Home » Eseménynaptár » Eseménynaptár-2023 » 2023. november, Közel-Kelet, Egyesült-Arab-Emirátusok

Gyerekkorában talán mindenkit elvarázsolt az Ezeregyéjszaka meséi. Álom, vagy valóság? Mit lehet elhinni és mit nem? A mesék eredete a kora középkori Arábiába és Perzsiába nyúlik vissza. Ide, a Közel-Kelet mesés világába teszünk kirándulást.

Oly sokan lenézik az arab világot, nem is tudják miért. Mit köszönhetünk az arab világnak?

A középkorban a világ tudományának és művészetének legnagyobb része Kína mellett az arab világban koncentrálódott, hiszen az arab tudósok, irodalmárok és képzőművészek azon túlmenően, hogy továbbmentették és továbbfejlesztették az ókori Egyiptom, Hellász és a Római Birodalom eredményeit, teljesen új tudományokat és stílusokat adtak a világnak.

Tudósaik az orvostudomány, a kémia, a földrajz, a matematika, a csillagászat és az építészet terén egyaránt rendkívül eredményesnek bizonyultak. A legjelentősebb arab államalakulatok a korban a Mohamed próféta által alapított Rásidún Kalifátuson kívül az Omajjád, az Abbászida, a Córdobai és a Fátimida Kalifátus, valamint az Ajjúbida és a Mamlúk Szultanátus voltak.

A birodalmak óriási területeket uraltak, központjaik pedig nem kisebb hírű városok, mint Medina, Bagdad, Damaszkusz, Kairó és Córdoba voltak, mely városok a maguk fénykorában a világ legnagyobb és leggazdagabb települései közé tartoztak és a modern városi élet és kultúra nyomait már nagyon korán magukon viselték.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Arabok
A Fehér Mecset, Abu Dhabi, Közel-Kelet

A Közel-Kelet egyik méltán híres, bár ifjú országába teszünk látogatást, az Egyesült Arab Emírségbe. Közelebbről megismerkedünk Dubai és Abu Dhabi városával. Mivel rengeteg a látnivaló, sajnos csak kis részét fogjuk látni a csodáknak.

author avatar
Gazsi Szabolcs Belkereskedelmi ügyintéző, készletgazdálkodási szakember, Hobbi: túrázás, utazás, kerékpározás
Főszerkesztő, admin. 14 éves korom óta túrázom, kerékpározom. Magyarország alapos megismerése az egyik fő célom, de a határon túli tájak bejárása, emberek megismerése is a célkeresztben van. Az évek alatt szerzett tapasztalataimat, élményeim akarom a gyertekvelem.hu weboldalon átadni. Az új generáció legyen egészségesebb, fittebb, okosabb, tájékozottabb.

Gazsi Szabolcs

Főszerkesztő, admin.

SEOzseni