Home » Kerékpártúrák » Többnapos kerékpártúrák » Szolnok – Poroszló, a Tisza mellett ősszel

Hogy lesz Tisza melletti kerékpározás egy kunszentmiklósi vonatozásból? Nézőpont kérdése, Kunszentmiklós nincs is olyan messze a Tiszától. Szeptember közepi kerékpározás Kunszentmiklóstól a Tisza-tóig. Két éjszaka vadkempingezve. Poroszló hűs éjszakája emlékezetes marad. A lassan őszi, aranyló színeket hozó természet ismét elvarázsol. A túrára a fekvőbringámmal indultam, kényelmében még nem csalódtam.

2018. szeptember 15. szombat

Kunszentmiklós – Törtel, útban a Tisza felé

Fekvőkerékpárral a Tisza felé

Táv: 132 km
Szint: 139 méter
Vonatozás Tatabányától Kunszentmiklósig. Végig alacsony építésű vonat jár, jó a csatlakozás.
Kunszentmiklóstól már a rekummal tekerek szép kényelmesen. Az idő szép, ragyogóan süt a nap, alig van forgalom.

Nincs kánikula, az éjszakák már hosszabbak. A föld éjjel kiadja a nappal magába szívott meleg nagy részét. Közel 20 fokos is lehet a hőingadozás. Hűvösek az éjszakák.

Kecskemét felé haladok, közben nézem a tájat, élvezem a szabadságot. A táj egyenes, mondhatni unalmas. Unalmas? Mezőgazdasági területek és erdők váltják egymást. Madarak az égen, a fákon, a légvezetékeken. Sok embernek ez nem olyan mozgalmas mint egy modern akciófilm, de annak aki szereti a nyugalmat, szeretné akár csak rövid időre is felvenni a természet ritmusát, annak tökéletes. Én erre vágyom!

Nem tervezek nagy távokat menni ebben a három napban. Örömbringázásra, kikapcsolódásra vágyom.
Az első éjszakámat Törtelen tervezem, a következőt már valahol a Tisza-tó mellett lesz. Ha látok valami érdekeset megállok és megnézem. Betartandó útitervem nincs.
Kunadacs után már találok is valami nekem tetszőt. Betyár Kúria!

Kunadacs határában egy szép parasztház felújítva

Következő állomásom Kecskemét. Rövid városnézésre is van időm, a szép központban örömmel állok meg nézelődni.

Megérkezem Tiszakécskére, és a Tisza itt van előttem. Erősen elgondolkodom, hogy itt a parton töltöm az éjszakát a szabadstrand végénél. Vízitúrázóknak készült egy nagyon klassz kikötőhely. Sátraztam, függőágyaztam már ilyen helyeken, nekem nagyon bejön. Itt mindent megtalálok amire szükségem van. Étterem, tusoló, a part végén erős fák a függőágynak. A helyet próbálom megjegyezni, máskor még jól jöhet.

Beérek Jászkarajenőbe, a Vakegér Söröző látványa még a mai napig is kísért. Kissé távolabb egy boltnál állok meg sörözni és vacsorára valót venni. Tíz-tizenöt percet időzök, csak romák jönnek a boltba. Sör, nyalóka, mogyoró, chips, csoki a sláger. Bocs, volt aki kenyeret is vett.

Jászkarajenő központja is tetszik.

Törtel már nincs messze, nem sietek. Nem akarok korán a forráshoz érni. A falunapnak pont most van vége, mikor áttekerek Törtelen. A forrást gyorsan megtalálom, nincs senki, ennek örülök. Míg felveszem a fürdőgatyám, hallom érkezik egy autó. Apuka jön a kislányával fürödni. Folyamatosan jönnek és mennek a fürdőzők. Többen csak tíz percig áztatják magukat aztán távoznak, többen viszont hosszan itt tartózkodnak.

Erre nem számítottam. Már sötét van, de még mindig jönnek és mennek a fürdőzők. Így nem tudok berendezkedni éjszakára!
Jöhet a ,,B,, terv.
Pár száz méterre van egy halastó, annak a partját célzom meg.

Jó, ha gyorsan sikerül ,,B,, tervet kitalálni!

A törteli termálforrás!
1950-1960-as években olaj után kutatva kutat fúrtak. Olaj helyett termálvizet találtak. A hasznosítását ekkor nem oldották meg. A forrás 1990-es évek elején az akkori TSz. tulajdonába került. Az 1990-es évek végéra a Tsz. kialakított egy kis fürdőt, ami az akkori elvárásoknak eleget tett.

A fürdő nyomai még most is láthatók. Aztán a Tsz. eladta a területet egy magánszemélynek. Itt képszakadás! Az enyészeté lett minden! 2015-ben az önkormányzat megvette a vízforrást és egy jókora területet a forrás körül. Azt hinnénk, hogy innentől sínen van minden, de ez sajnos nem így van. Jön a bürokrácia és a rengeteg papír, meg a piszkos anyagiak!

Jelenleg a forrás és környéke a Törteli Polgármesteri Hivatal tulajdona. Szeretnék a fürdő kiépítését. A meglévő kis tavacska, (fürdő) hivatalosan nem látogatható. A jó érzésű emberek jönnek, fürödnek és rendet hagyva maguk után távoznak. A többiek viszont itt hagyják a szemetüket. Zokni, szaros gatya és pelenka, tusfürdős flakonok, ételmaradék, konzervdobozok, stb.
Előző látogatásom óta sokat romlott a hely. (Most 2023. van, a jelenlegi helyzetet nem ismerem.)

A közeli halastónál kedvesen fogadnak, a kerítésen belüli kempingezésem ára egy reggeli kávé a tulajjal.

Törtel, indulás a halastótól reggel

Ma elérem a Tisza partját

Második napom, 2018. szeptember 16. vasárnap

Táv: 140 kilométer, szint: 160 méter

Törtel – Poroszló (Reggeli indulásomnál még nem tudtam hova fogok érni.)
A ponyvám alatt jót szunyáltam a halastótól pár méterre. A hajnali csípős, párás levegő nem zavarja a madarakat, egymásnak hangosan csicseregve verik ki az álmot a szememből. Szeretek így ébredni.

Tegnap már sötétben érkeztem, elmeséltem a gondomat a tulajnak, hogy nem sikerült a hőforrás közelében nyugodt helyet találnom. Jobb így, mondja, és már mutat is egy kellemes helyet az éjszakára. Közben elmeséli, sokszor mennek a forráshoz olyanok, akik nem a kultúrált viselkedést, életet kedvelik.
A horgásztó mellett több faház is áll, szépen berendezve várják a pecásokat és akik pár napot szeretnének itt eltölteni.

Szolnoknak veszem az irányt. Hűvös a reggel, lassan melegszik az idő. Mire Szolnokra érek már nem fázom. A szolnoki kerékpárutakat nem zárom a szívembe. Pár szakasz kivételével sz.r a minősége. A vonalvezetésért sem adnék díjat senkinek. Egy helyen láttam táblát – centrum- felirattal. Megmondom őszintén, a központba csak véletlenül értem be!

Sok időm elment, hogy beérjek a centrumba és sok időm elment, mire kiértem a városból. Információ nem sok jut a bringásnak, aki nem rendelkezik helyismerettel. Egy nagy piros pont Szolnoknak, nagyon szép a centrum. Elnyerte a tetszésemet!

És itt van a TISZA! Egy ideig most mellette maradok.

A Zsilip Őrház buszmegálló után sikerül a Tisza töltésre felmennem. A helyiek azt mondták, ez a régi 4-es út! Ezen a töltésen kezdtem meg a ,,töltéses,, utamat, amin a Tisza-tóig sikerül eljutnom. Száraz időben és több héttel nagyobb esőzés után jól járható. ,,Jól,, Idézőjelben.

Mint a Balaton melletti kerékpárút! A töltés teteje: kemény föld, töredezett aszfalt, itt-ott füves, apró szemű kavics, homok, murva, jó minőségű aszfalt. Egy hirtelen jött homokos részbe beleszaladtam. Ki is csapta az első kerekemet egy pillanat alatt. (A felvert por csak most kezd leülni.) Ezen az úton poros leszel!

Egy nagy előnye van ennek az útnak. Alig járják. Pár emberrel találkozni csak. Nincs dudálás, mutogatás, szitkozódás. Csak Tiszaroffnál térek le rövid időre a töltésről, ételt, italt vásárolok.
A töltésről időnként a Tiszát is látni, de aki a Tisza partra akar lemenni, annak le kell térnie a töltésről. Jó ismét végignézni a fényképeket. Szolnoktól a Tisza-tóig még szeretnék ezen az útvonalon menni!

Idővel elérem a Tisza-tavat. Tiszafüred – Poroszló irányába indulok tovább. A tó környéke is csendes most szeptemberben. Alig vannak bringások, a parton szinte csak pecásokat látni.

Gondolkodom az éjszakai szállásomon. Elaludnék a parton, de egyenlőre tiltás van a sátrazásra, kempingezésre. Szeretnék letusolni, izzadt és nagyon poros vagyok. Figyelem a lehetőségeket, addig is irány Tiszafüred.

Találkozom két bringással, Salgótarján környékéről jöttek autóval, gyorsan megkerülik a tavat és mennek haza. Beszélgetünk, szállásra Poroszlót javasolják. Ők is addig mennek, velük tartok, gyorsan telik az idő.
Beérünk Tiszafüredre alig van mozgás. A nyári nyüzsgéshez képest kihalt minden.

Éjszakámat végül Poroszlón egy panzió mellet sikerül eltöltenem vadkempingezve. Fürödnöm, tusolnom nem sikerül, csak törlőkendővel csutakolom le magamat.

Harmadik nap, Sarudnál búcsúzom a Tisza-tótól

2018. szeptember 17. hétfő

Poroszló – Füzesabony

Táv: 40 kilométer, szint: 47 méter

Az éjszakai égbolt kristálytiszta volt, a csillagok ragyogtak, még hullócsillagot is láttam.
Ilyen tiszta égboltnál hamar elszökik a meleg, a lehellet láthatóvá válik. Ez a poroszlói éjszaka hidegre sikeredett. Jól bevackoltam magamat és aludtam. A közeli műúton elrobogó nagyobb autók zajára időnként azért felébredtem.

Kora reggel ébredek és pakolok. Reggelizem, közben a nyirkos cuccokat szárítom. Nem szeretem nedvesen, piszkosan eltenni a ponyvát, hálózsákot. 1/2 8-kor indulok csak Füzesabony felé. A 33-as főutat hanyagolom, nem szeretem.

Sarud-Kömlő felé kerülök mellékutakon. Közvetlenül a tó mellett is mehetnék, de kíváncsi vagyok a településekre is. Nagyon kedvelem ezeket a régi falvakat, visszatekintek a múltba.
Sarudnál ismét legurulok a Tisza-tó mellé elbúcsúzni. Itt is nagy a csend, csak egy-két ember tesz-vesz a kikötőben. Öröm és szomorúság is van bennem. Örülök, hogy ismét egy szép túrát tudhatok magam mögött. Szomorúság, mert lehet, hogy ez volt az év utolsó többnapos kerékpártúrája számomra.

Én most befejeztem ezt a túrát, de neked nem kell. Kerüld meg a Tisza-tavat, elkísérünk.

  • Szerző
  • Fényképek
  • A túrát bejárta

Gazsi Szabolcs

Kapcsolat a szerzővel: szabolcs.gyertekvelem@gmail.com

Feliratkozás hírlevélre

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.
SEOzseni