérben a hegytetőn a vár.

A kocsmai sörözés és bélyegzés után indulok a várhoz. Zalaszántó-Rezi 6,4 kilométer a leírás alapján, időben 2 órát adnak meg rá. A vár kb. félúton lehet. A várhoz, illetve Rezi felé félútig emelkedővel kell számolni. A Kék sáv a várhoz nem vezet fel, majd rá kell térni egy másik jelzésre.
Ahogy bakancsozok ki Zalaszántóról, találkozom egy fiatal párral. Nagy hátizsákokat cipelnek.
Nem a Kék-et járják, edzenek egy augusztusi Fjällräven túrára. Ahogy elmondják, nagyon nagy kaland lesz! Míg beszélgetünk lekavarunk a Kék sávról. Ők visszamennek megkeresni, én igyekszem irányba beállni és árkon, bokron, patakon átvágva török előre.

Az utolsó pár száz métert jól megnyomom, bízom benne, hogy naplementére felérek és tudok még pár fényképet készíteni.

Első gondolatom az éji szállásra a vár kapuja utáni fedett rész, aztán jobbnak, szebbnek tartom a nagy rétet, a rét elején az esőbeállót. Van pad, asztal, kényelmesen le tudok pakolni. Végül itt vadkempingezem.

Országos Kéktúra, Sümeg-Keszthely, harmadik szakasz második napja

Rezi vár tanösvény

Pakolás után cél Rezi! A vártól Reziig folyamatos lejtő van, jó tempót lehet menni.

Bélyegzés után a település végén pár fotó emléknek és kedvcsináló azoknak, akik tervezik az indulást erre.

Rezi és környéke nagyon tetszik, nagyon szép képet mutat előre a Balaton-Felvidékről.

Talán ezzel a pár képpel tudok legjobban búcsúzni Rezitől!

Következő pecsételőhely a Gyöngyösi csárda.

Több kilométerrel hamarabb jelezve van a csárda, a betyárok sírhelye is, de a pecsét mellett elsétálok. Jó egy kilométerre vagyok már mikor sokallom a megtett távot. Ekkor jövök rá, hogy túlmentem. Kis séta vissza. (Barátaim megkérdezték: Hogy tudsz egy nagy csárda mellett elmenni, hogy nem veszed észre? Egy, zárva volt. Kettő, sokszor annyira el tudok gondolkodni, hogy csak megyek. Csőlátásom lesz, pörögnek a gondolataim, és ennyi.)
A sírhelyet véletlenül látom meg!

Közel 40 percem ment el, mert számítottam a jó jelzésre és persze figyelmetlen is voltam. Nagyon már nem játszhatok az időmmel, mert Keszthelyen el kell érnem a vonatot! A Hévíz felé tartó országúttal párhuzamosan vezet egy darabig a kiszáradt földút. Először nagyon furcsa, hogy a csárdától pont ellenkező irányba kell menni, de így vezet át a jelzés a Gyöngyös patakon. Másodjára nem megyek a jelzésen, átvágok a szántón.

Beérek Hévízre, az OKT. újabb pecsételőhelye

Mire elérem az autóbusz pályaudvaron a pecsételőhelyet már fáj a lábam. Baromi rossz ez a szilárd burkolat. Sok helyen most fejezték be a térkövek lerakását, de bizony én nagyon szemét munkavégzést látok. Már most egyenetlen, erősen lejt oldalra, kellemetlen rajta járni. (Azóta már jártam arra, nem lett jobb.)

A tónál már enyhül a mérgem, a fájdalmam, pedig Keszthelyig még mindig aszfaltot kell koptatni.

A Hévíz-Keszthely közötti kerékpárút egyben a Kék jelzés otthona is. Szerencsére kevesen vagyunk úton, nem zavarják egymást a bringások és a gyalogosok.

Már Keszthely határánál tartok és be is érek Keszthelyre. Nem a Kéken megyek, egy elágazásnál nem láttam a jelzést, érzésre fordultam jobbra. Mint kiderül, a Bécsi Kapu utcán járok egy iparterületen.
Hallatlan mennyiségű szemét van lerakva ezen a részen, pedig a gyönyörű kastély alig pár kilométerre van csak.

De nézzük ismét a szépet, Keszthelytől ezekkel a képekkel búcsúzom!

Táv: 56,6 kilométer
Szint: 1.011 méter
Az OKT. harmadik szakaszának nyomvonala, ahogy én jártam be.

Folytatás: OKT. negyedik szakasz, Keszthely-Tapolca

  • Szerző
  • Fényképek
  • A túrát bejárta

Gazsi Szabolcs

Kapcsolat a szerzővel: szabolcs.gyertekvelem@gmail.com

Feliratkozás hírlevélre

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.
SEOzseni