Home » Fantasy » Túraútvonalak az álmaimban, Neked is tetszene

Bakancsban és bringával is szeretem járni az országot. Jelzett és jelölés nélküli ösvényeken barangolok, gurulok nagyokat. Természeti adottságok, éghajlat szempontjából hazánk nagyon kedvező helyzetben van. Merem ezt mondani negyven évnyi túrázási, kerékpározási tapasztalattal a hátam mögött. Jobban belegondolok, Magyarország lehetne a hosszútávú túraútvonalak gyöngyszeme Európában.

Ez a két részes sorozat a magyarországi viszonyokban sajnos még csak fantázia, bár nagyon sok alap már most adott hozzá.

Miről lesz szó ebben a bejegyzésben?

Milyenek álmaim útvonalai?

Hazánk lehetne a gyalogos és a kerékpáros turisták kedvenc célpontja?

Hosszútávú túraútvonalak gyöngyszeme Európában?

Álmaim útvonali azok, amikkel most is találkozol a térképeket bogarászva, vagy amikkel erdőn, mezőn kijelölve találkozol. Ezeket a túraútvonalakat most úgy képzeld el, hogy a kunyhók, a menedékek ott vannak az ösvények közelében. Napokig trappolhatsz, gurulhatsz hegyeken völgyeken át a természetet élvezve, és nem kell hogy előre foglalj szállást.

Az Országos Kéktúra jelzése. Fehér alapon kék sáv

Fizikailag már nagyon sok feltételnek eleget tesznek az ország jelzett turistaútjai és kerékpárútjai. Szép számmal akadnak Magyarországon zarándokutak is. 2006-ban a Gyöngyök útjával indult a szakrális utak sikertörténete, és a mai napig is fejlesztik a vallási utak hálózatát. Jelenleg hét komoly útvonallal büszkélkedhetünk.

Miről lesz szó a következő részben?

Akik követik a weboldalt azoknak feltűnhetett, hogy a fantasy kategóriába lett elhelyezve ez a bejegyzés. Sajnos igen, annak ellenére, hogy szinte minden feltétel kézzelfogható, csak az összefogás, a támogatás hiányzik.

A hosszútávú túraútvonalak és a fogalmuk

Angolul long-distance hiking trail– nek nevezzük azokat a kijelölt útvonalakat, melyek több nap, hét, hónap alatt emberi erővel bejárhatóak. Az egyén teljesítőképességétől függően a bejárás ideje nem határozható meg pontosan. Napos, hetes, akár hónapos különbségek is lehetnek.

A túra teljesítése minden esetben komoly kihívások elé állítja a résztvevőt és a felszerelést. Tanácsos fizikailag, szellemileg felkészülni egy ilyen útra. A felszerelést is minden esetben célirányosan kell összeállítani.

Néhány példa európai hosszútávú útvonalakra

 • E1, túraútvonal hét európai országon keresztül vezet közel 8000 km hosszúságban. A norvégiai North Cape-tól kezdődik, és Finnországon, Svédországon, Dánián, Németországon és Svájcon keresztül Közép-Olaszországig vezet. A déli vége Capo Passero.
 • Az E4 túraútvonal körülbelül 12 000 kilométeres teljes hosszával messze a leghosszabb az összes európai hosszú távú túraútvonal közül. Portugália déli csücskéből Cabo de Sao Vicente-ből indul, és Magyarországot is érintve Cipruson, Cape Greco Peninsula-nal ér véget. Ennek az útvonalnak a fontossága, hogy az Országos Kék jelzés is a része.
Hosszútávú túraútvonalak Magyarországon. Bringásoknak, túrázóknak.

Igazi túrázónak mondhatod magadat, ha egy jelzés, zene, filmrészlet, könyv látványára, hallatára sebesebben kezd dobogni a szíved, és már indulnál is.

Egy nagyon híres amerikai útvonal

 • Pacific Crest Trail, kb. 4.279 km. Indulási pont az amerikai-mexicói határon fekvő Campo település. Innen kell eljutni a canadai határig, Manning Parkig. Az indulók közül csak kevesen tudják teljesíteni egyben az egész utat. A nagy kalandra vállalkozóknak most már bőséges információ áll rendelkezésükre. Az út nehézségeit, és elképesztő természeti látnivalókba nagyon jó betekintést ad a Vadon című film. Wild.

Magyarországon milyen hosszútávú túraútvonalakat találunk?

 • Országos Kék Kör, kb. 2.550 km. Három részből áll a teljes útvonal. Országos Kéktúra, Írott-kőtől Hollóházáig 1173 kilométer. Alföldi Kéktúra, 870 kilométer, Szekszárdtól Sátoraljaújhelyig vezeti a vándort. A harmadik szakasz Rockenbauer Pálról elnevezett Dél-Dunántúli Kéktúra. Az egész Kék Kör legrövidebb része a maga 542 kilométerével.
 • Balaton-felvidéki Kéktúra. Pétfürdő vasútállomástól Badacsony vasútállomásig közel 100 kilométeres kaland. Nem része az OKT.-nak.
 • Bükki-Kék, Egertől Miskolc-Perecesig 73 kilométer. Nem nevezném igazán hosszútávú túraútvonalnak, de itt a helye.
 • Dél-dunántúli Pirostúra, Tolna, Baranya és Somogy vármegyék területén haladó, piros sávval jelzett útvonal. A szekszárdi autóbusz állomástól a siófoki víztoronyig kalauzol, 323 kilométer hosszú.
 • Közép-dunántúli Pirostúra, Piszke vasúti megállóhelytől Zircig kalandozik a Gerecse, a Vértes, és a Bakony legszebb útjain. 270 kilométer hosszú jelzett útvonal.
zarándokutak jelzés, El Camino, egy hosszútávú túraútvonal zarándokoknak

Zarándokutak, 2006 óta Magyarországon is elindulhatsz rajtuk. Kiépítettségük, a szállások elérhetősége évről évre javul.

Nézzünk egy olyat, amelyik Magyarországról indulva is elvezet az összes európai vallási központba.

 • Nagyon híres, ősi időkbe visszavezethető zarándokút. Napjainkban úgy ismerik, El Camino, Szent Jakab-Út. Európa minden országából el lehet indulni a Szent Jakab-Kagyló jelzésen és Spanyolország Galicia tartományának legnagyobb városába, Santiago de Compostelába vezet az út.

Ismert magyarországi zarándokutak

 • Mária út, több útvonalból tevődik össze, teljes hossza kb. 2.500 km lesz (Ausztria, Lengyelország, Románia területére eső szakaszokkal együtt.)
 • Gyöngyök útja, kb. 640 km
 • Magyar Szent Jakab út, több útvonalból tevődik össze, teljes hossza kb. 520 km.
 • Kerékpáros túraútvonalak, Sacra Velo

Bővebben a magyarországi zarándokutakról, szakrális útvonalakról.

Kerékpáros túraútvonalak

Európa az EuroVelo hálózattal

Az EuroVelo útvonalak teljes hossza 70.000 km, már 45.000 km elkészült. Magyarországon is áthalad a 6, 9, 11, számú. Például a Donauradweg, a Duna melletti kerékpárút. Az EuroVelo 6 része.

Magyarországon mi a helyzet a bringás utakkal?

Hazánkban körülbelül 9.100 kilométernyi kerékpárút van kijelölve.

Hazánkban körülbelül 9.100 kilométernyi kerékpárút van kijelölve. Sok munkával, utánajárással, már sikerült a terepkerékpárosoknak is kedvezni, több helyen kijelölt MTB útvonalakon tekerhetnek hegyeinkben. Nem egyszerű hivatalos hosszú útvonalat találni. A Facebook azért ebben is segít!

2020.-ban elindult a Hungarian Divide, amire én is azt mondom, ez igen! Igazi montis, csomagos kaland kijelölt útvonalon.

Mondhatom, hogy elfeledett bringás túraút?

Az Alföldi Kék sajnos már nem teljesíthető hivatalosan kerékpárral

Szerintem igen! Az egyik az Alföldi Kék, 2022. nyara óta a kerékpáros teljesítőket nem veszik figyelembe. Én is közéjük tartozom, és azért is be fogom fejezni keróval!

A másik egy csodálatos 4100 kilométer hosszú magyarországi túraútvonal. Igen, itt nálunk, és ilyen hosszú. Országos Kerékpáros Körtúra a hivatalos neve. OKKT. néven kereshetsz még rá. Sajnos az MTSZ.-nél már nincs róla leírás. A Facebook csoport.

Vízitúra útvonalak

Duna, Tisza, Rába, Kőrös, Bodrog, Ipoly, Sziget-köz, a Tisza-tó és a sok vízi ösvénye. Télen a Hévíz-patak. Sajnos az igazi vadvízi élmények nálunk kimaradnak a sorból, de a felsorolt vízfelületeken is több száz kilométernyi távot lehet evezni árral szemben, vagy lassan, kényelmesen lecsorogni. A lehetőség adott, sok útvonalból lehet szemezgetni. Még ajánlanám Pupu vízjáró magazinját, hogy teljes legyen a kép. Lehetőségek tárháza vagyunk!

Egy hatalmas aranytojáson ülünk, és nem tudjuk kihasználni rendesen. Már csak egy picit kellene fejleszteni, és olyan túraútvonalakkal büszkélkedhetne országunk, melyek minden évszakban hatalmas élményeket nyújtana a bakancsosoknak, a bringásoknak és az evezősöknek is.

Mit kívánhatna még egy túrás kalandor?

Vannak és lesznek olyan túrázók, akik nem foglalnak szállást. Jöhet eső, hó, fagy, hátukon, vagy bringán a cuccuk és csak mennek. Járják az útjukat, élvezik a kiszakadást a civilizációból.

A hosszútávú túraútvonalaink mellett felállított kunyhók, menedékek kialakítása Európa összes ,,túrás kalandorát,, csábítaná. Gyalogtúrázók esetén 20-25 kilométerenként, kerékpárral túrázók esetén 70-75 kilométerenként elérhető ,,vadon szállások,, igazi csemegének számítanának. A természetben, az erdő mélyén lévő kalyibákban eltöltött éjszakák egy életreszóló élményt adnak.

Szállások a hosszútávú túraútvonalak mellett

Magyarországon sajnos kevés van ezekből a szállásokból. Ahol van, ott ,,lakók,, is vannak.

Az ilyen helyeken eltöltött éjszakáimon szinte mindig érkezett vendég. Vagy én lettem a befogadott. Olyanba is belefutottam, telt ház, mehettem tovább. A fénykép a Toldi-kunyhóról készült.

Vadkempingező helyek

Ezeket a szállásokat lelkes amatőrök gondozzák, teszik rendbe, takarítják. Szerencsére támogatást is kapnak időnként az erdészetektől, vállalkozóktól.

Kiemelkedő és példát mutató beruházás a Gortva birtokon található kilátó, mely saját erőből, saját pénzen lett létrehozva.

Van igény ezekre a szállásokra. A Thru Hiker (hosszútávú túrázó) kevéssel is beéri! Aki pár napra tud csak kiszakadni a vadonba, annak is megfelel.

A kunyhók, menedékek kialakítása, elhelyezése a túraútvonalak mellett

Szárnyaló fantáziámat kövessétek!

Indulás az Országos Kéktúrán

Sokszor felmerülő kérdés, hogy Írott-kőre milyen útvonalon, és honnan induljanak neki az OKT.-t elkezdő túrázók. Mennyire egyszerű lenne, ha már Írott-kőnél, vagy nagyon közel hozzá lenne egy kunyhó. Anno nekem nagyon jól jött volna, biztosan éltem volna a lehetőséggel.

Az Országos Kékkörön bármerre indulva húsz, huszonöt kilométerenként követnék egymást ezek a menedékek.

Ne felejtsük el, az E4 Európai Hosszútávú Túraútvonalnak része az Országos Kék. A külföldi bakancsosok kedvencévé válna Magyarország.

Rendszeresen túrázókkal beszélgetve hányszor hallottam az északi országok fantasztikus lehetőségeit.

Ott, ahol elindultak a fejlesztések, rövid időn belül megjelentek a túrázók, kerékpárosok. Lásd a hosszabb kerékpárutakat! Balaton, Tisza-tó, Tisza gátjai. Mekkora bringás forgalom van rajtuk! Folyóink gátkoronái micsoda bringás útvonalaknak adna otthont? Nem kell az összeset szilárd burkolattal lefedni. MTB-sek, gravelosok számára kell járhatóvá tenni, jelölésekkel ellátni, rendszeresen vágni a gazt.

A Menedékek kialakítása

Jó lenne, ha a kunyhó öt fő részére kényelmes fekvőhelyet biztosítana, a tetőtérben pedig további 2-3 túrázónak szükségmegoldást.

Hűvös nyári éjeken, téli hideg éjszakákon jól esik a meleg, egy vaskályhában pattogó tűznek már a látványa is szívmelengető. Fűrész, fejsze, fűrészbak nagy segítség a fáradt vándornak.

Nagyon jó példa a Bükkben található Toldi kunyhó (fenti fénykép). Egy hasonló méretű és felszereltségű épület már szinte minden igényt kielégít. (,,luxus,, felszerelés: bogrács, bográcsláb, szalonnasütőbot, asztal, fogas, polcok, lavór, lavórtartó) A kalyiba előtt padok, asztalok, tűzrakóhely. Hazánk ösvényeit, szekérútjait egyre több kiránduló, kerékpáros kezdené bejárni.

Kunyhók, menedékek a túraútvonalak mellett

Képzeld el, mikor estére fáradtan megérkezel egy ilyen klassz kis faházhoz! A túraútvonalakon töltött napjaidnak éjszakáit is a természetben töltheted!

A kunyhók használata, megóvása

A hosszútávú túrázok rendszerint igazolófüzettel járják az útjukat. A túraútvonalak minden fontos adata megtalálható ebben a füzetben. Ide pecsételnek, bekerülnek a dátumokat, esetleg pár jegyzet.

Az igazolófüzetekhez járna egy chipkártya, a régiekhez ki lehetne váltani. Névre szóló, fontos adatokkal feltöltve. A kunyhók, menedékek ajtaja csak ezzel lenne nyitható.

A túraútvonalak karbantartása, erdeink, mezőink megtisztítása a szeméttől

Milyen sokszor hallani, tegyünk a tisztább környezetünkért

Sajnos elmondható egész Magyarországról, hogy szemetes. Nem csak a városok. Már a falvak, a lakott települések környékét is sokan szemétlerakónak nézik. Sok túratársunk is előszeretettel hagyja magára a hulladékot maga után a túrautakon, vagy amerre jár.

Erre a szemétre nem kíváncsi senki, nagy eséllyel ezért is dobta ki a volt gazdája. Amíg ennyi lomot látni úton útfélen, nem mondhatjuk el, hogy gyöngyszem lehetnénk. Mit lehetne tenni?

A magyarországi hosszú távú túraútvonal által érintett településeken olyan szemétbegyűjtő helyeket kell kialakítani, ahol a túrázók az általuk az erdőből lehozott szemetet le tudják adni.

Két kiló hulladék fejében kapnak egy ebédet, vagy egy vacsorát.

A településeken élő hajléktalanokat, munkanélkülieket is lehetne így arra serkenteni, hogy vigyázzanak a környezetükre, tegyenek valamit a köz, az ország érdekében. Lakóhelyük környékét segítsék megtisztítani a rengeteg szeméttől.

XXI. cikk
(1) Magyarország elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez.

(2) Aki a környezetben kárt okoz, köteles azt – törvényben meghatározottak szerint – helyreállítani vagy a helyreállítás költségét viselni.

(3) Elhelyezés céljából tilos Magyarország területére szennyező hulladékot behozni.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100425.atv

A Magyar montis, graveles közösség nagyon hiányolja a terepbringások számára kialakított, engedélyezett hosszútávú útvonalakat!

Az Alföldi Kék egy szenzációs útvonala volt azoknak a kerékpárosoknak, akik nem riadtak meg a homokos, saras utaktól. Mivel már bejártam nagy részét merem mondani, életre szóló élményt nyújtó út. A kerékpárral történő teljesítése ennek a szakasznak sajnos a múlté. Természetesen a döntés megalapozott okokra hivatkozik. Elfogadjam az összeset?

Igazi, kihívást jelentő útvonalat, útvonalakat kell kialakítani

Helyi utak hálózatának kialakítása már jó ideje folyamatban van, de az országot körbe és keresztbe-kasba bejáró utak kialakítása nagyon jó lenne! Miért megy nagyon sok magyar bringás külföldre tekerni? Sajnos nem talál hazánkban elég útvonalat. Négy-ötezer kilométernyi terep útvonalat kis akarattal könnyen ki lehetne alakítani. Nagyon vonzó kihívást jelentene a hazai és külföldi sportembereknek.

Hogy lehet rátalálni ilyen útvonalakra?

Ezt most komolyan kérdezed? Már meglévő erdészeti, mezőgazdasági, volt hadi utak összekapcsolásával lehet ezt kialakítani. Ezek az útvonalak kevés kivételtől eltekintve szinte egész évben használhatóak.

Célszerű olyan utakat kijelölni erre a célra, melyek egy jó minőségű túrakerékpárral lassan, de azért még járhatóak.

A magyar montis és gravelos társadalom kapható arra, hogy az általuk ismert, akár egész évben járható utakat GPS-el bejárják, a lényeges infókat megadják. Az útvonalak kijelölése esetén csak azt kell tisztázni, milyen színnel és milyen logóval legyenek ellátva.

Köszönöm szépen a figyelmedet.

Folytatás: Virtuális túraútvonalak az egészségért

Ebben a részben azt járjuk körbe, hogy a rászorultaknak, mozgáskorlátozottaknak, időseknek, beltéri edzést végzőknek Magyarország túraútjai milyen segítséget adhatnak.

Felajánlás

Az ország bármely részéről tudsz olyan MTB-s, gravelos utat ajánlani amelyik legalább száz kilométer hosszú, még ha lassan is, de egy jó túragéppel is járható, oszd meg légyszi.

Készíts róla egy beszámolót, útleírást pár fényképpel. Mutasd meg azokat a helyeket, ahol lehet táborozni. Nagyon jó lenne egy GPS által rögzített nyomvonal.

Vállalom, hogy ezeknek a beszámolóknak nyitok egy új oldalt, tájegységenként rendezem őket. Idővel talán sikerül összerakni egy olyan adatbázist, hogy az ország egyik végéből a másikig tudsz útvonalakat összerakni magadnak terepen.

 • Szerző
 • Fényképek
 • A túrát bejárta

Gazsi Szabolcs

Kapcsolat a szerzővel: szabolcs.gyertekvelem@gmail.com

Feliratkozás hírlevélre

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.
Kategóriák: Fantasy

Gazsi Szabolcs

Főszerkesztő, admin.

SEOzseni