Plombergstein, avagy elképesztő panoráma a Wolfgangsee-re, 830 méterről

Ha Ausztriában, ha Salzburgban, vagy a Salzkammerguti (főleg a Wolfgangsee) tavak egyikénél jártok, és van 3-4 óra szabadidőtök, akkor ajánlok számotokra egy jó programot: a Plombergstein! Sok év után, mi is csak most bukkantunk rá, pedig elmentünk mellette többször autóval, és egyszer bringával is.

Ingyenes parkolás itt: vagy a túloldalon, ahonnan csodálatos a kilátás a tóra és az azt körülölelő hegyekre.

Nem magas, mindössze 830 m és a szintemelkedés sem vészes, csupán 200 méter, amit le kell küzdenünk. Az első 600 métert aszfalton tesszük meg a Reitnerstraße-n. Az utca első bal kanyarulatánál kell betérnünk az erdőbe, de segítségünkre van a sárga tábla is, ami mutatja az irányt.

400 méter után átkelünk a patak túloldalára és itt kezdődik a kaptató. Vannak fa lépcsők, amelyek segítik a lépéseinket, de feljebb már több, fémből készült létrát is elhelyeztek, hogy még biztonságosabbá tegyék a feljutást. Főleg olyan körülmények között, amilyenben mi is vagyunk – az előző napok esőzései eléggé feláztatták az erdő talaját- így körültekintően kell lépkednünk a még vizes, csúszós gyökereken.

Most is nagy segítséget jelent a #2 Explorermagicstick. Szóval a túrabotokat ne felejtsétek magatokkal hozni. Az 1,5 km-es távot nagyon kényelmes tempóban, 53 perc alatt teljesítjük.

Mivel ma nagyon szép idő van, ezért többen is élnek a lehetőséggel, s választják a Húsvét hétfőt erre a kirándulásra. Ámulatba ejtő kilátás tárul elénk szemben a Wolfgangsee-vel, balra a frissen havas, 1783 m magas Schafberg-el, jobbra a Zwölferhorn (1521 m) ahová kabinos felvonóval is feljuthatunk. Hosszú percekig élvezzük ezt a mások által is pazarnak nevezett panorámát.

Lefelé a hegy túloldalát választjuk. Itt ugyan nincsenek vaslépcsők, de mivel sokkal több napsütés éri, ezért szinte sár sincs. Van viszont szemet gyönyörködtető sziklafal, számtalan mászóúttal. Sziklahasadék, és olyan szűk kanyon, hogy ha kitárjuk mindkét karunkat, akkor elérjük a sziklafalakat. Lemászunk barlangokba, felmászunk sziklatömbökre. Folyamatosan újabb ingerek érnek bennünket ebben a környezetben.

Nem számítottunk rá, hogy ennyire tömény élmény vár ránk ebben a pár órában. Lesétálunk a tópartra, ahol a szabadstrandon (ami ritkaság Ausztriában) a stégen ülve áztatjuk a lábainkat a 6-7 fokos vízben. Pár bátor vállalkozó meg is mártózik a hűs habokban. Van, aki csukafejessel, van, aki lépésről lépésre beleereszkedve. A parton található egy kávézó, ahol elfogyaszthatunk egy finom kávét vagy süteményt. A tóparton időzéssel, 4 óra 45 perc alatt tettük meg a 7 km-es távot és a 300 méter szintet.

Varga Tibor

Email: tibor.gyertekvelem@gmail.com

author avatar
Varga Tibor
SEOzseni